Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Congrés de Pensament Crític analitza la interacció entre la ciència i el seu context ideològic / Universitat de València

Notícia anterior
Notícia posterior

critical-thinking

L’ecologisme, el feminisme, el relativisme o la postmodernitat, entre d’altres, en el seu context ideològic i social seran objecte d’anàlisi al III Congrés de Pensament Crític i Divulgació Científica, que amb el títol Ciència i Ideologia, arranca aquest dimarts 6 de març a la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació de la Universitat de València. Programa i inscripció (fins el 5 de març) en http://ir.uv.es/gD0O0uR.

Com a activitat precongressual, la sala de juntes de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació de la Universitat de València acollirà dilluns 5 de març a les 17 hores la conferència L’epidèmia d’opioides, a càrrec de José Morón Concepción, al voltant de la necessitat de canviar la cultura de la prescripció d’opioides. A les 18.15 hores tindrà lloc la presentació de projectes de divulgació científica per part de la futura Federació Valenciana d’Associacions de Divulgació Científica.

Conferència activitat precongressual:

 L’epidèmia d’opioides

És una evidència que l’epidèmia d’opioides està empitjorant. Cada dia 90 persones als Estats Units moren a causa d’una sobredosi d’opioides. La tendència indica que, probablement, s’incrementaran les morts prematures associades a l’ús d’opiacis i que la sobredosi d’opioides i d’altres danys relacionats amb aquets reduiran dramàticament la qualitat de vida de les persones en els pròxims anys.

Cal  canviar necessàriament la cultura de la prescripció d’opioides, i això requereix posar en marxa unes polítiques de millora en l’educació a la comunitat mèdica (materials d’educació per al dolor i plans d’atenció mèdica) i també per al públic en general, per tal d’avaluar l’impacte de l’educació dels pacients sobre els opioides i poder promoure una gestió segura i eficaç del dolor. Per suposat, aquestes propostes també requereixen d’una important inversió en la recerca bàsica de la neurobiologia del dolor i dels trastorns que produeixen l’ús d’opiacis. A la fi, la població ha d’entendre millor la relació entre l’ús correcte i indegut dels opiacis, el dolor, l’angoixa emocional i la recompensa cerebral que comporten. Però, sobretot, cal saber com gestionar correctament el dolor i el risc de trastorns per l’ús d’opiacis.

José Morón Concepción, és investigador del Centre del Dolor de la Universitat de Washington. Cursà el doctorat en Bioquímica a la Universitat de Barcelona. Ha treballat al laboratori de Toni Shippenberg, un dels pioners en el camp de la recerca farmacològica dels opioides. Al laboratori de Lakshmi Devi, al Mont Sinaí, investigà obre els mecanismes de dependències d’opiacis. Després de completar la seua formació, es traslladà a la Universitat de Columbia (Nova York), al departament d’Anestesiologia, fins l’any 2015 que ingressà a la Universitat de Washington.

La línia de recerca del seu laboratori es centra en la comprensió dels mecanismes subjacents a l’addició als opiacis i la seua intersecció amb el dolor.

18.15 h Presentació de projectes de divulgació científica per part de la futura Federació Valenciana d’Associacions de Divulgació Científica

“Divulgadores y centros de enseñanza, una relación más cercana”, Alberto Aparici.

“Una oca en mi café”, Ignacio Crespo Pita.

“Divulgant la bellesa de l’Univers. Les associacions d’aficionats a l’astronomia AVA i AAS”, Enric Marco i Jordi Cornelles.

“Quart es ciencia, divulgar ciencia en un pueblo”, Begoña Fanjul.

“Fiestas masivas como sustrato para la divulgacion cientifica: La Falla Inmaterial”, Francisco Grimaldo y Emilia López Inesta.

“CEFIRE CTEM: Formando, divulgando y fomentando encuentros”, Elena Thibaut Tadeo y José María Sanchís Borrás.

“Sapiencia: desde el ámbito local hasta la federación autonómica”, Avelino Vicente.

“Proyecto ASSTEC”, Nuria Carrasco Vela.

“Piratas de la ciencia”, Eva Pastor Serra.

“Asociación IEEEsbUV”, Daniel Garcia Costa.

“De la necesidad del pensamiento crítico en el arte”, Mabel Fuentes.

“La mesa multidimensional”, Carlos Romá Mateo y Andreu Escrivà.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere