La Universitat de Lleida digitalitzarà mecanoscrits i impresos de Manuel de Pedrolo
En el marc de la commemoració del naixement de l’escriptor la UAB i la UB impulsaran dos simposis
La Institució de les Lletres Catalanes ha presentat aquest dimarts les activitats commemoratives de l’Any Pedrolo. El govern català ha aprovat commemorar oficialment durant l’any 2018 el centenari del naixement del poeta, dramaturg i novel·lista Manuel de Pedrolo. Amb l’objectiu de donar a conèixer l’”autèntica” dimensió d’un dels noms claus de la literatura catalana del segle XX, s’impulsaran activitats de la mà d’universitats, editorials, biblioteques, grups teatrals i festivals literaris.
Segons han anunciat la càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida digitalitzarà unes 20.000 pàgines de mecanoscrits i 35.000 pàgines dels impresos literaris del Fons Pedrolo perquè puguin ser consultats en línia. Per combatre “el poc reconeixement” en el terreny acadèmic, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Barcelona impulsaran dos simposis.♦
Arrenca l’Any Pedrolo amb l’objectiu de donar a conèixer la seva dimensió
El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat el centenari del naixement de Manuel de Pedrolo i Sánchez de Molina com a commemoració oficial de l’any 2018. Pedrolo (poeta, dramaturg, contista, novel·lista, articulista, traductor) va néixer a l’Aranyó (Segarra) l’any 1918 i va morir a Barcelona el 1990. És un dels escriptors més prolífics i fecunds de la història de la literatura catalana. Autor de més de 120 obres, va conrear tots els gèneres: teatre, poesia (inclosa la poesia visual), narrativa breu, novel·la (amb més de 70 títols), diaris, articles en premsa. Entre 1963 i 1970 va dirigir la col·lecció de novel·la policíaca “La Cua de Palla”. La seva intenció era normalitzar a tots els nivells la literatura en llengua catalana, la qual cosa volia dir acostar-la a tot tipus de lectors. Per això va experimentar amb totes les possibilitats, des del “negre” a la ciència-ficció, la novel·la eròtica o el teatre de l’absurd. També per aquest motiu la seva tasca com a traductor (va traduir nombroses obres d’autors contemporanis anglosaxons i francesos) resulta d’una gran importància.
Tot i mantenir-se força allunyat de la vida pública i dels centres de poder, va ser un autor molt popular. Va rebre una vintena de premis literaris, entre ells el Víctor Català, el Sant Jordi o el Prudenci Bertrana. El 1979 va ser guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. De fermes conviccions ideològiques, Manuel de Pedrolo va posar l’escriptura al servei del país, alhora que confegia una obra innovadora, valenta i transgressora que mai no va ajustar-se als cànons establerts. Els seus problemes amb la censura van ser greus i constants, i un bon nombre de les seves novel·les van veure la llum amb molts anys de retard. Sense pretensió d’exhaustivitat, i a banda de les novel·les més conegudes ‒Mecanoscrit del segon origen i Joc brut‒ el corpus pedrolià conté projectes tan ambiciosos com els onze títols del cicle Temps obert, la tetralogia de La terra prohibida i d’altres obres tan importants com Cendra per Martina, Totes les bèsties de càrrega i els reculls de contes Crèdits humans i Trajecte final.
L’Any Pedrolo té com a objectiu principal donar a conèixer l’autèntica dimensió de la figura de Manuel de Pedrolo, un dels noms clau de la literatura catalana del segle XX. Per motius diversos, ha estat un autor poc reconegut acadèmicament, eclipsat per una de les seves obres menors, Mecanoscrit del segon origen, i titllat d’excessivament prolífic i “popular”, en el sentit més pejoratiu del terme.
L’Any Pedrolo, a través d’activitats molt variades que inclouen gran part dels estaments i centres culturals del país (Universitats, Editorials, Biblioteques, Grups teatrals, Festivals literaris, Premis, Rutes, Clubs de lectura i etcètera) s’ha proposat rescabalar definitivament la seva vàlua, la seva talla literària i el seu paper cabdal en la cultura catalana del segle passat.
La comissària de l’Any Pedrolo és la professora de la Universitat de Barcelona, crítica literària i escriptora Anna Maria Villalonga que ha explicat que “està rebent un allau de peticions i propostes per afegir al programa de l’Any Pedrolo que demostra que hi havia molta necessitat de reivindicar la figura d’aquest escriptor”. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha destacat que “Villalonga serà una comissària que treballarà amb rigor, saviesa i entusiasme”.
La comissària de l’Any que avui ha iniciat el seu recorregut ha presentat els principals punts del programa “que ha de servir per donar a conèixer l’autor en tota la seva dimensió”, ha dit. En aquest sentit, Laura Borràs ha afegit que “l’objectiu de l’Any Pedrolo és reivindicar la figura de Manuel de Pedrolo més enllà del Mecanoscrit i repensar-lo des de l’acadèmia”. La directora de la ILC ha recordat que la celebració d’aquest any dedicat a la figura de Manuel de Pedrolo no hagués estat possible sense la implicació de l’Espai Pedrolo i Adelaïs de Pedrolo, filla de l’escriptor.
Al seu torn Adelaïs ha recordat que “és molt difícil generar entusiasme cap a un escriptor quan no es troben les seves obres al carrer i ha agraït la feina de les editorials que estan treballant perquè Pedrolo sigui a les llibreries”. Adelaïs de Pedrolo ha dit que “al seu pare se li devia aquest reconeixement per la seva obra i pel seu compromís amb el país”. La directora de la ILC ha acabat la seva intervenció desitjant que tot el país es faci seva la divisa de Manuel de Pedrolo que diu ”mai no es llegeix prou encara que es llegeixi massa”.
La imatge gràfica de l’Any Pedrolo s’ha fet a partir d’una fotografia de l’any 1985 de Colita. Es podrà seguir tota l’activitat de l’Any a través de la pàgina web www.anymanueldepedrolo.cat i del perfil a Twitter @AnyPedrolo_2018 (https://twitter.com/AnyPedrolo_2018).♦