Més de 2.000 alumnes de 50 centres de Secundària comencen les proves PISA
La competència global s’incorpora entre els àmbits d’avaluació d’enguany
50 centres educatius, 31 públics i 19 de titularitat privada, participen a partir d’aquesta setmana a l’estudi PISA que organitza cada tres anys l’Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmica (OCDE). Més de 2.000 alumnes de 15 anys d’arreu del país doncs, se sotmetran, des d’aquest dilluns i fins el 31 de maig, a les proves que analitzen el sistema educatiu a una vuitantena de països. Per la prova d’enguany, el domini principal que s’avalua és la comprensió lectora, que tindrà prioritat per sobre de la competència matemàtica i la competència científica. Com a novetat, s’hi suma la competència global, mentre que una part dels centres faran la competència financera. Els resultats es faran públics el desembre de l’any 2019.
Des de l’edició anterior, el 2015, les proves es fan amb ordinador, un fet que permet implementar una avaluació adaptativa en la competència principal, la lectora. És a dir, les preguntes varien en funció de les respostes que dona cada alumne. Aquesta avaluació adaptativa ha de permetre tenir nivells més alts de precisió, ja que ajusta la dificultat dels ítems d’avaluació a les capacitats de cada estudiant. Segons Esther Jorrín, responsable d’equip de les proves PISA a Catalunya, el fet que aquests exàmens es desenvolupin amb ordinadors fa que siguin més atractius pels alumnes. “Es tracta d’una generació molt digital i que se sent molt còmode treballant amb aquesta mena de suport”, comenta la responsable de les proves que diu que els permet desenvolupar els qüestionaris “sense avorrir-se”. Un altre dels aspectes destacats és el que analitza les aptituds financeres dels escolars. “Mirem com fan servir els coneixements que han adquirit en matemàtiques i com els apliquen a la via quotidiana, al supermercat per exemple o a l’hora de fer tràmits monetaris”, explica Jorrín.
El context de l’alumne
La prova PISA també s’acompanya d’uns qüestionaris de context on els alumnes faciliten informació sobre ells mateixos i el seu entorn familiar. També s’inclouen qüestionaris per al professorat i per al centre educatiu. Segons Jorrín, l’objectiu és comprendre la relació entre els resultats dels estudiants i aspectes de les pràctiques escolars i de l’aula, així com factors relacionats amb el context econòmic, social i cultural. “La selecció dels centres i els alumnes es fa de manera aleatòria però a vegades és important comprendre perquè un alumne ha respost allò o això i amb el qüestionari de context s’entén tot”, comenta. Així mateix explica que en general aquests exàmens tenen una bona acceptació entre els adolescents, que tot i que inicialment els veuen com un repte que “respecte”, acaben entenen que és tracta “d’una oportunitat molt important”. Catalunya participa a la mostra des de l’any 2003 i la coordinació correspon al Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu.
Nervis i expectació al Col·legi La Mercè de Martorell
Un dels centres on aquest dimarts s’han dut a terme les proves PISA és el Col·legi La Mercè de Martorell, on 42 dels 72 alumnes de 4t d’ESO s’han sotmès als exàmens. La directora d’aquesta escola, Montse Font, afirma que porten dies preparant els escolars. “Hem fet diversos simulacres i hem estat practicant amb models d’exàmens per familiaritzar els alumnes amb el tipus de prova i les preguntes que es trobaran”, ha relatat. La responsable d’aquest centre, on és el primer cop que es fan les proves PISA, afirma que van rebre la notícia de forma molt positiva perquè es tracta “d’una oportunitat per saber quin nivell té l’escola i alhora el sistema educatiu de Catalunya”. En aquesta línia indica que malgrat el nerviosisme que genera entre els joves, la majoria considera també que és una experiència enriquidora per aprendre a fer front a processos com aquest. Pel que fa al contingut, destaca el fet que s’analitzi la comprensió lectora dels estudiants, ja que es tracta d’una edat “en què no tenen desenvolupat l’hàbit de llegir i és un repte per ells”. Una de les estudiants, Marta Bonastre, s’ha referit a aquesta qüestió en sortir de l’examen. “M’ha anat bé però he trobat que la part de la comprensió lectora era molt llarga i molt complicada”, ha apuntat. La jove considera que si hagués disposat de quinze minuts més podria haver dut a terme la feina “més tranquil·la”. Bonastre adverteix que el format de les proves PISA és “molt diferent” al dels exàmens que els estudiants duen a terme al llarg del curs. “Normalment estudies i ja saps que podràs treure bona nota, però aquí has d’anar improvisant”, considera.
Anàlisi de l’esperit crític de l’alumne
Una de les principals novetats d’aquest 2018 és la competència global, una prova amb la qual PISA vol comprovar la capacitat d’analitzar assumptes globals i interculturals i valorar diferents perspectives per emprendre accions per al bé comú i el desenvolupament sostenible. La cap d’estudis del Col·legi La Mercè de Martorell, Ellisabet Campos, ha explicat que es tracta d’un àmbit que analitza “la capacitat crítica dels estudiants i que treballa el tema dels valors, l’educació que han rebut, les vivències i experiències i també les habilitats socials que variaran en funció d’un escolar o un altre”. Campos adverteix que no hi ha forma de preparar els alumnes per aquest examen, perquè el que hauran de fer amb aquest apartat és “enfrontar-se amb la seva realitat i les seves vivències per resoldre’l”.♦