Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat Politècnica de Catalunya s’uneix a la ciència i la tecnologia del Festival YoMo que s’emmarca en el GSMA Mobile World Congress

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

imatge

Aprendre a crear models 3D a partir de fotografies o a dissenyar mapes en línia, experimentar la realitat virtual, pilotar un dron, realitzar experiments per identificar la presència de la química en la vida quotidiana o descobrir què són els bessons digitals, són algunes de les activitats que la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) proposarà als joves que participin en el Festival YoMo, que s’emmarca en el GSMA Mobile World Congress.

Apropar la ciència i la tecnologia als més joves és un dels denominadors comuns de les activitats, tallers i conferències que els professors i investigadors de la UPC ofereixen en el Festival YoMo (The Youth Mobile Festival). L’esdeveniment, que se celebra per segon any consecutiu, té lloc de 9 a 16 h del 27 de febrer al 2 de març a La Farga de la Hospitalet (c. Barcelona, 44, L’Hospitalet de Llobregat), en el marc del GSMA Mobile World Congress i té per objectiu despertar l’interès dels més joves per les disciplines STEAM (sigles en anglès de ciència, tecnologia, enginyeria, art, disseny i matemàtiques). 

Els alumnes d’entre 10 i 16 anys podran participar en les diferents activitats que la UPC organitza a l’estand o assistir a les conferències i tallers que ofereix en el recinte. Mitjançant demostracions pràctiques, reptes matemàtics, sessions participatives, experiments i xerrades la Universitat donarà a conèixer de forma lúdica l’activitat de recerca que desenvolupa. 

Experimentar per aprendre
A l’estand de la UPC i durant els dies del Festival, els assistents podran participar en diferents propostes experimentals organitzades per diferents escoles i facultats. Així, en el taller organitzat per l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB) els joves crearan models 3D a partir de les fotografies que facin amb el seu mòbil. Aprendran, a més, com funciona la visió humana i què és la fotogrametria, tècnica que permet estudiar i definir amb precisió la forma, les dimensions i la posició a l’espai d’un objecte a partir de fotografies. Aquesta escola de la UPC proposarà també als alumnes dissenyar mapes per publicar a Internet amb l’aplicació Instamaps de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i construir diferents superfícies mitjançant la manipulació manual d’un calaix de sorra, on representaran un relleu mitjançant la graduació de colors i les línies de nivell.

Per la seva part, la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME) reptarà els participants a resoldre enigmes relacionats amb els conceptes STEAM a través d’una gimcana en què grups d’alumnes hauran de vèncer un hipotètic conjunt d’asteroides. Els equips utilitzaran mòbils amb connexió a Internet i recorreran el recinte per superar les diferents proves.

De la mà del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) els alumnes s’endinsaran en un món de realitat virtual amb el videojoc Danger Romm. Per guanyar, els jugadors hauran d’obtenir boles de coneixement mentre esquiven obstacles.

L’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT)proposarà als participants pilotar un dron real fent servir el control manual i l’automàtic. Els professors explicaran els processos necessaris per fer volar un dron, com s’hi pot interactuar i el sistema de visió que li permet seguir una línia situada al terra a partir de les fotografies que pren, entre altres aspectes.

En la vessant més experimental, l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) despertarà la curiositat dels joves estudiants a través d’experiments químics per detectar la presència de la química en la vida quotidiana i com aquesta pot contribuir a resoldre problemes actuals. 

En el mateix sentit, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona (ETSECCPB) proposarà realitzar experiments físics per descobrir què són els bessons digitals i passar del fenomen físic al món digital.

A més, la UPC organitzarà diferents tallers i oferirà diferents conferències:

Vols formar part dels serveis secrets de Montjuïc? Amb aquest taller, els participants aprendran de forma lúdica els mecanismes dels sistemes criptogràfics i es plantejaran enigmes matemàtics perquè identifiquin els conceptes matemàtics presents en els sistemes de telecomunicació quotidians, com ara transaccions bancàries, votacions electròniques, televisió de pagament, etc. El taller s’oferirà a la zona Workshop Area 3.

Crea dispositius bojos amb Makey Makey és el títol del taller en què els joves estudiants podran construir instruments musicals amb materials quotidians combinats amb el Makey Makey, un dispositiu que converteix els objectes en tecles o botons amb una funció concreta, mitjançant l’electricitat que li transmet el dispositiu a través de cables connectats amb pinces. El taller s’oferirà a la zona Workshop Area 1.

A més, a la zona de conferències, la professora de l’ESEIAAT Núria Salan oferirà les sessions Dones i tecnologia: l’enginy (in)visible, en què es debatrà sobre el paper i el reconeixement de les dones com a inventores, i El futur està fet de materials, una xerrada interactiva en què es els participants veuran i tocaran textures i densitats i experimentaran amb altres característiques de materials.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere