Tres equips catalans viatgen als EUA per participar a la final mundial del campionat de robòtica educativa Vex Robotics
La Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, ha destinat 8.500 euros a cobrir part de les despeses del viatge, l’estada i la inscripció a la final, on els joves catalans s’enfrontaran a equips d’arreu del món
Els equips són els gironins Virgins i Wildcats, formats respectivament per estudiants d’ESO i de Batxillerat que fan l’extraescolar de robòtica amb l’empresa Innova’t Educació, i el barceloní Arlo, integrat per estudiants del Cicle Formatiu Superior de Robòtica Industrial de l’institut Anna Gironella de Mundet
Els ajuts s’han atorgat en el marc dels projectes de promoció de les vocacions tecnològiques entre els i les més joves com ara bitbot.cat, que té entre els seus eixos d’acció el foment de la participació en competicions i premis de l’àmbit de la programació i la robòtica
Tres equips catalans formats per estudiants de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius s’han desplaçat fins als Estats Units per participar, a partir de demà, en la final mundial del campionat internacional de robòtica educativa Vex Robotics Competition, que es disputarà del 25 al 28 d’abril a Louisville (Kentucky). Es tracta dels gironins Wildcats i Virgins, que integren respectivament estudiants d’ESO i de Batxillerat que fan l’extraescolar de robòtica amb l’empresa Innova’t Educació, i del barceloní Arlo, format per estudiants Cicle Formatiu Superior de Robòtica Industrial de l’institut Anna Gironella de Mundet de Barcelona. Tots tres equips van adquirir l’opció de participar a la final internacional de Kentucky, on s’enfrontaran a equips d’arreu del món, després de guanyar la final estatal d’aquesta competició, que va tenir lloc el passat 3 de març a Salt.
Per cobrir part de les despeses que comporta la participació a la final mundial, corresponents al viatge, l’estada i la inscripció, els tres equips catalans han comptat amb l’ajut de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital (STCSD) de la Generalitat de Catalunya, que hi ha destinat un total de 8.500 euros. Els ajuts s’han atorgat en el marc dels projectes de promoció de les vocacions tecnològiques entre els i les més joves que du a terme la Generalitat a través de la STCSD en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament, com ara el pla STEMcat de foment de les vocacions científiques, tecnològiques, en enginyeria i matemàtiques entre els més joves, o el programa bitbot.cat d’impuls d’activitats extraescolars de programació i robòtica. Precisament, aquest últim programa té entre els seus eixos d’acció la difusió i el foment de la participació dels i les joves en competicions i premis de l’àmbit de la programació i la robòtica.
De l’import total destinat als ajuts, 4.500 euros s’han atorgat a l’equip més jove, Wildcats, format per tres noies i un noi d’entre 12 i 13 anys; 2.500 a l’equip Virgins, format per 5 nois de 16 anys; i 1.500 a l’equip Arlo, integrat per 7 joves d’entre 18 i 19 anys. A l’hora de repartir la quantia dels ajuts entre els equips s’ha tingut en compte variables com ara l’edat dels components i el seu gènere, ja que fomentar les vocacions tecnològiques especialment entre les nenes i noies és una de les línies prioritàries d’acció dels diferents projectes de la Generalitat en aquest àmbit, així com també ho és incidir en la franja d’edat inferior als 14 anys.
Sobre la Vex Robotics Competition
La Vex Robotics Competition és una competició de robòtica educativa d’àmbit internacional en què els equips han de construir robots innovadors per superar un repte, que és diferent cada any. A l’edició d’aquest any, hi han participat més de 16.000 equips procedents de 40 països.
La competició proposa diferents reptes adaptats a les edats dels participants, que poden competir en tres categories: la corresponent a estudiants dels dos últims cursos de Primària i ESO (de 8 a 14 anys), la corresponent a estudiants de Secundària i Batxillerat (de 12 a 18 anys) i la corresponent a estudiants universitaris o de cicles formatius superiors (de 18 a 23 anys). Els primers, els més petits, competeixen amb un robot de plàstic, mentre que els altres dos nivells ho fan amb un de metall.
Els equips no només han de saber muntar i programar robots per donar resposta al repte proposat, sinó que han de dur a terme un treball global que inclou les normes i estratègies utilitzades per superar el repte, de manera que en el procés de desenvolupament del robot, els participants de la Vex Robotics Competition treballen tant les habilitats tècniques com les organitzatives.
La final mundial 2018 de la Vex Robotics Competition es desenvoluparà del 25 al 28 d’abril a l’Expo Kentucky Center de Louisville, un recinte amb 7 pavellons on es desenvoluparan les diferents competicions, amb la participació de més de 1.200 equips i amb una afluència diària prevista d’uns 20.000 assistents.♦