El CSIC convoca la vuitena edició del certamen Inspiraciència
• Fins al 17 de maig es pot participar a través del web inspiraciencia.es
• Els relats es poden presentar en castellà, català, gallec i eusquera, en dues categories, Jove i Adult. Com a novetat, els premis d’aquesta edicióinclouen un accèssit Feynman.
• Inspiraciència viatjarà a Sevilla per a entregar els seus premis, en un acte al Museu Casa de la Ciència-CSIC a finals de juny.
S’obre la vuitena edició del concurs de relats d’inspiració científica que organitza el Consell Superior d’Investigacions Científiques amb el finançament de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología. El termini de presentació de relats s’acaba el 17 de maig.
Fer de la ciència, ficció
Inspiraciència és una invitació a tothom a pensar i imaginar la ciència des de la creació literària. L’objectiu és fomentar l’apropament al pensament científic a través de l’escriptura. Els participants poden presentar relats curts, de com a màxim 800 paraules, en castellà, català, gallec o eusquera, en una de les dues categories: jove (de 12 a 17 anys) o adult (a partir de 18 anys).
Com a novetat d’aquesta edició, s’entregarà un premi accèssit Feynman als relats de qualsevol categoria i llengua que tractin l’obra o la figura de Richard Feynman. La inclusió de l’accèssit forma part dels actes commemoratius del naixement del físic, organitzats per l’Associació Catalana de Comunicació Científica.
Activitats paral·leles: exposició i taller
A Barcelona, el concurs s’acompanya d’una exposició i taller, a càrrec del col·lectiu d’artistes 4-Elements, que exploren les relacions entre llibres, ciència i art, i que s’organitzaran en el marc de Sant Jordi. La intenció és propiciar l’encontre distès amb persones de diverses disciplines que vulguin explorar altres formas de pensar, exercitar habilitats diferents a les que estan habituades i treballar en una activitat de creació individual i col·lectiva.
L’exposició Postllibres, Neollibres, No Llibres: un viatge de reinterpretació es podrà visitar del 20 al 29 d’abril a la Sala d’exposicions de la Residència d’Investigadors (CSIC-Generalitat de Catalunya) de Barcelona. El taller Escolpint el llibre: ciència, poètica, tècnica tindrà lloc el 20 i el 27 d’abril, de 16 a 19h, a la mateixa seu (c/ Egipcíaques, 1-3. Barcelona).
El Museu Casa de la Ciència-CSIC de Sevilla acollirà en aquesta edició l’acte de lliurament de premis que donarà a conèixer les obres guanyadores de 2018. Està previst que se celebri a finals de juny, amb una posada en escena inspirada en els relats.
Inspiraciència està impulsat per la Delegació del CSIC a Catalunya amb la col·laboració de nombroses persones i entitats. Compta amb el suport de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC, de les delegacions del CSIC a Andalusia, Aragó, Galícia, Illes Balears, Madrid i País Valencià, i d’instituts de Catalunya, Euskadi, Extremadura, Galícia, Madrid i Illes Balears.
El projecte compta amb el finançament de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i la col·laboració especial de nombroses entitats culturals i científiques: Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, Escuela de Escritores, Asociación de Escritoras e Escritores en Lingua Galega, Editorial Galaxia, Euskal Etxea. Centre Cultural Barcelona, Elhuyar Fundazioa, Idazten. Idazle Eskola, Mètode. Revista de Difusió de la Investigació de la Universitat de València, Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Investigación y Ciencia, Associació Catalana de Comunicació Científica, Biblioteques de Barcelona, Residència d’Investigadors (CSIC-Generalitat de Catalunya) i Museu Casa de la Ciència-CSIC de Sevilla.♦