Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Una exposició de la Universitat de Barcelona explica la història de l’afició a Catalunya per la meteorologia

Notícia anterior
Notícia posterior

pppp

Avui en dia sembla natural que hi hagi persones dedicades a estudiar l’atmosfera i el clima, a analitzar els desastres meteorològics i cercar-ne les causes. Però, fa més d’un segle, qui es preocupava del temps? Per què ho feien? Quins coneixements tenien? Eren aficionats, investigadors, professionals…? Quin paper hi tenien les dones? Sens dubte, totes aquestes persones van actuar com a veritables exploradors.

En aquesta exposició us convidem a fer un recorregut per aquest interès per la meteorologia a Catalunya. A través de disset plafons, us mostrarem com i què s’observava en el passat i quins avenços s’han fet. També hi aprendrem conceptes bàsics de la meteorologia, la climatologia i el canvi climàtic, així com altres aspectes menys coneguts. A més, cada plafó inclou un codi QR a través del qual es pot accedir a una proposta didàctica.

 L’exposició es divideix en dos àmbits:  

El primer està dedicat a la història de l’afició per la meteorologia a Catalunya, des del segle XVIII fins als nostres dies. Un itinerari històric que arrenca amb el Baró de Maldà —que va recollir les primeres sèries meteorològiques, entre el 1769 i el 1819— i que continua fins a l’entrada en funcionament de l’Observatori del Turó de l’Home, el 1932. Després se centra en l’actualitat per remarcar el gran interès per la meteorologia que hi ha a Catalunya avui en dia, tant des del món amateur com des del món de la recerca i la formació. La mostra posa en relleu la importància d’aquesta afició i dedica un dels plafons al paper que hi ha tingut la dona, tant històricament com en l’actualitat.

El segon àmbit està dedicat a la meteorologia, la climatologia, el canvi climàtic i el desenvolupament sostenible. Entre altres continguts, es mostren quines parts té una estació meteorològica o quins són els riscos naturals més importants que poden afectar Catalunya. També es pot descobrir el paper de la dona en el desenvolupament sostenible i en la lluita contra el canvi climàtic.

A tots els plafons hi ha la secció «L’apunt», que s’aproxima breument a un aspecte relacionat amb la temàtica del plafó. L’exposició, a més, té una dimensió interactiva gràcies a la incorporació de codis QR a través dels quals es pot accedir a propostes didàctiques. Això permet que es pugui adaptar a diferents públics.

L’exposició ha estat desenvolupada per membres del Grup d’Anàlisi de Situacions Meteorològiques Adverses (GAMA), del Departament de Física Aplicada de la Universitat de Barcelona, i té el suport de l’Ajuntament de Barcelona i del projecte HOPE (CGL2014-52571-R), del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat. També hi han col·laborat nombroses persones i entitats com l’Observatori de l’Ebre, el Servei Meteorològic de Catalunya, la Reial Acadèmia de Ciències i l’Observatori Fabra, la Cartoteca de l’Institut Cartogràfic, l’Associació Catalana d’Aficionats a la Meteorologia i l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics, entre d’altres.

El Grup GAMA, del Departament de Física Aplicada de la UB, posa aquesta exposició a disposició d’instituts, escoles, biblioteques i de qualsevol institució o associació de caràcter cultural.♦ 

Fitxa de l’exposició

Públic objectiu: públic general.
Durada del préstec: segons disponibilitat (entre 2 setmanes i 2 mesos).
Breu descripció: exposició sobre el clima, la meteorologia, el canvi climàtic i la història de l’afició a Catalunya per la meteorologia. Es pot demanar completa o per àmbits.
Característiques: 17 pantalles enrotllables (roll-up) d’interior de 85 x 206 cm.
Requisit per acollir l’exposició: cal fer-se càrrec del transport i el muntatge de la mostra i tenir cura del material cedit. Contacteu amb nosaltres per a més informació.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere