Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

COMISSIÓ EUROPEA : noves iniciatives per impulsar polítiques d’educació, cultura i joventut

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Comissió Europea

La Comissió Europea continua avançant per poder bastir el 2025 un espai europeu d’educació, millorar la dimensió cultural de la Unió Europea i la participació dels joves mitjançant un nou paquet de mesures entre les quals cal esmentar la nova estratègia per a la joventut o la nova agenda cultural.

L’objectiu d’aquestes mesures és millorar les possibilitats de mobilitat dels estudiants perquè puguin anar a estudiar afora i impulsar en general les oportunitats educatives a tot Europa, formar els joves perquè puguin participar en la vida democràtica i civil i aprofitar tot el potencial de la cultura per fomentar el progrés social i el creixement econòmic a Europa.

«Avui prendrem un seguit de mesures per millorar les polítiques europees d’educació, cultura i joventut. Arran de la reunió sobre educació i cultura que els dirigents europeus van celebrar l’any passat a la cimera social de Göteborg i al Consell Europeu del mes de desembre del 2017, ens hem afanyat a prendre un primer paquet de mesures relacionades amb les competències més importants de l’aprenentatge permanent, les competències digitals, l’educació inclusiva i la transmissió dels nostres valors comuns. El segon paquet de mesures que avui presentem encara va un pas més enllà i se centra en el foment de la mobilitat dels estudiants perquè puguin anar a estudiar afora, les polítiques de joventut, l’educació infantil i l’aprenentatge de llengües i cultures estrangeres, tot plegat elements indispensables de l’Europa del futur», ha declarat avui el vicepresident responsable d’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, Jyrki Katainen.

«L’educació, la cultura i la joventut tenen un paper fonamental en la construcció de l’Europa cohesionada, competitiva i resilient que volem en el futur. Juntament amb el primer paquet de mesures aprovat el mes de gener, les propostes que avui presentem demostren que la Comissió està treballant intensament per atènyer un conjunt d’objectius ambiciosos en col·laboració amb els estats membres. Aquestes mesures contribuiran a aplanar el camí cap a la creació de l’espai europeu de l’educació alhora que es reforça la identitat europea i les competències dels ciutadans i, molt especialment, les dels joves», ha declarat també avui el comissari d’Educació, Cultura, Joventut i Esports, Tibor Navracsics.

A la UE hem de parar més esment en l’educació, la formació, la joventut i la cultura perquè els joves desenvolupin tot el seu potencial: hem d’invertir en el desenvolupament de les capacitats, competències i coneixements necessaris per impulsar la innovació, la competitivitat i la resiliència. Les mesures que avui presentem contribuiran a oferir als joves de tots els orígens més perspectives educatives i laborals i els ajudaran a tenir un paper més actiu en la societat.

El paquet legislatiu que presenta avui la Comissió inclou:

  • una comunicació anomenada «Construint una Europa més forta: el paper de les polítiques d’educació, cultura i joventut», que resumeix la manera en què la Comissió està fent avançar l’agenda de Göteborg i el mandat del Consell Europeu;
  • l’estratègia juvenil del període 2019-2027 per apoderar els joves europeus i donar-los la veu en l’elaboració de les polítiques europees; tot plegat demostra com n’és d’important per a la Comissió Europea el fet d’invertir en els joves i en el seu futur;
  • un seguit de propostes de recomanacions del Consell sobre la millora de la qualitat dels sistemes d’educació i atenció a la primera infància per assentar les bases de l’èxit a la vida, el reconeixement mutu de títols i períodes d’aprenentatge a l’estranger per facilitar la mobilitat dels estudiants perquè puguin anar a estudiar afora i la millora de l’ensenyament i l’aprenentatge d’idiomes;
  • una nova agenda cultural per fer conèixer la diversitat del patrimoni comú europeu; l’objectiu és aprofitar tot el potencial de la cultura en la construcció d’una Unió Europea més justa i més inclusiva, donar suport a la innovació, la creativitat, l’ocupació i el creixement sostenibles i millorar les relacions exteriors de la UE.

A més de tirar endavant les mesures que avui anunciem, d’aquí al 2025 continuarem treballant en d’altres aspectes de l’espai europeu d’educació. A la comunicació «Construint una Europa més forta» s’hi fa un resum dels plans per crear una targeta europea de l’estudiant que faciliti la mobilitat simplificant les càrregues administratives i les despeses d’estudiants i institucions educatives i formatives. La Comissió té previst que es comenci a expedir a partir del 2021 com a símbol visible de la identitat del estudiants europeus.

Aquesta comunicació també destaca la tasca que està duent a terme la Comissió en col·laboració amb els estats membres i amb el sector educatiu per impulsar autèntiques universitats europees. Les universitats europees seran universitats ja existents que crearan xarxes des de baix, impulsaran la col·laboració transfronterera mitjançant estratègies institucionals a llarg termini, promouran la innovació i l’excel·lència, milloraran la mobilitat dels estudiants i del personal docent i facilitaran l’aprenentatge d’idiomes. Tot plegat hauria de contribuir a fer que l’ensenyament superior europeu sigui més competitiu. El 2019 i el 2020 la Comissió vol endegar un seguit de projectes pilot en el marc del programa Erasmus+ abans de començar a desplegar plenament totes les mesures el 2021.

A més, es duran a terme d’altres mesures de suport a l’aprenentatge permanent i a l’educació i a la formació basades en la innovació; per exemple, la Comissió vol donar suport a la creació de centres d’educació i formació professional d’excel·lència que permetin que l’ensenyament i la formació professional tinguin un paper actiu en el desenvolupament econòmic local i regional.

Avui també publiquem els resultats inicials d’una enquesta de l’Eurobaròmetre que reflecteix les opinions dels europeus sobre les principals mesures destinades a construir un espai europeu d’educació. L’enquesta demostra que més de nou de cada deu entrevistats de tots els estats membres creuen que en el marc de les xarxes universitàries europees seria molt profitós d’oferir als estudiants la possibilitat de treballar amb persones d’altres països en projectes innovadors. També demostra l’enquesta que el 84 % dels joves que hi ha participat vol millorar el seu coneixement d’un idioma que ja hagin estudiat i que el 77 % en vol aprendre un de nou.

Rerefons

El 2016 els dirigents de la UE van reiterar la necessitat d’actuar en favor de la joventut: a la declaració de Bratislava es van comprometre a crear més oportunitats per als joves, com ara la iniciativa juvenil o el cos europeu de solidaritat. La Comissió proposa ara de renovar la iniciativa juvenil per garantir que els joves puguin tenir el paper que els pertoca en la construcció del futur d’Europa.

A la cimera social de Göteborg del mes de novembre del 2017 els caps d’estat i de govern van parlar d’educació, formació i cultura i de la comunicació de la Comissió «Enfortiment de la identitat europea a través de l’educació i la cultura», en què s’exposa la idea de crear un espai europeu d’educació i s’hi anuncia la creació d’una nova agenda cultural. Tot plegat va donar lloc a les conclusions del Consell Europeu del 14 de desembre del 2017 en què es demanava als estats membres, al Consell i a la Comissió que tiressin endavant les qüestions de què es va parlar a Göteborg. El Consell Europeu també va fer esment de l’any europeu del patrimoni cultural 2018 com a oportunitat per conscienciar els ciutadans de la importància social i econòmica de la cultura i del patrimoni.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere