Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Generalitat de Catalunya implantarà 29 cicles de formació professional nous al territori per atendre la demanda de diferents sectors

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

 fp_big

El Departament d’Ensenyament oferirà per al proper curs 2018-2019 un total de 127.325 places de primer curs en els ensenyaments postobligatoris

Ensenyament referma la continuïtat formativa per als alumnes un cop acabat l’ensenyament obligatori: entre els 16 i 18 anys –grau mitjà i batxillerat-, i per més de 18 anys –grau superior-

Per primera vegada, es durà a terme la preinscripció electrònica per al grau superior d’FP

S’impulsa l’orientació i el Pla STEMcat –ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques- per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques en aquests ensenyaments

 

El proper curs 2018-2019, el Departament d’Ensenyament oferirà 29 cicles de formació professional de nova implantació a Catalunya, per donar resposta a la demanda dels diferents sectors i territoris. D’aquests 29 cicles nous de grau mitjà i de grau superior, alguns són de nova implantació al sistema, és a dir, que el passat curs no existien, i d’altres són nous només per a determinats centres.

En total, seran 127.325 places de primer curs que s’oferiran en els diferents ensenyaments –batxillerat, formació professional, ensenyaments artístics, esportius, Programes de formació i inserció (PFI), itineraris formatius específics (IFE), Curs específic d’accés als cicles de grau mitjà (CAM), i Curs de preparació per a la incorporació als cicles de grau superior (CPIGS).

Amb la nova oferta de places per al proper curs, Ensenyament referma una continuïtat formativa per als alumnes un cop acabat l’ensenyament obligatori. Uns ensenyaments entre els 16-18 anys –que inclouen el batxillerat i els cicles formatius de grau mitjà-, i uns ensenyaments superiors per a majors de 18 anys – formació professional de grau superior-.En total, a l’FP s’ofereixen 139  títols i 37 adaptacions diferents de 24 famílies professionals –dels quals 54 títols són de grau mitjà i 85 de superior-. D’aquesta manera, a gairebé tot el territori hi haurà cicles formatius de les 24 famílies professionals existents.

El proper curs 2018-2019, hi haurà instituts d’arreu del territori que oferiran cicles formatius que fins ara no oferien, alguns dels quals seran nous a tot el sistema educatiu, un fet que suposa un treball conjunt entre Ensenyament, les administracions locals i els sectors empresarials. La col·laboració permet ajustar l’oferta dels centres tenint en compte aspectes com ara la demanda d’estudiants, les necessitats econòmiques dels territoris, o l’oferta ja existent de cicles, entre d’altres.

S’ha incrementat l’oferta de places de batxillerat i de formació professional. El 45,9% d’aquesta oferta correspon a cicles formatius i el 54,1% a batxillerat Uns percentatges que superen els objectius del Departament d’Ensenyament per al 2018, que establien un 60% al batxillerat i un 40% a la formació professional; i que situa a Catalunya en xifres superiors a molts països i regions europees. 

Oferta per als ensenyaments 16-18 anys

Un dels elements bàsics en el foment dels ensenyaments postobligatoris és l’orientació educativa, a les diferents etapes i sobretot a l’educació secundària, per tal de facilitar l’èxit dels alumnes en la tria de les diferents opcions. Per aquest motiu, s’ha dut a terme formació als centres sobre el model competencial orientador, tallers de recursos d’orientació adreçats a docents, així com reforç d’eines com el web Estudiar a Catalunya amb nous recursos d’orientació acadèmica i professional. D’aquesta manera, l’alumnat podrà disposar de més eines per fer la seva tria, que en el cas dels ensenyaments 16-18 anys és cap al batxillerat, els cicles de grau mitjà o els PFI.Respecte als ensenyaments de batxillerat, aquests donen accés als cicles formatius de grau superior i als estudis universitaris. Ensenyament presenta als alumnes que continuïn per aquesta via diferents alternatives adaptades als diversos interessos, amb una oferta de 46.725 places de primer curs, 630 places més que l’any passat. Continua l’aposta per programes d’excel·lència com el Batxibac amb una previsió de més de 1.300 alumnes de 56 centres educatius públics distribuïts per tots els Serveis Territorials; i el Batxillerat internacional que es preveu que cursin 200 alumnes de 4 instituts de titularitat pública. 

Pel que respecta a la formació professional de grau mitjà, el Departament d’Ensenyament disposa d’un seguit de cicles formatius i de famílies professionals per donar resposta a les necessitats dels alumnes. Així, hi ha 54 títols de grau mitjà, 13 titulacions de grau mitjà en ensenyaments artístics, i 25 d’ensenyaments esportius.

 Com a novetat, Ensenyament presenta els següents cicles que en cursos anteriors no existien i que ara són d’oferta nova a tot Catalunya:

–       CFGM Activitats eqüestres a l’Institut de Mollerussa i a l’Escola Agrària del Pirineu a Montferrer i Castellbó

–       CFGM Manteniment d’embarcacions d’esbarjo a l’Institut Francesc Xavier Lluch i Rafecas de Vilanova i la Geltrú, l’Institut de Nàutica de Barcelona, l’Institut Castelló d’Empúries, l’Institut de Sant Feliu de Guíxols; i l’Institut Miquel Biada de Mataró.

També el curs que ve hi haurà cicles que ja s’oferien en alguns territoris però que el curs que ve seran nous per a determinats centres educatius, amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats territorials. Així, entre els nous cicles de grau mitjà que s’implantaran i que responen a aquestes característiques hi ha, per exemple, el cicle de Mecanització a l’Institut de Vic, o el cicle d’Atenció a persones en situació de dependència a l’Institut de La Segarra (Cervera), tots dos en modalitat dual.

El foment de les vocacions STEM –ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques- són una altra de les claus en la planificació dels postobligatoris per al proper curs. Actualment, un 29,2% dels alumnes graduats en formació professional ho són en cicles relacionats amb matèries STEM, enfront del 70,8% dels altres estudis. Una xifra que encara és més contrastada pel que fa al sexe dels estudiants, que són en un 17,3% dones i en un 82,7% homes.

Dins del Pla STEMcat, Ensenyament també reforçarà l’orientació en l’àmbit STEM i planteja un seguit d’actuacions per a incrementar els graduats en aquests sectors i transmetre una visió positiva de les STEM, en especial entre les joves. Per exemple, potenciar la formació del professorat, promovent la participació de les empreses del sector o amb activitats adreçades a la comunitat educativa de promoció d’aquestes àrees.

La nova oferta de cicles STEM de grau mitjà en determinats instituts del territori és la següent:

–       CFGM Sistemes microinformàtics i xarxes als  Instituts Can Margarit (Corbera de Llobregat), Tecnològic de Barcelona,  i Lluís Companys (Tordera)

–       CFGM Mecanització a l’Institut de Vic

–       CFGM Preimpressió digital a l’Institut Santa Eugènia de Girona

El proper curs es consoliden els Itineraris formatius específics (IFE) i s’amplien amb l’increment de l’oferta. Els IFE són ensenyaments per a persones d’entre 16 i 20 anys amb necessitats educatives especial associades a una discapacitat intel·lectual lleu o moderada.

El curs que ve hi haurà un total de 516 alumnes repartits en 43 grups -8 grups de tercer curs, 16 grups de segon i 19 de primer- en 19 centres d’arreu del país, fet que suposa 228 alumnes més que l’any passat. Enguany, es podrà cursar el primer curs  d’aquests ensenyaments per primera vegada als següents instituts: Escola del Treball de Lleida, Calamot de Gavà i Leonardo da  Vinci de Sant Cugat.

Oferta per als ensenyaments de més de 18 anys

Com a novetat, per primera vegada, es durà a terme la preinscripció electrònica als cicles formatius de grau superior d’FP. Aquest fet implicarà la desaparició del paper en el procés de preinscripció d’aquests ensenyaments, i suposa facilitar el procés tant per als alumnes com per als centres.

El Departament d’Ensenyament aposta per l’FP de grau superior, uns ensenyaments professionalitzadors, que capaciten per a l’exercici qualificat de diverses professions i proporciona la formació necessària per adquirir la competència professional. Ho fa a través d’una àmplia oferta al territori.

El proper curs 2018-2019, s’ofereixen 85 títols d’FP grau superior, 39 titulacions superiors d’Arts plàstiques i disseny, i 16 especialitats d’ensenyaments esportius.

 També en grau superior s’implanten els següents cicles nous a Catalunya:

–       CFGS Condicionament físic als instituts: Les Salines (El Prat de Llobregat), Apel·les Mestres (L’Hospitalet de Llobregat ), La Bastida (Santa Coloma de Gramenet), Quercus (Sant Joan de Vilatorrada), Vall d’Hebron (Barcelona), Mare de Déu de la Mercè (Barcelona ), Escola del Treball (Barcelona), Joan Oró (Lleida), i Cal·lípolis (Tarragona)

–       CFGS Gestió de l’aigua a l’Institut Pere Martell a Tarragona

–       Tècnic Superior esportiu  de Vela a l’Institut de Nàutica a Barcelona

–       CFAS Arts en circ (títol propi presentat l’any passat però que s’oferirà per primer cop el curs 2018-2019) al centre Rogelio Rivel de Barcelona.

També hi ha cicles que s’oferten per primera vegada en alguns instituts, com ara Direcció de cuina a l’Institut de Tona i a l’Olivar Gran de Figueres; Acondicionament físic a l’Institut Apel·les Mestres de l’Hospitalet; o Gestió d’allotjaments a l’Institut Bisbe Sivilla de Calella, tots en modalitat dual.

En el mateix sentit, el Departament d’Ensenyament continuarà reforçant la formació professional en la modalitat dual el curs 2018-2019. Es preveu un increment fins a aproximadament 12.000 alumnes i 240 centres participants. L’FP dual és l’eina que permet als joves combinar la seva formació als centres amb la formació pràctica a les empreses i que per a molts suposa poder incorporar-se al món laboral amb una relació directa amb  els estudis impartits.

L’impuls de les vocacions STEM també és present als cicles formatius de grau superior en els següents cicles que s’implanten per primera vegada en aquests centres:

–       CFGS Administració de sistemes informàtics en xarxa amb el perfil de ciberseguretat a l’Institut tecnològic de Barcelona , a l’institut  Carles Vallbona  de Granollers i a l’Institut de l’Ebre de Tortosa.

–       CFGS Desenvolupament  d’aplicacions multiplataforma amb els perfils de de  logística i videojocs a l’Institut tecnològic de Barcelona

–       CFGS Desenvolupament d’aplicacions web als Instituts Marianao de Sant Boi de Llobregat i a Sa Palomera de Blanes

–       CFGS Automatització i robòtica industrial als Instituts Llobregat de L’Hospitalet i a Lluch i Rafeques de Vilanova i la Geltrú

–       CFGS Mecatrònica a l’Escola del Treball de Barcelona

–       CFGS Programació de la producció en fabricació mecànica a l’Institut Jaume Huguet de Valls

–       CFGS Disseny de fabricació mecànica (perfil automoció) a l’Institut Andreu Nin d’El Vendrell

–       CFGS Desenvolupament i fabricació de productes ceràmics a l’Institut Calamot de Gavà

–       CFGS Processos i qualitat en la indústria alimentària a l’Institut Josep Vallverdú de Les Borges Blanques

–       CFGS Gestió de l’aigua a l’Institut Pere Martell de Tarragona

–       CFGS Audiologia protètica a l’Institut Castellarnau de Sabadell

–       CFGS Transport i logística a l’Institut Calamot de Gavà

Acords amb entitats municipalistes

Per tal d’ajustar la programació i definir els criteris per a la planificació dels ensenyaments postobligatoris, el Departament d’Ensenyament ha arribat a un acord amb les entitats municipalistes –Federació de Municipis de Catalunya i Associació Catalana de Municipis- en el marc de la comissió mixta.

En aquesta línia, s’estableix una ràtio de 35 alumnes al batxillerat. Per a la formació professional, es té en compte l’eficiència i l’ocupabilitat. Així, es considera l’evolució de la matrícula dels cicles respectius els darrers cursos; es tendeix a incorporar cicles amb poca demanda en pobles amb més pes demogràfic; i s’aposta per noves ofertes en instituts que ja tenen cicles de la mateixa família per tal de facilitar sinèrgies i convertir els centres en referents professionals.

La implantació de nous cicles es proposen tenint en compte el teixit empresarial del territori, prioritzant en molts casos els cicles de grau mitjà per reduir l’abandonament prematur i potenciant les famílies professionals que ofereixin un itinerari complet des dels PFI fins el grau superior, i que responguin a les necessitats del teixit productiu del territori.

Calendari de preinscripció i matrícula

El calendari de preinscripció i matrícula per a batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior és:

–       Del 14 al 24 de maig, preinscripció batxillerat i cicles de grau mitjà

–       Del 29 al 7 de juny, preinscripció cicles formatius de grau superior

–       29 de juny, publicació de l’oferta final per al batxillerat i cicles de grau mitjà

–       16 de juliol, publicació de l’oferta final per als cicles de grau superior

–       Del 4 a l’11 de juliol, matriculació batxillerat i cicles de grau mitjà

–       Del 5 al 7 de setembre, matriculació extraordinària per als alumnes de batxillerat pendents de l’avaluació de setembre

–       5 i 6 de setembre, ampliació de sol·licituds per a la segona fase d’admissió a cicles de grau mitjà d’FP

–       Del 18 al 23 de juliol, matriculació dels cicles formatius de grau superior♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere