ESADE-URL preveu que l’increment del PIB espanyol es desacceleri “lleugerament” durant el 2018, fins el 2,6% o el 2,7%
Un informe de l’escola de negocis apunta que el creixement econòmic d’Espanya se situarà per sobre de a zona euro (2,0%) i els EUA (2,2%)
ESADE de la Universitat Ramon Llull preveu que l’economia espanyola registrarà una lleugera desacceleració durant el 2018, amb un creixement entre el 2,6% i el 2,7% del producte interior brut (PIB), per sota del 3,1% registrat el 2017. Aquesta és la principal conclusió de l”Informe Econòmic i Financer ESADE 2018′, que el professor del departament d’Economia, Finances i Comptabilitat de l’escola de negocis, David Vergara, ha presentat aquest dimarts al matí. Tanmateix, l’informe destaca que el creixement del PIB espanyol enguany se situarà per sobre de l’estimació de la zona euro (2,0%) i els EUA (2,2%). Vergara ha assenyalat els “riscos polítics” per aquest creixement que representa el Brexit o la renegociació de l’acord del NAFTA.
L’informe apunta a una “estabilització” dels vents de cua que han afavorit l’economia europea durant els darrers anys, com són les condicions financeres favorables del BCE, el preu baix del petroli, la cotització de l’euro en relació amb el dòlar o la menor necessitat d’ajustament fiscal. Tanmateix, el creixement econòmic s’estendrà a la resta d’economies avançades (amb una taxa de l’1,7%, molt semblada a la del 2017) i a la majoria d’economies emergents i en vies de desenvolupament. Sobre els riscos polítics, l’informe d’ESADE destaca les conseqüències del Brexit i de la renegociació del NAFTA, però també el conflicte a Corea i l’Orient Mitjà i les eleccions legislatives als Estats Units i presidencials a Itàlia i Mèxic. Sobre els riscos econòmics i financers, ESADE apunta l’elevat endeutament públic i privat i els alts preus dels actius financers. D’altra banda, l’estudi alerta que si s’accelera “més del previst” la normalització de la política monetària de la FED es pot produir “una prova de foc” per als mercats financers. La caiguda del Dow JonesEn declaracions als mitjans de comunicació posteriors a la conferència, Vergara s’ha referit a la caiguda de l’índex borsari Dow Jones, que va tancar la sessió de dilluns amb una caiguda de gairebé el 4%. L’economista ha recordat que la borsa nord-americana venia de pujades significatives durant el 2017 i que cal veure la situació “a llarg termini”, en què s’està a nivells superiors als dels darrers dos anys. L’exsecretari d’Estat d’Economia ha afegit també que és “exagerat” dir que la caiguda borsària, que s’ha estès a diversos parquets mundials, és una anticipació de la revisió a l’alça dels tipus d’interès per part de la Reserva Federal. En clau europea, Vergara ha apuntat que el BCE haurà de finalitzar el programa de compra de deute abans de fer qualsevol moviment dels tipus d’interès.♦