Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Càtedra UNESCO ESCI-UPF: Cap a la millora de l’impacte ambiental dels plàstics

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

plastic_new

Investigadors de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, demostren que l’ús de farciment funcional en la indústria del plàstic pot ajudar a reduir les seves emissions ambientals.

 Publicat a Science of the Total Environment, l’estudi crida l’atenció sobre l’aplicació adequada de l’anàlisi de cicle de vida per tal de comprendre els avantatges ambientals d’aquests farcits.

 

Científics de la Línia d’Investigació en Nous Materials i Tecnologies de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF han demostrat que l’ús de farciment funcional–additius afegits als plàstics per a millorar les seves propietats i reduir-ne els costos– en plàstics pot ajudar a reduir les seves emissions ambientals, depenent de la seva aplicació. “Els estudis d’Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) analitzats revelen que l’ús de farciment funcional en plàstics redueix l’impacte en els recursos, i el farciment mineral proporciona millors prestacions i opcions sostenibles”, explica Pere Fullana, director de la Càtedra.

Publicat a la revista Science of the Total Environment, l’article de revisió analitza l’ús de farciment funcional per reduir el dany ambiental que causa el plàstic, disminuint la necessitat de recursos petroquímics. “El farciment funcional s’usa àmpliament en la indústria des de fa molts anys, però els seus impactes ambientals no s’han investigat a fons. Per exemple, fins ara, no s’han trobat estudis publicats sobre l’impacte mediambiental del farciment de carbonat de calci”, explica Didem Civancik-Uslu, primera autora de l’estudi i estudiant de doctorat finançada per GCR Group a la Càtedra.

Com a resposta a les creixents preocupacions sobre el dany ambiental que causa el plàstic, l’estudi se centra en els impactes ambientals del farciment funcional, orgànic i inorgànic, utilitzat en compostos de polímers. “La majoria dels estudis analitzats en aquesta revisió mostren que els impactes ambientals dels plàstics poden reduir-se mitjançant l’addició de farciment funcional, al mateix temps que es mantenen o milloren les propietats tècniques requerides del material convencional”, explica la investigadora.

Anàlisi de cicle de vida dels materials

Després d’estudiar la metodologia ACV utilitzada en els estudis revisats, els científics conclouen que l’ACV és una bona eina per fer una anàlisi ambiental dels materials. “Per decidir si un compost és ambientalment millor que un altre, cal estudiar el cicle de vida complet dels materials, ja que un material pot ser millor o pitjor en una etapa del cicle de vida, depenent de la seva aplicació”, destaca Civancik-Uslu. “Per exemple, la fibra de bambú pot considerar-se respectuosa amb el medi ambient, ja que és natural, però el transport de fibres naturals com el bambú des de Tailàndia fins a Europa té un impacte en la seva petjada de carboni”, afegeix.

Aquesta investigació coincideix amb el coneixement de la Càtedra sobre la metodologia d’anàlisi de cicle de vida. “Els resultats de l’ACV són específics en funció de l’aplicació i no s’han d’extreure conclusions generals”, explica Civancik-Uslu. Per tant, posar l’accent en l’ús de farciment funcional en els plàstics i l’aplicació adequada de la metodologia ACV obre el camí per a comprendre els seus avantatges mediambientals, en funció de l’aplicació. “Hem de centrar-nos en investigar l’impacte ambiental del farciment funcional, amb un enfocament especial en els escenaris de final de vida o reciclabilitat de plàstics amb farciment, que no s’han estudiat a fons”, destaca la investigadora. 

Així mateix, “es requereix molt d’esforç en aquest tema, especialment tenint en compte que l’economia circular és un dels principals impulsors de la sostenibilitat en l’actualitat”, destaca Fullana. En un futur proper, “la Càtedra analitzarà els impactes ambientals de l’ús de farciment mineral, com el carbonat de calci, en diferents aplicacions d’envasament”, afegeix. 

Tenint en compte la situació actual de la contaminació per plàstic i la recerca d’alternatives per a reduir aquest impacte a nivell industrial i acadèmic, els resultats d’aquest estudi aborden les necessitats d’ambdós sectors. “Per a la indústria, podria ser interessant perquè s’han investigat els impactes ambientals del farciment utilitzat en diferents aplicacions, i poden considerar-ne l’ús. Pels experts en ACV, és important perquè estem assenyalant els buits en la literatura publicada i la comunitat científica pot considerar investigar aquest farciment funcional en futurs treballs”, conclou Civancik-Uslu.

Aquest estudi ha rebut el suport de GCR Group a través del Programa de Doctorat Industrial de la Càtedra, que dóna suport a la tesi doctoral de Didem Civancik-Uslu.♦
Article de referència: Civancik-Uslu, D., Ferrer, L., Puig, R., Fullana-i-Palmer, P. (2018). Are functional fillers improving environmental behavior of plastics? A review on LCA studies. Science of the Total Environment, 626, 927–940.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere