Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Uns 300 alumnes de Vic participen en una prova pilot per introduir el teatre i la dansa als centres educatius

Notícia anterior
Notícia posterior

vic

Els professors no volen treballar les disciplines des de perspectives estètiques o elitistes, sinó que busquen que serveixi d’ajuda als joves per expressar-se “millor”

Un total d’onze centres educatius de la ciutat de Vic participen des de principis de curs en una prova pilot que pretén acostar les arts escèniques a uns 300 alumnes d’entre 11 i 15 anys. Concretament, la iniciativa permet incloure la pràctica del teatre i la dansa al currículum escolar dels joves a través de l’assignatura d’educació física. La prova pilot s’ha impulsat des de l’Institut del Teatre de Vic i l’ajuntament i possibilita als centres que ho han triat accedir un cop a la setmana, durant un trimestre i en horari lectiu, a la sala de teatre de l’Institut per rebre classes d’arts escèniques amb un professional docent i pedagog. Una de les professores de dansa, Anna Sagalés, ha explicat que no es parteix d’una concepció de la dansa “estètica” o “elitista”, sinó que s’utilitza la disciplina perquè els joves es puguin expressar “millor”.

Unes imatges de futbolistes celebrant la victòria, una altra d’un jugador xutant una pilota o un altre driblant un adversari. Amb aquestes instantànies i algunes més, els joves de l’Escola Fedac Vic-Pare Coll que aquest dimarts han participat a la classe de dansa de l’Institut del Teatre de Vic s’han inspirat i han elaborat una concatenació de moviments per explicar una història. Alguns hi tenien més destresa i altres no tant, però finalment el resultat ha estat la conclusió d’un treball en equip que ha estat plaent per a tots. La professora de dansa, Anna Sagalés, ha explicat que ha vist grans canvis en els alumnes, “alguns arriben molt vergonyosos i es van obrint”, o també es treballen qüestions d’actitud i predisposició que van canviant al llarg del curs. Segons el director de l’Institut del Teatre, Carles Salas, “els grups al final acaben sent molt més compactes”, i gràcies al teatre també es poden treballar moltes altres matèries que també s’ensenyen a l’escola com llengua, matemàtiques o física. El teatre i la dansa que els joves aprenen a les instal·lacions de l’Institut del Teatre s’integren en l’assignatura d’educació física i es reparteixen en una hora lectiva de dansa i una altra de teatre, que s’imparteixen al centre osonenc amb tot el grup classe. Durant tot el curs hi passaran uns 300 alumnes de 4t de Primària fins a 3r d’ESO d’onze escoles diferents de la ciutat. Des de l’Institut del Teatre, Carles Salas ha assenyalat que l’any vinent se n’hi podrien afegir dues més. De la seva banda, la directora de l’Escola Fedac Vic-Pare Coll, Dolors López, ha assenyalat que si bé fa anys es veia el teatre o la dansa com un tipus d’assignatura “maria”, en referència a la seva facilitat, “cada vegada més els pares, alumnes i tothom s’adonen de la seva importància pel desenvolupament dels joves”. La regidora de Cultura, Susagna Roura, ha assenyalat que el teatre i la dansa també poden ajudar a canviar el “rol” que molts alumnes tenen dins el grup classe. Establint un paral·lelisme amb l’Escola de Música de la ciutat, Salas opina que en un futur, l’Institut esdevindrà el centre de referència on s’ensenyaran les arts escèniques a la ciutat i també un lloc on es pugui escollir teatre com a activitat extraescolar, per a persones de 3 a 20 anys. En aquest sentit, ja estan desenvolupant un treball de formació de professionals que podrien tenir aquesta escola fora de l’horari lectiu com una oportunitat on poder fer pràctiques.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere