Un projecte de robòtica d’estudiants gironins, seleccionat entre els 20 millors del món
El sistema per evitar embussos a les canonades d’aigua domèstiques competirà a la gran final, a Califòrnia
Un projecte de robòtica d’estudiants gironins, seleccionat entre els 20 millors del món. Un grup d’alumnes de l’escola FEDAC Sant Narcís de Girona ha desenvolupat un sistema per evitar embussos a les canonades d’aigua domèstica, que ha estat escollit entre els 3.200 projectes presentats per equips de tot el món. Els ‘Wolvineers’ ha aconseguit fer arribar el seu projecte a la gran final mundial de la First Global Innovation Award, que es farà a Califòrnia el mes de juny després de quedar segons a la final estatal celebrada a Logronyo, una fita que també els portarà a Hongria el 16 de maig a competir a la final continental.
A Girona es produeixen de mitjana 40 embussos diaris al sistema d’evacuació d’aigües residuals que, molts cops, acaben en inundacions als habitatges. Això, suposa un gran cost econòmic per als inquilins. El sistema ideat evita que aquests taps acabin formant-se del tot, perquè detecta quan es comencen a crear. Per fer-ho, disposa d’un sistema de sensors i comunica a les empreses de manteniment l’estat de les canonades. Aquests sensors monitoritzen el nivell de l’aigua a l’interior de les canonades i mesura el temps que triga a normalitzar el seu cabal òptim. Mesurant una sèrie de paràmetres poden determinar si s’està provocant un tap i així es pot avisar a la companyia de desembossament abans que es produeixi l’embós total. Aquest projecte s’està acabant de dur a terme amb l’empresa de desembussos Girojet, Tecnoelèctric Girona que crea sistemes intel·ligents i amb professorat especialitzat de la Universitat de Girona (UdG). D’aquí en sortirà un prototip que podria arribar al mercat en un futur proper.
Cal suport econòmic anar als Estats Units
Perquè els onze membres dels Wolvineers puguin anar a la final als Estats Units els calen uns 16.000 euros. Fins ara compten amb el suport d’empreses privades i públiques, l’administració i han engegat una campanya de micromecenatge, a més de dur a terme activitats pels barris de Girona per recaptar diners. A Califòrnia l’equip que s’adjudiqui el primer premi rebrà 20.000 dòlars, i hi ha dos premis de 5.000 dòlars per al segon i tercer classificats, per tal de finançar els seus projectes i poder dur-los a terme.♦