Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Uns 40 poetes participaran diumenge a Girona en un recital poètic a favor de la República

Notícia anterior
Notícia posterior

Poema visual,1970-1978

Els impulsors diuen que els fets de l’1-O han afectat la creativitat cultural del sector

Una quarantena de poetes participaran aquest diumenge a Girona en un acte a favor de la República i per demanar l’alliberament dels “presos polítics”. Els seus impulsors, liderats per Eduard Casas, destaquen que és la “primera gran acció” de poetes catalans davant l’actual situació política. L’esdeveniment, que es farà a la Casa de Cultura de Girona, tindrà una durada de més de quatre hores. Tot i que la temàtica és lliure, Casas detalla que la majoria d’obres són una “mostra de rebuig a l’actual situació de repressió que pateix el país”. Els poetes reconeixen que els fets de l’1 d’Octubre van passar factura a “la capacitat creativa” del sector. Ara apunten que hi pot haver un “efecte bumerang” que faci créixer el nombre d’obres dedicades a la situació política.

“El 15 a les 5, 155 poemes”. Els impulsors del recital poètic que es farà a Girona han volgut jugar amb les xifres per explicar els principals ingredients d’una proposta cultural que prometen que serà “històrica”. La idea l’ha impulsat el poeta Eduard Casas, que remarca la “càrrega simbòlica” de l’acte que es farà aquest diumenge. El recital es farà a la tarda i esperen arrossegar públic que durant matí assisteixi a la manifestació de Barcelona a favor dels “presos polítics”. Tot i que la temàtica dels poemes és lliure, Casas admet que la majoria tractaran sobre la situació política i social que viu Catalunya. Entre els autors que participaran del recital hi ha noms com Jordi Pàmias, Susanna Rafart, Cèlia Sànchez-Mústich o Ester Xargay. L’acte, que començarà a les cinc de la tarda a la Casa de Cultura de Girona, permetrà que cada poeta pugui llegir tres o quatre textos propis. L’objectiu dels impulsors és arribar als 155 poemes amb l’objectiu de “mostrar el rebuig a l’actual situació de repressió que pateix el país”. Tot i que l’acte es fa sota el paraigua de ‘Poetes per la República’, el propòsit és ser “transversal”. El seu impulsor, Eduard Casas, afirma que la situació actual va “de democràcia i de llibertat”. L’acte, que es farà a la sala d’exposicions de l’equipament, s’enregistrarà i no descarten que acabi convertit en un llibre recopilatori. Casas ha detallat que estan treballant per repetir la proposta a altres ciutats catalanes. En concret, estan negociant fer-lo també a Barcelona. El recital poètic comptarà amb la participació d’autors que no podran ser-hi de manera presencial. Per exemple, s’hi llegiran textos dels consellers cessats Lluís Puig i Clara Ponsatí. La proposta es completarà amb la projecció de fotografies fetes per Jordi Borràs, Quim Curbet i d’altres possibles cessions d’imatges que estan negociant.

La necessitat de ser útil

Els poetes que hi participen han volgut alçar la veu pe dir-hi la seva sobre la situació del país. Així ho ha assegurat el poeta, i també diputat de JxCat, Francesc Ten. “Si hi ha hagut actes de metges, pallassos, mecànics… perquè no els artistes?”, es pregunta. Ten creu que l’artista ha de ser “útil” en certa manera a la seva societat. De fet, creu que la situació política ha tingut un impacte en la “capacitat creativa” del sector cultural del país. Considera que els fets de l’1 d’Octubre van suposar “un xoc tan gros que la creativitat va quedar malmesa, estroncada”. Una situació que ha corroborat amb poetes, escriptors i altres creadors culturals. Ara, Ten alerta que es pot viure una situació inversa per un “efecte bumerang”. En aquest sentit, creu que el buit creatiu va provocar un “desconsol” que “cadascú ha superat com ha pogut”. Ara, espera aquest efecte rebot perquè els poetes pensen “que no poden estar al marge” del que està passant.♦

IMATGE: Poema visual de Joan Brossa.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere