La fira del llibre ebrenc estrena ubicació i amplia la durada en la celebració de la seva 15a edició
La Batalla de l’Ebre i la Guerra Civil protagonitzen els dos grans espectacles amb ADN ebrenc que debutaran a Litterarum
La fira del llibre ebrenc, germana gran i llavor del Litterarum -la fira d’espectacles literaris de Catalunya-, compleix 15 anys. Per celebrar-ho canviarà d’ubicació i instal·larà la gran llibreria unificada amb 2.000 títols de temàtica ebrenca a la cèntrica Plaça de Dalt de Móra d’Ebre. L’objectiu és apropar-se a la gent, als serveis de la capital riberenca i crear un circuit que unirà els espais de representació del Litterarum i la mostra llibres. També s’amplia la seva durada a quatre dies, per poder encabir activitats escolars en la programació. Per altra banda, la literatura ebrenca també es farà sentir en el Litterarum amb destacats espectacles d’autors o temàtica ebrenca. Enguany el 80 aniversari de la Batalla de l’Ebre i la Guerra Civil protagonitzaran dos noves representacions: la nova creació de la companyia de Valer Gisbert, ‘Vestigis 2.0’ amb una primera part al Poble Vell de Corbera d’Ebre i una segona als molls del l’Ebre a Móra d’Ebre; i ‘Paraules de guerra a l’Ebre en caiac’ que tindrà el riu com a escenari i que impulsen les empreses Terra Enllà i En Blau.
També la cantautora Montse Castellà presentarà el seu últim disc dins de l’activitat TAST Escriptores amb les literates femenines com a protagonistes, Ferran Roca combinarà persecució digital i poesia a ‘Dhang i literatura’, i la companyia Carles Garrido presentarà l’obra ‘Ramon Muntaner i els Entença’.
La Batalla de l’Ebre al cor de Litterarum
L’efemèride dels 80 anys de la Batalla de l’Ebre és l’eix de dos dels espectacles ebrencs que estrenarà Litterarum. Per la imatge que volem donar aquí i a fora, i som l’única fira dels llibres i havíem de tenir una deferència i els programadors de Litterarum demanaven si hi hauria alguna cosa especial. Arribem a un punt molt notable de com poder treballar la literatura d’aquest fet històric del nostre territori que enguany compleix 80 anys”, ha defensat Albert Pujol, director de la fira d’espectacles literaris. El dramaturg ebrenc Valer Gisbert torna a recórrer al llibre ‘115 dies a l’Ebre. El sacrifici de la lleva del Biberó’, d’Assumpta Montellà, per presentar un espectacle nou que parteix del ‘Vestigis’ de 2015 i que es titula ‘Vestigis 2.0’. “2 perquè és una segona part i 0 perquè anem a l’origen, a la vida d’aquelles persones”, ha explicat Gisbert. L’obra es dividirà en dues parts. La primera, ‘foradada Corbera’, tindrà l’església del Poble Vell de Corbera d’Ebre com escenari. “Ens hem buscat i ens trobat”, ha destacat Joan Antoni Montaña, president de l’Associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre, on cada mes d’aquest 2018 s’hi ha programat un acte principal dins del cicle ‘Corbera d’Ebre, al centre de l’objectiu’. “L’esdeveniment de referència al maig a les Terres de l’Ebre és el Litterarum i la vinculació entre la Batalla de l’Ebre i la literatura, des de qualsevol vessant, és clara. Vam començar a establir contactes i la possibilitat d’oferir un marc incomparable a un espectacle literari que segurament allí es trobaria molt a gust”, ha relatat Montaña. “Aquest pot ser l’inici d’una gran amistat, perquè li podem donar continuïtat a la col·laboració sent com som veïns de comarca”, ha afegit. La segona part de ‘Vestigis 2.0’ és ‘passarel·les sobre Móra d’Ebre’ que s’escenificarà al passeig fluvial de la població, on s’homenatja a les víctimes a través de l’obra. “Hi ha poesia, hi ha interpretació, cançó de Teresa Rebull, i moltes emocions”, ha destacat Gisbert. Lletres al riu Per altra banda, una segona proposta original i “intensa” és la creada per les empreses Terra Enllà i EnBlau. ‘Paraules de guerra a l’Ebre en caiac’, és una lectura dramatitzada amb el riu Ebre com escenari que “fusiona turisme i literatura” a partir de fragments de prosa i poesia d’autors catalans que parlen de la Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre com Artur Bladé, Roc Llop, Vergés, Perucho o Rovira i Virgili. “No és una ruta guiada, des del minut zero la gent ha de saber que entra com a una sala de teatre per participar activament a un espectacle. No hi haurà aturades. La gent ens ha d’acompanyar, ho ha de sentir i és una experiència molt curta però molt intensa i tenim la intensió que tingui un garbull d’emocions. Que algunes de les emocions que es van viure durant la guerra es puguin viure o recrear o recordar”, ha destacat Andreu Caralt, corresponsable de Terra Enllà.
Nova ubicació de la fira del Llibre i més propostes
La llibreria única que coordina l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) tindrà una nova incorporació. A les llibreries de referència de la Fira, Bassa de Móra d’Ebre, Viladrich de Tortosa i Guaix d’Amposta, s’hi afegeix la llibreria El Núvol de Móra la Nova, especialitzada en llibre infantil i juvenil. “Volem donar-li suport i que se sumi a aquest gran projecte i estem treballant perquè el fons de la llibreria unitària sigui més gran que en anys anteriors, amb moltes novetats però amb molt fons de llibreria que també busca la gent a la nostra fira”, ha dit Mari Carme Jímenez, directora de l’IRMU. Una trentena d’autors presentaran i signaran al públic les seves obres. Els lectors podran establir contacte amb els escriptors. Les presentacions es faran a la Carpa de la Fira i es faran en un format “més proper i obert”. Se seguirà fomentant, a més, la innovació per apropar la literatura a través de la tecnologia. Després de les activitats de la Tuitliteratura, impulsat per Jesús Maria Tibau, o el taller de Booktoubers ebrencs, durant la mostra del Llibre Ebrenc es repetirà el foment de creació de relats i cocreació literària a través de l’aplicació Wattpad. Per altra banda s’amplien també les jornades d’anàlisi i debat al voltant del llibre i hi haurà tres taules de debat. La primera s’adreça a biblioteques d’escoles públiques, amb la intenció de dinamitzar-les més. La segona comptarà amb una forta participació de les biblioteques municipals ebrenques i s’analitzarà com apropar-les més a la gent jove. I finalment la tercera abordarà com comunicar la història a través dels llibres i les revistes. En aquesta darrera taula rodona hi participaran Victòria Almuni, Toni Oresanz i un representant de la revista històrica Sàpiens.♦