Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Finançament de 65 milions d’euros de la UE per a 430 empreses socials dels Països Baixos, Bèlgica, Espanya i França

Notícia anterior
Notícia posterior

02j37318-26834

El Fons europeu d’inversions (EIF) i el Triodos Bank han signat el primer acord de garantia d’emprenedoria social dels Països Baixos en el marc del Programa europeu d’ocupació i innovació social (EaSI). El vicedirector executiu del Fons europeu d’inversions, Roger Havenith, i el director executiu de Triodos Bank-Països Baixos, Matthijs Bierman, han signat l’acord en presència del president de la xarxa Euclides, Neven Marinović, a la cimera del 2018 que ha tingut lloc a l’Haia. Aquest nou conveni de finançament ha estat possible gràcies al suport del Fons europeu d’inversions estratègiques (EFSI), que és l’element central del Pla d’inversions per a Europa.

Aquest nou acord de garantia permetrà a Triodos Bank concedir durant els propers cinc anys un total de 65 milions d’euros a 430 emprenedors socials dels Països Baixos, Bèlgica, Espanya i França. Els emprenedors socials podran rebre préstecs amb una taxa d’interès reduïda i menys requisits en matèria de garanties gràcies al programa EaSI. El Triodos Bank podrà concedir finançament a una àmplia gamma de sectors i, especialment, a empreses emergents innovadores que es dediquen a l’àmbit social, empreses subministradores d’aliments ecològics, empreses de disseny de moda sostenible i empreses que lluiten contra l’exclusió laboral, i també a hotels i restaurants ecològics i sostenibles.

La cimera Euclides aplega durant un parell de dies persones i organitzacions de tot Europa perquè puguin aprendre, trobar-hi complicitats i inspirar-se mútuament per impulsar un canvi positiu.

«Gràcies al finançament de la UE, el Triodos Bank podrà disposar de 65 milions d’euros per concedir préstecs a 430 emprenedors socials, molts dels quals tenen dificultats per accedir a fonts tradicionals de crèdit. Aquest nou acord de garantia permetrà que emprenedors socials dels Països Baixos, Bèlgica, Espanya i França que treballin en sectors com ara el de la cadena de subministrament d’aliments ecològics, empreses de disseny de moda sostenible i empreses que lluiten contra l’exclusió laboral puguin rebre préstecs a un taxa d’interès reduïda per engegar o fer créixer el seu negoci. Com sempre, la Comissió manté el seu compromís de fomentar l’ocupació sostenible de les persones més vulnerables del mercat de treball», ha declarat la comissària d’Ocupació, Afers Socials, Competències i Mobilitat Laboral, Marianne Thyssen.

«Aquest nou instrument de garantia de l’EaSI permetrà que el Triodos Bank faciliti finançament a empreses socials que tot sovint tenen dificultats per accedir al finançament dels prestadors tradicionals. Em plau poder fer públic aquest acord aquí en aquesta cimera Euclides, que constitueix un fòrum per fomentar l’emprenedoria social. El Triodos Bank té un bon historial de suport als emprenedors socials i estic convençut que aquest nou acord contribuirà a millorar la seva oferta de productes a aquest segment del mercat», ha declarat avui també el director executiu adjunt de l’EIF, Roger Havenith.

«Per a Triodos Bank l’emprenedoria social representa la combinació perfecta per abordar problemes de societat amb la creativitat i la competència dels emprenedors. Hi ha una connexió lògica entre els objectius del programa EaSI i els dels empresaris que financem. La col·laboració amb l’EIF permet que el Triodos Bank pugui facilitar un millor accés al finançament a les pimes socials a través de les seves sucursals dels Països Baixos, Espanya, Bèlgica i la nostra agència a França. Tot plegat significa que podem apoderar més emprenedors perquè a la seva manera afegeixin valor a la societat i donin un bon cop d’empenta a la transició social que estem convençuts que és tan necessària», ha declarat avui també el director executiu de Triodos Bank-Països Baixos, Matthijs Bierman.

«L’objectiu de la cimera Euclides del 2018 és fomentar que tots els interessats assumeixin la responsabilitat de fer créixer el seu impacte social i, per tant, estem convençuts que tothom n’ha d’assumir una part. És una molt bona notícia comprovar com la UE i el Triodos Bank intensifiquen amb aquest acord de garantia la seva col·laboració, que facilitarà l’accés al finançament a quatre estats membres de la UE», ha declarat també el president de la xarxa Euclides, Neven Marinović.

L’instrument de garantia de l’EaSI es va crear el mes de juny del 2015. És finançat per la Comissió Europea i gestionat pel Fons europeu d’inversions (EIF). Les empreses socials que vulguin demanar un préstec amb l’instrument de garantia de l’EaSI poden posar-se en contacte amb les sucursals del Triodos Bank.

L’EIF no facilita finançament directament a cap empresa, sinó que ho fa a través d’intermediaris financers locals, com ara entitats que es dediquen al microfinançament, al finançament social o a concedir avals o garanties, i a través d’entitats bancàries que operen a la UE-28 i a la resta de països i participen en el programa EaSI. Aquests intermediaris són els qui tractaran directament amb els interessats per concedir-los finançament amb l’aval de l’instrument de garantia de l’EaSI.

Programa d’ocupació i innovació social

El Programa d’ocupació i innovació social de la Comissió Europea («EaSI») ha estat creat per aconseguir un alt nivell d’ocupació i una protecció social adequada, per lluitar contra l’exclusió social i la pobresa i per millorar les condicions de treball a la UE. L’apartat de microfinançament i emprenedoria social del programa EaSI presta suport als intermediaris financers que concedeixen microcrèdits a emprenedors o finançament a empreses socials. L’objectiu és permetre l’accés al microfinançament o a microcrèdits, és a dir, a préstecs de fins a 25 000 euros, especialment a persones vulnerables i microempreses. A més, és la primera vegada que la Comissió Europea ajuda les empreses socials a través d’inversions de fins a 500 000 euros. Actualment, el suport al microfinançament i a l’emprenedoria social es duu a terme mitjançant l’instrument de garantia de l’EaSI, que permet als intermediaris financers arribar als empresaris (potencials) que d’una altra manera no podrien aconseguir cap finançament a causa del seu perfil de risc. El suport al microfinançament i a l’emprenedoria social també es duu a terme a través de la «finestreta d’inversions de l’EaSI per al desenvolupament de capacitats», que permet millorar la capacitat dels intermediaris financers en l’àmbit del microfinançament i el finançament social a través d’inversions de capital. La Comissió Europea ha triat el Fons europeu d’inversions per fer servir l’instrument de garantia de l’EaSI i la finestreta d’inversions de l’EaSI per al desenvolupament de capacitats.

A més, la Comissió està enfortint la dimensió social de l’EFSI tant pel que fa al microfinançament, com a l’emprenedoria social. Està previst que el finançament total en aquests àmbits augmenti dels 193 milions d’euros del programa EaSI fins a prop de 1 000 milions d’euros i que se’n mobilitzin 3 000 milions més en inversions addicionals.

Fons europeu d’inversions

El Fons europeu d’inversions (EIF) forma part del grup del Banc europeu d’inversions. La seva missió principal és donar suport financer a les microempreses i a les petites i mitjanes empreses. L’EIF dissenya i desenvolupa fons de capital risc i de creixement, garanties i instruments de microfinançament que s’adrecen específicament a aquest segment del mercat. Per tant, l’EIF promou els objectius de la UE en suport de la innovació, la recerca i el desenvolupament, l’emprenedoria, el creixement i l’ocupació.

Si voleu més informació sobre el suport de la UE al microfinançament i a l’emprenedoria social, consulteu els enllaços següents:

Programa EaSI

Suport de la UE a l’emprenedoria social

Triodos Bank

Creat el 1980, el Triodos Bank ha passat a ser una referència de la banca sostenible. Triodos Bank és un banc independent que promou un sistema bancari sostenible i transparent i que no hi veu cap conflicte entre els éssers humans i el planeta, d’una banda, i un bon rendiment financer, de l’altra. Ans al contrari, considera que a llarg termini tots dos es reforcen mútuament.

El Triodos Bank té sucursals en els Països Baixos, a Bèlgica, el Regne Unit, Espanya i Alemanya i una empresa de treball temporal a França. El Triodos Bank és cofundador de l’Aliança global per una banca amb valors, una xarxa que aplega 46 entitats bancàries sostenibles. Aquestes entitats volen crear un sistema bancari sostenible i tenir un impacte significatiu en l’economia real. Triodos Bank N.V. disposa de llicència bancària i està enregistrat en el Nederlandsche Bank N.V., és a dir, el banc central dels Països Baixos, i a l’Autoritat competent dels mercats financers dels Països Baixos.

Al web del Triodos Bank disposeu de la seva informació més recent: www.triodos.com

Xarxa Euclides

Aquesta xarxa es va crear amb l’objectiu d’empoderar la societat civil i les empreses socials per impulsar un canvi positiu. Té seus  a l’Haia i a Londres i treballa amb vint-i-dues organitzacions membres, a les quals estan federats 5.000 emprenedors socials i líders del tercer sector de tot Europa per tal de:

  • crear vincles entre la societat civil i els dirigents de les empreses socials;
  • produir i compartir coneixements empresarials, professionals i de lideratge
  • i enfortir el compromís de membres i participants de la xarxa a la UE.

Gràcies als nous règims d’associació que permeten els programes europeus EaSI i EuropeAid, la creació d’un ecosistema financer social a Europa i als països veïns meridionals constitueix el nucli de l’estratègia cara al 2018-2021.

Més informació: www.euclidesnetwork.eu

Pla d’inversions per a Europa

El Pla d’inversions per a Europa, és a dir, el pla Juncker, és una de les prioritats de la UE per impulsar la inversió i la creació de llocs de treball i el creixement mitjançant l’eliminació dels obstacles a la inversió, l’impuls de la visibilitat i l’oferiment d’assistència tècnica a projectes d’inversió i l’ús intel·ligent dels recursos financers nous o ja existents. Les garanties del Fons europeu d’inversions estratègiques (EFSI), el BEI i l’EIF poden assumir una més gran quota del risc que presenten els projectes encoratjant els inversors privats a participar en el seu finançament. El mes de desembre del 2017 el Parlament Europeu i els estats membres van decidir de prorrogar la durada del programa EFSI i d’augmentar la seva capacitat financera. A partir del mes de març del 2018 el pla Juncker generarà més de 274 000 milions d’euros d’inversió a tota la UE.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere