La Universitat Autònoma de Barcelona commemora el seu cinquantè aniversari
El dimecres, 6 de juny, es compleix el cinquantè aniversari de la creació de la Universitat Autònoma de Barcelona amb la publicació d’un decret al BOE que feia oficial el naixement de la nova institució acadèmica. Per commemorar aquesta efemèride, la UAB organitza diversos actes demà 6 de juny: es presentarà el llibre L’audàcia del coneixement. 50 anys UAB, que han dirigit els historiadors Borja de Riquer i Carme Molinero; hi haurà un debat entre la rectora de la UAB i el rector de l’Autònoma de Madrid, creada amb el mateix decret del 6 de juny de 1968; i, a la Facultat de Filosofia i Lletres, impartirà una conferència un dels principals líders històrics de maig del 68, Henri Weber.
La Facultat de Filosofia i Lletres, en ser una de les tres primeres facultats de la UAB, celebra també el seu 50è aniversari. Per això ha convidat Henri Weber, doctor en filosofia i ciència política, fundador de la Lliga Comunista Revolucionària i eurodiputat pel Partit Socialista del 2004 al 2014, que impartirà la conferència “Un demi siècle après, quel est le bilan de Mai 68?” (“Mig segle després, quin és el balanç de maig del 68?”) a les 12,30 h, a l’auditori de la Facultat. Weber, juntament amb Daniel Cohn-Bendit i Alain Krivine, va ser un dels protagonistes de les mobilitzacions estudiantils del maig francès.
A les 18 hores, a la sala d’actes de les facultats de Biociències i de Ciències, el periodista de TV3 Ramon Pellicer conduirà l’acte de presentació del llibre col·lectiu commemoratiu L’audàcia del coneixement. 50 anys UAB que, sota la direcció dels catedràtics d’història contemporània Borja de Riquer i Carme Molinero, ofereix un resum d’aquest mig segle de recorregut. Posteriorment, el propi Pellicer moderarà un diàleg entre Margarita Arboix, rectora de la UAB, i Rafael Garesse, rector de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), universitat “bessona” que va ser creada el mateix dia que la UAB. Las jornada es tancarà amb un aperitiu, sopar i ball a les instal·lacions del Servei d’Activitat Física (SAF) que aplegarà membres de la comunitat universitària.
Cinc ‘honoris causa’, pla estratègic i un curs dedicat als refugiats
La commemoració del cinquantè aniversari de la UAB continuarà durant el curs 2018-2019 amb diversos actes. D’una banda, al llarg del curs, seran atorgats cinc doctorats honoris causa extraordinaris en sengles cerimònies institucionals. Les persones homenatjades seran l’advocada Caddy Adzuba (lluitadora a favor de la llibertat d’expressió i els drets humans a la R.D. del Congo), la microbiòloga i activista Marie-Paule Kieny (impulsora de patents gratuïtes per lluitar contra malalties pandèmiques a països en vies de desenvolupament), l’escultor Jaume Plensa, el periodista Joaquim Maria Puyal i la física teòrica Lisa Randall (primera catedràtica de física teòrica de Princeton i Harvard).
Aquests doctorats honoris causa responen a cinc eixos temàtics que abasten vessants diferents del coneixement acadèmic i el compromís amb la societat. L’eix dedicat a la llibertat d’expressió, serà cobert amb el nomenament d’Adzuba; l’eix de la solidaritat, amb la distinció a la professora Kieny; l’eix de la identitat cultural, amb el de Plensa; l’eix del compromís amb la llengua catalana i la societat, amb el tribut a Puyal; i l’eix del coneixement, amb la distinció a Randall.
D’altra banda, la UAB aprofitarà el seu cinquantenari per plantejar-se el seu futur mitjançant l’elaboració d’un pla estratègic 2018-2030. L’objectiu d’aquest procés és definir una visió ambiciosa de com ens agradaria que fos la UAB l’any 2030 mitjançant un procés participatiu que implica tota la comunitat universitària, és a dir, tant al personal docent i administratiu com als estudiants. El treball col·lectiu vol identificar els canvis i tendències de l’entorn del sector universitari, plantejar quins són els reptes que afronta la UAB de cara al 2030, actualitzar la missió i la visió de la UAB i definir els elements clau de l’activitat de la Universitat durant els propers anys a tots els nivells: com enfocar la programació acadèmica i el model docent, com aprofundir en una recerca de primer nivell mundial, com reforçar el model de govern i l’estructura organitzativa, com potenciar l’arrelament al territori, la transferència i la projecció global de la universitat, etc.
Finalment, cal destacar que la UAB dedicarà el curs 2018-2019 a la realitat de les persones refugiades a través de diferents activitats i iniciatives institucionals. Primerament, Òscar Camps, fundador i director de Proactiva Open Arms, ONG dedicada al rescat de persones refugiades que intenten creuar el mar Mediterrani, pronunciarà la lliçó inaugural del curs el 6 de setembre, a l’acte d’inauguració del curs acadèmic del conjunt del sistema universitari català, que tindrà lloc al recinte històric de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Més informació al web del 50è aniversari
Amb motiu del cinquantè aniversari, a més, la UAB ha creat un web (http://www.uab.cat/50anys/) on es pot trobar, a més de la programació d’activitats commemoratives, una galeria fotogràfica amb imatges històriques, un resum de la història de la universitat per temes, un timeline que permet seguir els principals esdeveniments d’aquests cinquanta anys de manera cronològica i una sèrie de vídeos on personalitats de la universitat expliquen el procés de creació i altres aspectes de la història de l’Autònoma.♦