Més col·laboració entre els centres CERCA i les universitats de Catalunya
El 66% de les publicacions dels centres CERCA es fa en col·laboració amb autors d’universitats catalanes
Més d’un 50% dels investigadors CERCA col·laboren amb una universitat catalana
La col·laboració entre els centres CERCA i les universitats de Catalunya es consolida i comença a donar fruits. En la cinquena conferència CERCA que ha tingut lloc avui s’han donat a conèixer les dades que corroboren aquesta tendència que beneficia tant a la qualitat de la recerca com al sistema universitari de Catalunya.
Actualment més d’un 50% dels investigadors CERCA col·laboren amb una universitat catalana i el 66% de les seves publicacions d’impacte tenen la doble filiació CERCA-universitat. Aquestes dades confirmen, segons el secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, que “la recerca que es fa a Catalunya és un model d’èxit no només pels seus resultats contrastats sinó també per l’encaix d’una institució com CERCA en el sistema universitari de recerca”.
D’altra banda, aquestes dades posen de manifest, segons Navarro, la “permeabilitat”del sistema universitari i de recerca com a ecosistema basat en la cooperació i la flexibilitat entre tots els seus agents. Aquesta simbiosi permet, així, “adaptar-se millor i participar amb més èxit en les convocatòries competitives nacionals i internacionals”, ha afegit. “Una simbiosi clau per als excel·lents resultats del sistema català integrat per centres CERCA, universitats, CSIC, hospitals i grans infraestructures”, ha subratllat el secretari d’Universitats i Recerca.
Una altra dada significativa que posa de manifest aquesta complementarietat a l’alça és que prop del 20% dels projectes competitius captats pels centres CERCA tenen com a investigador principal un professor universitari a temps complet. En aquest sentit, el director de la Institució CERCA, Lluís Rovira, ha destacat que “el futur de la recerca a Catalunya passa per construir valor afegit mitjançant la col·laboració institucional” i també, ha explicat, per “potenciar la marca CERCA amb l’objectiu de tenir més presència encara a la Unió Europea”.
Impacte centres CERCA
La quarantena de centres CERCA existents reben un 30% dels fons de recerca de Catalunya en el programa europeu per al finançament de la recerca i la innovació, l’Horitzó 2020. A més, representen un terç de la producció científica catalana i més del 50% dels ajuts que rep Catalunya de l’European Research Council (ERC). Concretament, en la convocatòria Proof of Concept (PoC) de l’ERC, els centres CERCA capten tants reconeixements com Suïssa, un dels països de l’Espai Europeu de Recerca més potents en recerca i en atracció de fons competitius.
A nivell europeu, CERCA destaca pel finançament per projecte que rep en el marc de l’H2020. Així, obté en mitjana 0,45 milions d’euros per projecte, per davant de centres com el CSIC (0,42) però per darrera de centres de prestigi mundials com el Max Planck (1,38), el CNRS (0,60) o la Universitat de Cambridge (0,63).
En aquest sentit, Rovira ha assegurat que “les relacions de competència s’han de tenir per captar fons externs” però ha insistit en la necessitat de “potenciar les relacions col·laboratives entre els diferents agents del sistema per tal de beneficiar al conjunt de l’ecosistema de recerca de Catalunya”. Precisament, en el marc de la cinquena Conferència CERCA s’han presentat projectes dels centres que es caracteritzen per ser un exemple de bones pràctiques singulars de col·laboració.
La Conferència CERCA d’enguany també ha comptat amb la intervenció del Dr. Chaejun SONG, director de Recerca i Desenvolupament del National Research Council of Science & Technology de Corea, que ha presentat l’ecosistema de recerca del país asiàtic.♦