Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El misteri de Fermat, l’obra de teatre que apropa les matemàtiques als joves, arriba a l’Almeria Teatre de Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

almeria-teatre

Tots els dilluns dels mesos d’abril i maig, la companyia Teatre de L’Enjòlit representa ​”El misteri de Fermat”, un espectacle que té com a objectiu transmetre l’amor per la ciència. 

Què passaria si elevéssim el teorema de Pitàgores a un nombre diferent de 2? Es seguiria complint la igualtat que planteja aquest teorema? Rere aquesta pregunta tan aparentment simple, s’hi amaga un dels problemes matemàtics més esmunyidissos de la història d’aquesta ciència. La resposta és senzilla. La demostració, un misteri. 

Fa més de 3 segles Pierre de Fermat, un jutge francès nascut al segle XVII i aficionat a les matemàtiques, es va fer aquesta mateixa pregunta mentre llegia l’Aritmètica de Diofant (l’únic llibre de matemàtiques que havia estudiat, per cert). En va anotar el resultat i, al peu de pàgina de l’exemplar, hi va escriure: ​“He trobat una demostració absolutament meravellosa, però el marge d’aquest full és massa estret per incloure-la…”.  

Fermat havia trobat la prova que demostrava que la igualtat del teorema de Pitàgores no es donava quan l’exponent era un nombre superior a 2. Només calia posar-la per escrit per compartir-la amb la comunitat matemàtica. Però no ho va fer mai.. ​No sabem si la seva intenció era plantejar un trencaclosques per als seus coetanis matemàtics, tal com li agradava tant de fer, o si realment tenia pensat exposar-la més tard. La qüestió és que la demostració va quedar pendent i mai més en va tornar a dir una paraula. Fermat va morir 30 anys després. El problema va sobreviure’n 360 més. 

Durant tres segles molts matemàtics van intentar trobar-ne la solució, sense èxit. Es resistia fins i tot a les ments més lúcides. ​No va ser fins el 1995 que Andrew Wiles, un matemàtic anglès, va aconseguir desxifrar el misteri. Després de set anys d’infatigable treball i de nombrosos fracassos i decepcions, va aconseguir trobar la solució. Hi havia somiat des que era petit.

Amb aquesta premisa arrenca ​“El misteri de Fermat”, una apassionant història real plena de valor, trucs, enganys i tragèdia, a través de la qual els espectadors descobriran alguns dels ​principis fonamentals de les matemàtiques​ i coneixeran ​com són els matemàtics i què els inspira​. 

De la mà d’alguns dels matemàtics més importants de tots els temps, com Euler o Gaus, descobrirem no només quines van ser les ​principals aportarcions​ que van contribuir, de manera directa o indirecta, a la resolució d’aquest teorema, sino també les seves interessants (i sovint sorprenents) ​històries personals​. Què va portar a una jove parisina a fer-se passar per home i suplantar la identitat d’un antic alumne de l’escola politècnica de Paris? Què movia a Euler a voler-ho calcular tot, tot i tot? 

 Una companyia de llarga trajectòria

Albert Alemany, Jenny Beacraft, Elies Barberà, Arnau Marín i Marta Montiel formen part de Teatre de l’Enjòlit, companyia d’actors nascuda al 2007 com a grup de treball i experimentació a l’Institut de Teatre. Després de la seva primera obra Potser Somniar ( Premi Adrià Gual 2007  de l’Institut del Teatre) el seu recorregut ha anat definint la seva línia: teatre compromès amb l’actualitat, feroçment crític, punyent i enèrgic. Per aquest motiu el 2015 van guanyar el  Premi de la Crítica Serra d’Or . I és precisament aquest compromís el que els ha dut a crear fórmules noves per apropar-se a l’espectador i fer-l’en partícip. Ara volen anar un pas més enllà i posar en comú dues maneres tan diferents d’entendre el món com les que ofereixen les ciències i les lletres, per trobar els ​vincles existents entre ambdós camps..​ I és que, tal com afirmen, conèixer aquests vincles expandeix el nostre coneixement i ens dona una visió més rica i complexe del món. 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere