Barcelona potenciarà la creació de noves associacions d’educació en el lleure a barris on no hi ha oferta
El govern local obre una línia d’ajuda d’1,1 MEUR per al foment dels esplais i a la formació dels educadors per “atendre millor la diversitat”
L’Ajuntament de Barcelona vol potenciar l’educació en el lleure, sobretot en una vintena de barris de la ciutat en què s’ha detectat que no hi ha cap associació d’aquest àmbit. De fet, en els districtes de Les Corts, Nou Barris i Ciutat Vella és on menys entitats hi ha en actiu. En total, el govern local destinarà 141.000 euros per a la creació de projectes educatius per noves entitats. Aquestes ajudes van en paral·lel a la partida d’1,1 milions d’euros que dedicarà el govern municipal per a 40 mesures diferents que fomenten la participació dels infants i joves a aquests espais d’educació “amb valors”, tal com ha explicat el comissionat d’Educació de Barcelona, Miquel Àngel Essomba. D’entre elles destaquen programes de formació per als educadors d’aquestes entitats per tal d’”atendre millor la diversitat” i fer que siguin espais “més equitatius”.
Per rebre una subvenció per a la creació d’una nova entitat cal garantir que es realitzaran activitats accessibles, participatives i inclusives dedicades a un públic d’entre 3 i 18 anys, en especial atenció a infants i joves en situació de vulnerabilitat. També tindran prioritat aquelles iniciatives que es realitzin en barris amb necessitats especials a nivell social i econòmic. La subvenció anirà en funció del nombre de nens inscrits en les activitats. Actualment la ciutat de Barcelona compta amb 130 entitats dedicades al lleure infantil en què 2.900 educadors treballen de forma voluntària per transmetre, a través del joc, “valors” com la solidaritat, la importància del medi ambient o el treball en equip. En total hi participen més de 17.100 infants i joves que correspon al 10% de la població d’entre 5 i 17 anys. Algunes d’aquestes entitats, però, es troben que no tenen cap espai on poder realitzar les seves activitats, més enllà dels parcs públics, o algunes que “tenen dificultats per mantenir-los”. Per això, el govern municipal s’ha compromès en obrir un programa per tal que puguin utilitzar les instal·lacions de les escoles públiques i d’aquesta manera tenir una alternativa per als dies de pluja o durant els períodes que fa més fred. Totes aquestes línies d’ajuda de l’Ajuntament de Barcelona, van en paral·lel a les ajudes que hi ha per a la participació dels infants en casals i colònies d’estiu. La voluntat del govern és que “tots els infants i joves de Barcelona han de tenir l’oportunitat” de poder participar en aquestes activitats complementàries a l’educació que es fa a les aules, tal com ha apuntat el comissari Miquel Àngel Essomba. Aquestes mesures han de servir per tal que “al 2020 aquesta proposta educativa estigui més consolidada” a la ciutat. Actualment els districtes de l’Eixample, Horta Guinardó i Sarrià-Sant Gervasi són els que tenen més nombre d’agrupacions i esplais en actiu.♦