Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Comissió Europea posa en marxa una consulta en línia sobre el futur d’Europa oberta a tots els ciutadans

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

comissió europea

Aquest Dia d’Europa d’enguany, la Comissió Europea ha posat en marxa una consulta pública en línia que s’adreça a tots els europeus per preguntar-los quina és la direcció que ha de prendre la UE en el futur.

Aquesta consulta, que forma part del debat més ampli sobre el futur d’Europa que es va llançar amb el Llibre Blanc de la Comissió l’1 de març del 2017, ha estat preparada per un panel de 96 ciutadans de 27 Estats membres que es van reunir per decidir quines preguntes calia formular als seus conciutadans europeus.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha declarat que «amb les eleccions europees a la cantonada, és l’hora de decidir el que hauria de ser la Unió Europea dels 27. Sigui com sigui, Europa l’han de construir els europeus». «La consulta que es posa en marxa avui plateja a pregunta a tots els ciutadans: -Quin futur volem per a nosaltres, per als nostres fills i per a la nostra Unió? Ara és el moment que els europeus facin sentir la seva veu, forta i clara, sobre els afers que els preocupen i sobre allò que volen que els seus dirigents facin al respecte», ha conclòs.

Per primera vegada, la Comissió va convocar un panel de ciutadans els dies 5 i 6 de maig per elaborar un projecte de consulta pública. Sota els auspicis del Comitè Econòmic i Social Europeu, un grup de 96 ciutadans europeus es van reunir a Brussel·les i van elaborar una enquesta en línia composta de dotze preguntes. Aquest exercici únic de democràcia participativa és la mostra que els ciutadans són realment al centre de la conversa sobre el futur d’Europa.

La consulta forma part del debat que s’està desenvolupant sobre el futur de l’Europa a 29 i que es va llançar amb el Llibre Blanc de la Comissió l’1 de març de 2017. La consulta que comença avui completa aquesta iniciativa i permet que els ciutadans puguin enviar, ja, les seves opinions en línia. De forma paral·lela, segueix en marxa la iniciativa «Diàlegs amb els ciutadans» que organitzen la Comissió Europea i els Estats membres. Des de 2012 s’han fet prop de 700 d’aquests debats interactius en 160 ciutats i la Comissió els intensificarà d’aquí a les eleccions de maig de 2019 amb l’objectiu d’arribar a fer fins a 500 actes més.

A més de la feina de la Comissió, els governs nacionals estan organitzant també ara diàlegs amb els ciutadans a tots els Estats membres, seguint una iniciativa de França que va rebre el suport de tots els caps d’Estat i de govern de la futura UE-27. La Comissió està compartint la seva experiència en l’organització d’aquests esdeveniments amb els Estats membres. La consulta ciutadana en línia estarà oberta fins el 9 de maig de 2019. La Comissió presentarà un informe provisional als Estats membres sobre el procés del Llibre Blanc al Consell Europeu de desembre de 2018. A continuació es presentarà un informe final en la primera cimera de la UE-27 a Sibiu, Romania, el 9 de maig de 2019, poques setmanes abans de les eleccions europees.

Antecedents

El març de 2017, la Comissió va posar en marxa un debat sobre el futur de la UE a 27 amb la publicació d’un «Llibre Blanc sobre el Futur d’Europa». Els membres de la Comissió han viatjat per tota Europa i han escoltat les opinions dels ciutadans sobre els diferents escenaris que s’hi plantegen, donant a tots els participants l’oportunitat de contribuir a la configuració de la Unió.

Consulta sobre el futur d’Europa … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere