Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Estudiants protesten davant la Secretaria d’Universitats de la Generalitat de Catalunya per exigir una rebaixa de les taxes / Comunicat de CEUCAT

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

hjk

Alguns d’ells s’han encadenat i la Via Laietana està tallada des de les 8 del matí

Un centenar d’estudiants, segons la Guàrdia Urbana, es manifesten aquest dijous al matí davant la Secretaria d’Universitats i Recerca per exigir al Govern una baixada del 30% de les taxes universitàries i l’equiparació dels preus de graus i màsters. Segons els Mossos d’Esquadra, alguns dels concentrats s’han encadenat i la Via Laietana està tallada des de les vuit del matí. Els estudiants també s’han mobilitzat per protestar pels “obstacles i les desigualtats” que pateixen, que, segons denuncien, “s’han agreujat” amb l’article 155. Diuen que des de 2001 el preu de les matrícules ha augmentat un 143%. Els manifestants llueixen pancartes on es poden llegir lemes com “Aquests no són preus públics” o “Defensem la pública!”.

 

Desallotgen el centenar d’estudiants concentrats davant la secretaria d’Universitats

Els Mossos confirmen que no hi ha cap persona detinguda

Els Mossos d’Esquadra han desallotjat aquest migdia el centenar d’estudiants que durant tot el s’han concentrat davant la secretaria d’Universitats i Recerca i han tallat la Via Laietana des de les vuit del matí. Una desena d’ells s’havien encadenat a l’entrada de l’edifici on s’ubica la secretaria d’Universitats i també en un parell de bidons i els agents els han tret un a un cap a fora el cordó policial després de mediar amb ells durant força estona perquè abandonessin el lloc. Posteriorment, han continuat les mostres de suport fora el cordó policial fins que, finalment, els estudiants han acabat abandonant la zona. Es preveu que en breu la Via Laietana es pugui reobrir al trànsit, mentre els Mossos han confirmat que no hi ha cap persona detinguda.

Els estudiants universitaris s’han manifestat durant tot aquest matí per exigir al Govern una baixada del 30% de les taxes universitàries i l’equiparació dels preus de graus i màsters i també per protestar pels “obstacles i les desigualtats” que pateixen, que, segons denuncien, “s’han agreujat” amb l’article 155. Asseguren que des de 2001 el preu de les matrícules ha augmentat un 143%. Els manifestants llueixen pancartes on es poden llegir lemes com “Aquests no són preus públics” o “Defensem la pública!”. En un comunicat, el Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes explica que, després d’haver-se reunit i mantingut contactes amb les diferents formacions polítiques, actualment el Parlament de Catalunya i la comunitat educativa estudiantil comparteixen l’equiparació de preus públics a la mitjana de l’EEES i que el finançament de l’estudiantat passi del 25% actual al 14,5%. Les mesures proposades pel Consell de l’Estudiantat és la rebaixa del 30% dels preus públics i l’equiparació dels preus de màster als preus de grau “que permetrà una correcta implementació de la reordenació acadèmica”, coneguda popularment com el “3+2”. Des del Consell de l’Estudiantat diuen que entenen i comparteixen que els estudiants puguin estar descontents amb les polítiques universitàries a causa de l’increment del 66% dels preus públics el curs 2012-2013 “sent actualment una de les regions més cares de l’Espai Europeu d’Educació Superior”. Per això, des del Consell consideren que és necessària la unitat en la comunitat universitària des dels equips de rectorat, sindicats del personal docent i investigador i del personal d’administració i serveis fins a la representació i el moviment estudiantil “per fer efectiva la rebaixa del 30% ens els preus públics i revertir l’infrafinançament que pateix el sistema universitari català fins equiparar-se a la mitjana de la OCDE de 1,22% del PIB”. En aquest sentit, el Consell de l’Estudiantat reitera que comparteix les reivindicacions dels estudiants que avui s’han manifestat davant de la secretaria d’Universitats i Recerca per exigir al pròxim Govern de la Generalitat “fer efectiva aquesta rebaixa del 30% dels preus públics” i es comprometen, segons subratllen, a” lluitar en tots els espais per acomplir l’objectiu compartit”. Així mateix, subratlla que l’accés a la universitat “no és la única barrera socioeconòmica” que tenen els estudiants, “sent una despesa més del cost de viure i estudiar” i remarquen que el col·lectiu universitari “és majoritàriament vulnerable” perquè, segons apunta, no disposa de rendes pròpies i ser estudiant a temps complert dificulta la combinació laboral. Així, el Consell conclou que la necessitat “real” és un desplegament de beques salari pels estudiants amb rendes baixes que permeti pagar-los “l’habitatge, la mobilitat i emplenar la nevera de casa, entre d’altres”.♦

Comunicat integra de CEUCAT

Barcelona, 15 de març de 2018 – El Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) el 14 de març del 2018 vam assistir a la Comissió d’Estudiants del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) on vam presentar el balanç d’aquests primers mesos del 2018. El CEUCAT s’ha reunit amb la majoria de grups parlamentaris (C’s, JxCAT, ERC, PSC) i ha mantingut contacte amb la resta de formacions (CSQP, CUP, PP). Després de fer una anàlisi de les reunions amb les diverses formacions polítiques vam anunciar que actualment el Parlament de Catalunya i la comunitat educativa estudiantil compartim tres punts:

 1. Equiparació de preus públics a la mitjana de l’EEES i que el finançament de l’estudiantat passi del 25% actual al 14,5%. La mesura proposada pel CEUCAT és la rebaixa del 30% dels preus públics. La proposta es calcula en 300M € en un desplegament de 3 anys, el qual implicaria una rebaixa progressiva del 10% anual. Arribats a l’equiparació de preus europeus, es proposa adoptar el model de tarificació social on les rendes baixes paguen menys i les rendes altes paguen més. La segona mesura proposada, és l’equiparació dels preus de màster als preus de grau que permetrà una correcta implementació de la reordenació acadèmica; coneguda popularment com el “3+2”.

 2. Regularitzar i aprovar la moratòria de quatre anys en l’exigència de l’acreditació d’un títol B2 de tercera llengua per l’obtenció de la titulació de grau, a instàncies de la Junta del CIC del 22 de juny on demana al Parlament de Catalunya modificar l’article 211 de la Llei 2/2014.

 3. Exigir la transferència de la competència de Beques reconeguda per l’Estatut de Catalunya i reconegut pel Tribunal Constitucional, fins a 3 vegades des del 2001, pel correcte desplegament del model de beques a Catalunya que permeti:

 a/ Augmentar els trams de la Beca Equitat i incloure criteris d’habitatge.

 b/ Restablir i instaurar un nou model de beques salari. Començant per beques salari a rendes baixes on tenen en compte la despesa de viure i estudiar.

Avui, bona part del moviment estudiantil s’està encadenant a la Secretaria d’Universitats i Recerca amb l’objectiu de fer efectiva la rebaixa del 30% dels preus públics. Des del CEUCAT entenem i compartim que l’estudiantat pugui estar descontent amb les polítiques universitàries degut a l’increment del 66% dels preus públics el curs 2012-2013 sent actualment una de les regions més cares de l’Espai Europeu d’Educació Superior.

 Des del CEUCAT volem manifestar:

 1. És necessària la unitat en la comunitat universitària des dels equips de rectorat, sindicats del personal docent i investigador i del personal d’administració i serveis fins la representació i el moviment estudiantil per fer efectiva la rebaixa del 30% ens els preus públics i revertir l’infrafinançament que pateix el sistema universitari català fins equiparar-se a la mitjana de la OCDE de 1,22% del PIB.

2. Que l’accés a la universitat no és la única barrera socioeconòmica que té l’estudiantat, sent una despesa més del cost de viure i estudiar. El col·lectiu universitari és majoritàriament vulnerable ja que no disposa de rendes pròpies i ser estudiant a temps complert dificulta la combinació laboral. La necessitat real és un desplegament de beques salari per l’estudiantat amb rendes baixes que permeti pagar a l’estudiant l’habitatge, mobilitat i emplenar la nevera de casa, entre d’altres.

3. Compartim les reivindicacions de les organitzacions que avui es manifesten davant de la Secretaria d’Universitats i Recerca per exigir al pròxim govern de la Generalitat de Catalunya fer efectiva aquesta rebaixa del 30% dels preus públics i ens comprometem a lluitar en tots els espais per acomplir l’objectiu compartit.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere