RCR Arquitectes mostrarà el seu somni de la finca La Vila al pavelló català de la Biennal d’Arquitectura de Venècia
L’exposició representarà l’univers més íntim de Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta
RCR Arquitectes, guanyadora del Premi Pritzker d’Arquitectura el 2017, mostrarà el somni que està construint a la finca La Vila a la vall de Bianya (Girona) amb una exposició al pavelló català de la Biennal d’Arquitectura de Venècia, que se celebrarà del 26 de maig al 25 de novembre de 2018, en el marc dels Eventi Collaterali. El projecte té com a cocomissàries la periodista Pati Núñez i l’arquitecta Estel Ortega, juntament amb RCR Arquitectes i representarà l’univers més íntim de Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, els arquitectes creadors de La Vila. Ortega ha explicat que la mostra “té una voluntat explícita de construir l’experiència d’un somni” i “es basa en donar forma” al que RCR ha dut a terme amb el projecte de La Vila que vol ser, dins d’un espai natural preciós, “un lloc d’experimentació per fer una arquitectura que s’hagi de descobrir, una arquitectura nova i amb relacions obertes i participacions i transversalitat”.
El director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, ha explicat que RCR explica el seu projecte més íntim, que “és aquest somni que és La Vila a la vall de Bianya que volen convertir en un centre de reflexió”. De fet, la paraula somni ha estat la més reiterada a la roda de premsa d’aquest dijous de presentació del ‘RCR. El somni de natura_Catalonia in Venice’. Pati Núñez, la co-comisària, ha alertat que aquesta no serà una exposició d’arquitectura, ja que RCR “ha creat una cosmogonia particular, una visió de l’ésser humà, de la naturalesa i la vida que transcendeix de l’arquitectura, son filòsofs que intervenen en la realitat amb eines pròpies de l’arquitectura”, ha afegit. “No mostrarem arquitectura, sinó el somni de RCR i els seus desitjos més profunds i qui són en Rafael, la Carme i el Ramon”. Estel Ortega ha dit que el ‘Llindar’ és la primera part de l’exposició, on es descobrirà “una seqüència de peces audiovisuals flotants en una atmosfera sinuosa, de les quals hi haurà sis peces sobre arquitectura en moviment i nou peces temàtiques que aprofundeixen sobre el coneixement de RCR i qui són”. La segona i gran part de l’exposició és ‘El somni’ a través de la construcció d’una caverna feta a partir d’una topografia d’uns 6.000 lents que generaran “una atmosfera dinàmica i en moviment”, on el visitant “es trobarà amb 56 visualitzacions que són fragments d’aquest somni de RCR al voltant de La Vila, representats en diferents maneres d’explicar el somni amb fotografies, dibuixos, imatges de possibles espais i arquitectures i de la relació amb la natura”. Ortega ha dit que no és una exposició lineal ni cronològica. En aquest espai també hi haurà una peça audiovisual realitzada per Carolina Rosich i Isaki Lacuesta anomenada ‘El somni’, que “contribuirà millor en comprendre aquest somni de RCR”. Segons RCR Arquitectes, el propòsit és que qui visiti l’espai de la Biennal senti “unes ganes immenses de conèixer La Vila i percebre la força de la natura, una força que et pot transformar. Ens agradaria que entrar dins ‘El somni’ es convertís en una experiència molt sensorial”. Desenvolupar la recercaPer la seva part, l’arquitecte Ramon Vilalta ha destacat que La Vila és un espai on desenvolupar la recerca i tot “les coses més inútils que es puguin plantejar”. “Amb aquesta anhel ens vam hipotecar i vam fer un gest d’adquirir una finca a prop d’on vivim, per dir que tenim desig de volar molt alt i per això ens hem d’arrelar més fort”, ha apuntat. Vilalta ha manifestat que la natura “és i ha estat una font inesgotable d’inspiració i La Vila, un lloc ple de bosc, aigua i memòria”, els ha impulsat a explorar “la creació d’un laboratori que transformi la consciència de la percepció de les persones i porti a l’engendrament de noves relacions i comportaments”.
’New formats: dream and nature’
El programa paral·lel, ‘New formats: dream and nature’, té com a objectiu mostrar altres visions sobre l’univers de RCR Arquitectes a partir de persones i pràctiques que actuen com a filtre i permeten acostar-se a punts de vista diferents, i que alhora involucren el nombre de persones més gran possible. El programa consta de dos projectes: un cicle de xerrades i un programa d’universitats en el qual hi participen vuit escoles de tot Catalunya que han enviat propostes en resposta a la pregunta plantejada pels comissaris: “Què aprenem de la natura?”. En concret, s’han seleccionat cinc propostes de cada escola participant que es podran veure en una pantalla de l’exposició: BAU, Elisava, La Salle (Universitat Ramon Llull), ETSA Barcelona (Universitat Politècnica de Catalunya), ETSA Vallès (UPC), Universitat de Girona, School of Architecture (Universitat Internacional de Catalunya) i URV. Els dies 24 i 25 de maig s’han programat tres debats a Venècia: el 24 de maig, ‘Creating knowledge. New ways of communicating ART and ARCHITECTURE’, amb Eva Franch, directora de l’Architectural Association School de Londres, i Pedro Gadanho, director del MAT de Lisboa, moderat per Pati Núñez; el 25 de maig, ‘Architecture Criticism’, amb Glenn Murcutt, fundador de l’Australian Architecture Association; Juhani Pallasmaa, arquitecte finlandès, i William J. R. Curtis, historiador de l’arquitectura, i la conferència de cloenda ‘RCR. Somni i natura’, a càrrec de William J. R. Curtis i RCR Arquitectes. Les activitats paral·leles tindran lloc a la nau adjacent als Cantieri Navali, seran obertes al públic i es podran seguir en directe per streaming des de la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) a Barcelona. El patrocinador principal de l’exposició és l’empresa de vidre corbat Cricursa. La il·luminació del projecte ha estat patrocinada per l’empresa Lamp. En l’àmbit institucional destaca la col·laboració estratègica del COAC, el patrocini del Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot (Olot Cultura).♦
IMATGE: RCR.THE DREAM / CATALONIA IN VENICE SPACE 2018