Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

POLISABIO: 10 projectes de la Universitat Politècnica de València, 5 del campus d’Alcoi i d’altres del de Gandia, per a investigar i innovar en l’àmbit sanitari

Notícia anterior
Notícia posterior

int_polisabio_upv

Impulsar, mitjançant activitats preparatòries, la realització de projectes de recerca i innovació en l’àmbit sanitari. Aquest és l’objectiu de Polisabio, el programa de col·laboració engegat per la Universitat Politècnica de València (UPV), des dels campus d’Alcoi i Gandia, i la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), en els seus departaments de salut de Xàtiva-Ontinyent, Elda, Sant Joan d’Alacant, Marina Baixa, Gandia i Alcoi.

De la convocatòria realitzada el 2017, han sigut seleccionats un total de deu projectes, cinc d’aquests codirigits per personal científic del campus d’Alcoi i un nombre igual des del campus de Gandia. Tots estan a càrrec de personal científic amb una trajectòria destacada i aporten propostes amb les quals multiplicar l’impacte en la societat del coneixement desenvolupat.

Aquests són els deu projectes seleccionats de la UPV:

– AFECV (Gandia): proposta de recerca per a aplicar el processament de biosenyals en la millora del tractament de pacients de fibril·lació auricular, l’arítmia cardíaca més comuna i que afecta quasi un milió d’espanyols. José Joaquín Rieta, amb una àmplia experiència en la tecnologia aplicada a malalties del cor, és el coordinador del grup Biosignals & Minimally Invasive Technologies (BioMIT), així com l’investigador principal d’aquest projecte en la part de la UPV.

– BRESTEX (Alcoi): dirigit per la professora Mª Angeles Bonet, es realitza en col·laboració amb especialistes en dermatologia i rehabilitació de l’Hospital de Sant Joan. BRESTEX pretén avaluar les característiques dels tèxtils que s’empren en pacients amb limfedema. En el seu tractament, és habitual l’aplicació d’embenatges i peces de compressió. Amb el desenvolupament del projecte es pretén, sense perdre les característiques compressives i terapèutiques que se li pressuposen, dissenyar tèxtils funcionals que permeten aportar un major confort i protecció de la pell.

– DALE-3D (Gandia): coordinat també per Fernando Boronat, el projecte té com a objectiu final la creació i l’avaluació d’una plataforma informàtica que continga models i animacions en 3D per al diagnòstic precoç d’alteracions de la visió estereoscòpica.

– DEMCIE (Gandia): el seu objectiu és el desenvolupament d’un mòdul de comunicació sense fil per a ecografies, codirigit des de la UPV per Jaime Lloret. El professor i investigador és un dels científics més destacats d’Espanya en l’àmbit de les telecomunicacions i té una gran experiència en projectes relacionats amb la salut.

– Diabetis Gestacional (Alcoi): dirigit pel professor Pau Miró, el projecte valorarà la conveniència i repercussió de substituir els criteris actuals pels que proposen Carpenter i Coustan, i que ja han adoptat altres grups. Determinarà l’increment en la prevalença de DG amb la seua aplicació, amb el que això implica respecte a cost sanitari, recursos humans, etc.

– ECAEL-Nounats (Gandia): té com a objectiu millorar la qualitat de vida i assistencial dels pacients en unitats de neonatologia a través del diagnòstic i la reducció de nivells sonors, electromagnètics i lumínics en una sala de nounats. La investigadora responsable de la UPV, Romina del Rey, ha participat en el desenvolupament de mecanismes de protecció per a aquest àmbit.

– Eliminació de fàrmacs a les aigües residuals dels centres sanitaris (Alcoi): dirigit per la professora Rosa Vercher, analitzarà els compostos farmacològics que es troben presents en les aigües residuals que s’aboquen al clavegueram de la xarxa pública des del Centre de Salut La Fàbrica d’Alcoi, per a posteriorment detectar, de forma preventiva, els possibles problemes mediambientals que poden produir-se en les aigües d’abocament i, a continuació, procedir a reduir-los abans d?abocar-los a la xarxa pública.

– PAMTEL-RT (Gandia): plataforma telemàtica que permet una connexió immediata amb el pediatre o la pediatra de guàrdia de l’hospital amb la finalitat que el personal sanitari puga guiar a distància el tractament de xiquets en situacions d’emergència. Fernando Boronat, coordinador del grup de recerca Immersive Interactive Media (IIM) Research & Development (R&D) Group, és el codirector del projecte des de la UPV.

– RSA-Artroplàstia inversa de muscle (Alcoi): el seu objectiu és aprofitar tot el potencial que donen les proves diagnòstiques realitzades als pacients en incorporar coneixements en biomecànica i realitzar una planificació preoperatòria innovadora amb la incorporació de les tècniques de simulació per elements finits i impressió en 3D. L’RSA és una operació quirúrgica realitzada en l’articulació del muscle per a retornar-li la mobilitat i la funció. El projecte està dirigit pel professor V. Jesús Seguí.

– Virtualold (Alcoi): el projecte, dirigit pel professor Jordi Linares, pretén avaluar les possibilitats que la realitat virtual ofereix per a la gent gran, amb l’objectiu de conèixer quins elements interactius són més adequats per a aquesta i quines possibles alternatives ens ofereix aquesta tecnologia en el tractament de demències i altres malalties com l’Alzheimer.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere