Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Govern català aprova congelar les taxes universitaris per sisè curs consecutiu / Posicionament del CEUCAT

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

taxes

El sistema de tarifació social se seguirà aplicant a estudis de màster habilitants per a professions regulades amb rebaixes de fins al 25%

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat aquest dimarts el decret de preus públics universitaris per al curs 2018-2019 d’acord amb la proposta presentada a la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) integrada pels rectors i els presidents dels consells socials de les universitats. El decret fixa els mateixos preus públics i les mateixes rebaixes per accedir als estudis universitaris que el curs present. Així, per sisè curs consecutiu no s’aplicarà cap actualització al preu dels crèdits de la primera matrícula i en el cas dels estudiants del tram 0 de renda, que correspon als becaris de règim general del Ministeri, també continuaran tenint la gratuïtat total dels estudis de grau.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Aratdi, ha assegurat que la voluntat del Govern és potenciar un sistema de tarifes social en què “no quedi exclòs ningú” i es pagui en funció de les possibilitats. És a dir, que “els que s’ho poden permetre contribueixin més a la sostenibilitat del sistema”. En aquest sentit, ha recordat que la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha apostat per una revisió de les beques per augmentar la progressivitat del sistema. El decret de preus també manté una rebaixa del 80% del preu de matrícula per a estudiants de grau amb rendes corresponents al tram 1, i del 70% per a les rendes del tram 2 del sistema de tarifació social. Aquestes rebaixes, aplicades per primer cop el curs 2017-2018, són fruit d’una nova reducció del 30% que s’aplica a la bonificació existent per a aquests dos trams de renda. El Govern ha subratllat que amb aquest acord es continua potenciant el sistema català de tarifació social dels estudis universitaris amb la finalitat que “ningú” quedi exclòs de la universitat per motius econòmics. Pel que fa a la resta de trams dels estudis de grau, el Govern ha aprovat que per sisè curs consecutiu no s’apliqui cap actualització al preu dels crèdits de la primera matrícula. Així, el preu per crèdit de la resta de trams de renda –del 3 al 5– també es manté igual que en anys anteriors.

Cost total dels estudis

El sistema de tarifació social, que es regula a través del decret de preus, permet als estudiants pagar entre un 0% i el 25% del cost de l’estudi. La resta, com a mínim el 75%, va a càrrec del finançament directe de la Generalitat i, per tant, el cost majoritari d’un grau universitari no repercuteix directament en l’estudiant que cursa la titulació. Així, a banda dels estudiants del tram 0, que tenen la gratuïtat dels estudis, el sistema de tarifació social permet que els estudiants del tram 1 només paguin un 5% del cost total dels estudis. Concretament, el tram 1 acull a tots aquells estudiants de grau que compleixen els requisits econòmics per ser beneficiaris de les beques del Ministeri però que queden exclosos dels ajuts estatals per no complir els requisits acadèmics. Pel que fa als del tram 2, el cost dels estudis que assumeixen se situa en el 7,5%. De mitjana, els estudiants catalans paguen el 19% del cost total dels estudis universitaris, el 81% restant l’assumeix l’Administració.

Màsters amb tarifació social

La implantació del sistema de tarifació social en els màsters habilitants per a l’exercici de professions regulades continua vigent per al curs vinent. Per als estudiants amb nivell de renda situat al tram 1, el descompte es fixa en el 25% del preu del crèdit del màster; pel tram 2, és del 20%; pel tram 3, del 15%; pel tram 4 del 10%, i, finalment, pel tram 5, del 5%. En el cas dels màsters que no habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades, continua l’opció que habilita als consells socials a aplicar una rebaixa de fins a un 30% sobre el preu del crèdit.  

———————————————————————————–

Posicionament del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT)

Document … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere