Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Una protesta contra la presència de l’Exèrcit marca la inauguració de la 12a Fira de Formació i Treball de Lleida

Notícia anterior
Notícia posterior

exèrcit

La plataforma Desmilitaritzem d’Educació ha fet sentir el seu rebuig per l’estand de la institució militar al certamen

La plataforma Desmilitaritzem l’Educació ha dut a terme aquest dijous una acció de protesta, coincidint amb la inauguració de la 12a Fira de Formació i Treball (F&T) de Lleida, per expressar el seu rebuig, un any més, a la presència de l’Exèrcit en aquest certamen encarat als joves. Una vintena de persones encapçalades per una pancarta amb el lema ‘les armes no eduquen, les armes maten’ han recorregut el pavelló 4 de Fira de Lleida –on se celebra el saló- i han finalitzat la protesta, que s’ha desenvolupat sense incidents, davant de l’estand de la institució militar a la Fira F&T. Els manifestants han dipositat flors fora de l’estand de l’Exèrcit en no poder accedir a l’interior ja que aquest es trobava custodiat per diversos agents dels Mossos d’Esquadra. L’espai de la institució militar, però, és un dels més concorreguts d’aquest saló i cada any més de 500 joves s’hi adrecen per sol·licitar informació per accedir a l’Exèrcit i per conèixer l’oferta formativa que aquest imparteix.

Desmilitaritzem l’Educació ha tornat a fer visible el seu rebuig a la presència de l’Exèrcit a la Fira F&T de Lleida. Una vintena de membres d’aquesta plataforma s’han manifestat coincidint amb l’acte d’inauguració de la 12a edició del saló, l’objectiu del qual es donar a conèixer als joves la diferent oferta de formació professional existent a la demarcació perquè puguin encarar el seu futur laboral. Des de la plataforma consideren que la presència de l’Exèrcit és “incompatible amb els valors democràtics i d’educació que se suposa que ofereix Fira de Lleida”. A més, sostenen que les “possibilitats laborals” que ofereix la institució militar “pretenen continuar amb una cultura de guerra, armamentística, per perpetuar la presència de les forces armades a l’educació”. La plataforma ha recorregut el pavelló 4 de Fira de Lleida amb crits com ara “les armes no eduquen, les armes maten”, “fora, fora, fora, l’Exèrcit de l’escola” i “no és formació, és reclutament”, per dirigir-se a l’estand de l’Exèrcit a la Fira F&T, que estava custodiat pels Mossos d’Esquadra. Els participants en l’acció reivindicativa -entre els quals hi havia la senadora d’En Comú-Podem, Sara Vila, i regidors del Comú de Lleida i de la Crida per Lleida-CUP- han llegit una manifest de rebuig a la presència dels militars al saló i han dipositat simbòlicament flors a l’exterior de l’estand. La protesta ha finalitzat sense incidents. Cal recordar que durant la presentació d’aquesta edició del certamen, des de la Diputació de Lleida van expressar que “es podria haver evitat” la presència enguany de l’Exèrcit a la Fira després “del canvi important que s’ha produït en els darrers temps en les relacions entre Catalunya i Espanya”, segons va dir el representant de la diputació lleidatana, Josep Ibarz. Per la seva banda, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va defensar que “té tot el dret del món” a ser-hi present per donar a conèixer l’oferta de formativa que ofereix. Ros va qualificar d’”hipòcrita” que fa uns dos anys “totes les institucions lleidatanes” endeguessin diferents accions per evitar el tancament de l’Acadèmia Bàsica de Suboficials de Talarn i ara alguna qüestioni la participació de la institució militar a la Fira F&T.

L’Exèrcit va atendre unes 700 consultes d’estudiants en la Fira F&T 2017

Cada any l’estand de l’Exèrcit de Terra a la Fira F&T de Lleida és un dels que suscita una major interès per part dels assistents, que s’hi adrecen per conèixer les diferents possibilitats de treball i formació que ofereix la institució militar i per saber com poder-hi accedir. La subdelegada del govern de l’Estat a Lleida, Inma Manso, ha explicat que durant l’edició del 2017 d’aquest certamen l’estand de l’Exèrcit va atendre al voltant de 700 consultes d’estudiants i joves, xifra que representa un 17% més en relació amb les 600 consultes rebudes el 2016. Aquestes, s’afegeixen a les aproximadament 250 consultes que la subdelegació de Defensa a Lleida la resta de l’any i que, en total, s’aproximen al miler. El subdelegat de Defensa a Lleida, el coronel Rafael Jiménez, ha detallat que l’Exèrcit va rebre a les comarques de Lleida durant el 2017 un total de 78 sol·licituds d’ingrés i que una desena de lleidatans van ingressar, després de superar totes les proves, a les forces armades en diferents centres de formació com ara a l’Acadèmia Bàsica de Suboficials de Talarn (Pallars Jussà). En concret, un dels ingressos va ser per formar-se com a oficial, un per formar-se com a suboficial, i vuit, com a tropa professional. L’any 2016, el nombre de sol·licituds d’ingrés van ser 65 i se’n van materialitzar cinc. D’altra banda, la Delegació de Defensa a Lleida va rebre l’any passat nou sol·licituds d’accés a l’Exèrcit com a militars de carrera, de les quals dos dels aspirants van superar les provés d’ingrés.

4.000 metres quadrats d’exposició, 21 expositors i una cinquantena d’activitats programades

La 12a edició de la Fira Formació i Treball, que se celebra fins dissabte al pavelló 4 de Fira de Lleida, compta igual que l’any passat amb la participació de 21 empreses i entitats i té 25 famílies de formació o disciplines representades. El saló ocupa una superfície bruta d’exposició de 4.000 metres quadrats i ha programat fins a 50 activitats professionals com ara conferències, tallers, demostracions i altres iniciatives relacionades per tal de donar a conèixer als joves les diferents sortides laborals que poden tenir a partir d’estudiar formació professional. Ensenyament també és present a la fira amb una trentena d’estands –representant les diferents famílies professionals que s’ofereixen a través dels diferents cicles formatius propis de l’administració catalana– i mobilitzarà aquests dies al saló uns 322 docents. Entre les activitats que es duran a terme a la fira hi haurà demostracions d’impressions amb 3D, robòtica, visió artificial, del funcionament d’un molí de vent, elaboració de pastisseria, decoració amb fruites, malabars de baristes, animació i testing de videojocs 3D, tècniques de pentinats, maquillatge, tastet de productes alimentaris, demostracions de maquinària, educació per la salut i demostració de llit hospitalari, entre altres. El certamen, que espera al voltant de 16.000 joves interessats en la Formació Professional, l’organitzen l’Ajuntament de Lleida, Fira de Lleida i la Generalitat, amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i GlobaLleida. L’encarregat d’inaugurar-la ha estat enguany l’alcalde de Lleida, Àngel Ros.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere