El professorat associat de la UB reclama una millora de condicions laborals per no viure en “situació de precarietat”
El Comitè d’Empresa i la junta PDI han convocat una vaga aquest dijous 24 a tota la universitat per reivindicar una “dignitat docent”
El professorat associat de la Universitat de Barcelona ha reclamat aquest dimecres una millora de condicions laborals per no viure en “situació de precarietat” i exigeixen una “dignificació del salari i un reconeixement de la feina”. Clara Camps, representant de la CGT i de Transformem UB, ha explicat que actualment hi ha 2.400 professors associats que viuen en aquesta situació de precarietat, aproximadament un 48% de la plantilla. Aquesta situació, com ha explicat Patricia V. Martínez, una professora associada, significa cobrar un salari que oscil·la entre 300 i 550 euros, “com a molt”. També ha destacat que la UB “no reconeix la feina que fan”, ja que en el seu cas ha explicat que la universitat li comptabilitza 1.800 hores però li paga 480. Per això, el Comitè d’Empresa i la junta de Personal Docent i Investigador (PDI) han convocat una vaga aquest dijous 24 a tota la UB per reivindicar una “dignitat docent”, que argumenten que “no hi és”. Tot i això, també faran vaga per altres reivindicacions, com la resolució del problema dels “falsos associats”, l’estabilització del professorat de la UB i l’elaboració de més llocs de treball, entre d’altres. La manifestació començarà a les 12.00 hores a Plaça Universitat i seguirà la marxa fins a Via Laietana.
Santiago Redondo, representant d’UGT d’Universitats, sindicat que dona suport a la vaga, ha recalcat que “la Universitat està trencada, desestructurada i desorganitzada des de fa molt de temps” i que aquesta situació hauria de canviar “radicalment”, tot començant per “dotar a la UB d’uns pressupostos adequats”. A més, ha destacat que els salaris del professorat associat són una cinquena part dels del professorat permanent. “No podem permetre que la UB quedi de forma crònica com una ETT de contractació d’un personal acadèmic que té les competències per exercir la docència però que no se li reconeixen”. Així ho ha dit Jesús Palomar, professor associat de la Facultat de Dret de la UB, que ha explicat també que s’ha de plantejar un nou pensament des de “l’autonomia universitària, sense ingerències del Govern de la Generalitat ni del govern espanyol”. Un dels altres temes que preocupa al col·lectiu és la situació dels “falsos associats”, que és aquell professorat que fa tasques estructurals i permanents, però que viu “amb l’amenaça de que es renovi o no el contracte”, ja que es troben en situació de temporalitat. Camps ha exigit al rectorat de la UB que posi “d’una vegada damunt la taula aquesta negociació”. La recerca també preocupa “extraordinàriament” a tot el col·lectiu. Cristina Manzanares, representant de la junta PDI, ha explicat que “s’esgota cada vegada més la via de professorat permanent i per això no es pot arribar a ser investigador principal”. Montserrat Mitjans, presidenta del Comitè d’Empresa CCOO, ha destacat que “si la Universitat de Barcelona parla d’excel·lència, ha de donar un mínim digne d’infraestructures i sous al seu personal”, argumentant que la UB no pot parlar d’excel·lència si després no l’aporta. El Comitè d’Empresa i la Junta PDI ha decidit que la vaga segueixi la setmana que ve amb convocatòries al Campus Diagonal per dilluns 28, al Campus Mundet per dimarts 29 i als Campus Central i Raval per dimecres 30.♦