La Comissió Europea proposa doblar el finançament del programa Erasmus
La Comissió Europea ha presentat avui una proposta per doblar els fons destinats al programa Erasmus, fins arribar als 30.000 milions d’euros, en el nou pressupost a llarg termini de la UE per 2021-2027. El programa Erasmus ja permet a milions de joves europeus estudiar, fer pràctiques i formar-se a l’estranger tot reforçant el seu coneixement sobre Europa i millorant les seves opcions de trobar feina en un futur. Doblant els seus recursos, el programa serà encara més eficaç per aconseguir objectius clau com ara la construcció d’un espai europeu de formació d’aquí al 2025, reforçar l’autonomia dels joves i promoure una identitat europea a través de les polítiques de joventut, educació i cultura.
El vicepresident de la Comissió i responsable d’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, Jyrki Katainen, ha declarat: “Hem de reforçar l’Erasmus. Aquest programa és, des de fa més de 30 anys, un dels més importants de la UE perquè mostra a tothom el que representa la integració europea. Constitueix l’essència mateixa d’una Europa sense fronteres. A través d’Erasmus donem oportunitats als nostres joves. Aquesta és la raó per la qual proposem doblar el finançament del programa. Cada euro que invertim en Erasmus és una inversió en el nostre futur; en el futur d’un jove estudiant, d’un professor o d’un aprenent, i en el futur d’Europa. Com a exestudiant Erasmus en parlo amb coneixement de causa”.
El comissari d’Educació, Cultura, Joventut i Esport, Tibor Navracsics, ha afegit: “Estic molt orgullós que aquesta Comissió hagi proposat de doblar el pressupost d’Erasmus. Aquest és, de lluny, l’increment més important que hem plantejat per a un programa en el marc del pressupost de la UE. Hem de ser audaços. Aquest programa ens ajudarà a assolir objectius ambiciosos a l’hora de reforçar l’autonomia dels joves, construir un Espai europeu de formació i promoure la identitat europea. Faig una crida als estats membres i al Parlament Europeu perquè ens donin suport i s’assegurin que podem crear el millor futur possible per als nostres conciutadans”.
La Comissió proposa d’augmentar el finançament d’Erasmus fins a 30.000 milions d’euros per el període 2021-2027. D’aquests, 25.900 milions es dedicarien a educació i formació; 3.100 milions a polítiques de joventut i 550 milions a l’esport. La proposta de la Comissió pretén:
- Augmentar el nombre de beneficiaris: doblar el pressupost del programa permetrà arribar a 12 milions de persones entre 2021 i 2027, és a dir tres cops més que durant l’actual període de finançament. Entre els beneficiaris hi haurà escolars, estudiants d’ensenyament superior, estudiants en pràctiques, mestres, formadors, dinamitzadors juvenils, educadors esportius i aprenents de formació professional, així com professionals de l’educació i la formació d’adults, especialment els que participen a ErasmusPro;
- Arribar a persones de tots els entorns socials: gràcies a nous formats i a que s’ha simplificat l’accés per a les organitzacions locals o les entitats més petites, el nou programa afavorirà la participació de persones d’entorns desafavorits.
- Reforçar les relacions de la Unió amb la resta del món: la mobilitat i la cooperació amb països tercers també es reforçaran gràcies a una combinació de mobilitat física i virtual.
- Focalitzar-se en camps d’estudi amb visió de futur: el reforç del programa permetrà dedicar més atenció a àrees d’estudi com ara les energies renovables, el canvi climàtic, el medi ambient, la intel·ligència artificial o l’enginyeria.
Properes passes
Un acord ràpid sobre el conjunt del pressupost a llarg termini de la UE i les seves propostes sectorials és essencial per assegurar que els fons de la UE comencen a donar resultats sobre el terreny ben aviat. Els endarreriments podrien posar en perill la implementació del primer any del programa Erasmus i això voldria dir que prop d’1 milió de persones deixarien de tenir l’oportunitat d’anar una temporada a l’estranger i que milers de projectes finançats per la UE en educació, formació, joventut i esport no començarien a temps.
Aconseguir un acord sobre el proper pressupost a llarg termini el 2019 permetria una transició sense interrupcions entre l’actual pressupost (2014-2020) i el nou, i garantiria una predictibilitat i continuïtat del finançament que beneficiaria tothom.
Rerefons
La proposta per al programa Erasmus forma part del capítol ‘Invertir en la gent’ de la proposta de pressupost a llarg termini que la Comissió va presentar el 2 de maig passat. El programa actual d’Erasmus+ té un pressupost de 14.700 milions d’euros per al període 2014-2020. Creat el 1987, fins ara Erasmus ha donat suport a més de 9 milions d’estudiants, professors, aprenents i voluntaris.♦