Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El sistema universitari català participa a la fira internacional NAFSA, que es celebra a Filadèlfia dels Estats Units d’Amèrica

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

c4182b0e-9bfa-48b2-aa36-63e750293567

Presentació de dades: Més de 12.000 estudiants internacionals fan estades cada any a universitats de Catalunya 

Un 36% dels estudiants de doctorat i un 35% dels estudiants de màster de les universitats públiques de Catalunya són internacionals 

Augmenta un 62% el nombre d’estudiants asiàtics matriculats a Catalunya en 5 anys

 

La presència d’estudiants estrangers a universitats catalanes va a l’alça els darrers anys tant en cicles i graus, com en màsters i programes de doctorat. Igualment, més de 12.000 estudiants internacionals fan estades cada any a universitats de Catalunya. Per la seva banda, gairebé un 20% dels titulats d’universitats catalanes ha participat en accions de mobilitat internacional.

Per a la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Mercè Jou, aquestes dades, fetes públiques amb motiu de la participació en la fira NAFSA, reflecteixen que “la internacionalització del sistema universitari de Catalunya és una realitat que es consolida any rere any i que posa de manifest la capacitat d’atracció i el prestigi de les nostres universitats”.

Pel que fa a la presència d’estudiants estrangers a les aules, un 36% dels estudiants de doctorat i un 35% dels estudiants de màster de les universitats públiques de Catalunya són internacionals.   

Molt alt increment d’estudiants asiàtics

Per origen, l’increment  més espectacular d’estudiants internacionals a universitats catalanes té a veure amb els de nacionalitat asiàtica. Així ho certifiquen les dades disponibles dels darrers cinc anys que mostren com el nombre de matriculats de nacionalitat asiàtica a universitats de Catalunya ha augmentat un 62% del curs 2012-2013 al curs 2016-2017, passant de 2.325 estudiants asiàtics matriculats a 3.776.

Aquest increment de matrícula es dóna tant en cicles i graus, com en màsters i programes de doctorat. L’augment més significatiu és el dels estudiants asiàtics de graus i cicles que representa un 80%, passant de 685 a 1.237 matriculats. En el cas dels màsters l’increment és del 47% (de 996 a 1.471) i en els dels doctorats del 65% (de 644 a 1.068).

Paral·lelament, aquesta destacada presència de la comunitat asiàtica a les universitats catalanes també es manifesta en els programes de mobilitat, que es tradueix en un augment del 34% en els darrers tres anys d’estudiants asiàtics en aquest àmbit, passant de 715 el curs 2014-2015 a 956 el curs 2016-2017.

Per àrees i nacionalitats, els alumnes més nombrosos són els provinents d’Àsia oriental, amb 737 estudiants matriculats en cicles i graus a universitats de Catalunya el curs 2016-2017, dels quals 674 eren de la Xina. La segona comunitat més nombrosa són els estudiants pakistanesos, amb 101 matriculats, seguida de la Índia amb 87.

Presentació del sistema universitari català

Pel que fa a la fira internacional NAFSA, la més important del món en l’àmbit de l’educació superior comptarà, des d’aquest diumenge i fins divendres vinent, amb la presència d’una delegació formada per representants del Govern i de les universitats catalanes. Aquesta és la vuitena vegada en què Catalunya hi participa per presentar l’oferta d’estudis.

En l’edició d’enguany de la fira NAFSA, que se celebra a Filadèlfia (Estats Units), la delegació catalana organitza una presentació del sistema universitari que tindrà lloc el pròxim dimecres 30 de maig a la Thomson Gallery del College of Physicians of Philadelphia. La presentació anirà a càrrec de Montse Daban, responsable de Relacions Internacionals de la Secretaria d’Universitats i Recerca i comptarà amb la presència d’Alumni de les universitats catalanes que estant desenvolupant la seva carrera professional a la ciutat de Filadèlfia.

Sota el lema “Veus diverses, compromís compartit”, en la Fira participen més de 3.500 institucions de tot el món, provinents de més de 150 països. La NAFSA és l’associació professional més important del sector educatiu que promou l’educació internacional i els programes d’intercanvi d’estudiants i professorat acadèmic.

L’objectiu de la presència catalana a la Fira NAFSA és continuar promovent la internacionalització del sistema universitari i de recerca de Catalunya i seguir fomentant la modernització i la competitivitat de les institucions d’educació superior i dels centres d’investigació de Catalunya, en un entorn global.

Durant tots els dies del saló, l’estand Study in Catalonia. Welcome to the Universities of Catalonia posarà a disposició dels visitants diferents publicacions i documentació en anglès, català i castellà de les universitats catalanes, així com informació sobre com estudiar a Catalunya (Study in CataloniaPassport to Catalonia), el programa de màsters (Master’s Programm) i informació, entre d’altres, del Barcelona Centre Universitari. Paral·lelament, el Govern català ofereix la web www.studyincatalonia.com per facilitar informació als estudiants estrangers. El portal recull els principals programes de postgrau d’excel·lència de les universitats catalanes.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere