La formació professional industrial, un sector amb projecció de futur
S’ofereixen 72 itineraris formatius relacionats amb l’àmbit industrial
El Departament d’Ensenyament organitza una Jornada dedicada a l’FP industrial
Els graduats en formació professional industrial tenen una inserció per sobre de la mitjana catalana fins a 24 anys. Per contra, menys del 30% dels alumnes d’FP estan matriculats en cicles de l’àmbit industrial
La formació professional industrial és un dels sectors productius amb major projecció de futur a Catalunya, i que demanda de professionals formats. És per aquest motiu que el Departament d’Ensenyament té com a objectiu incentivar els alumnes per tal que triïn els diferents cicles professionals vinculats al sector industrial com a opció formativa.
Per tal de donar a conèixer aquest àmbit, Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ha organitzat (18/06/2018) la Jornada de Formació Professional Industrial a Cosmocaixa. Així, prop de 200 docents i experts d’empreses col·laboradores del Departament han assistit a la segona edició de la Jornada. Es tracta d’un espai dedicat a la detecció de les necessitats de la formació dels nous professionals per a la indústria, a l’intercanvi d’experiències didàctiques i a l’exploració de les tendències en matèria de talent industrial, ciberseguretat, robòtica i automatització.
Més de 70 itineraris formatius de l’àmbit industrial
El Departament d’Ensenyament oferirà, el proper curs 2018-2019, 72 itineraris formatius per als joves que vulguin formar-se en professions lligades directament a l’àmbit industrial. Aquest esforç per diversificar l’oferta formativa, acostant-la a tots els territoris i adaptant-la a les necessitats dels entorns econòmics, suposa que més del 41% dels itineraris formatius oferts en FP tenen relació amb la indústria.
Els indicadors de la qualitat de la inserció laboral dels graduats en FP industrial -com el percentatge de contractes amb jornada a temps complet o el nivell retributiu- superen les mitjanes catalanes pel que fa a la franja d’edat fins a 24 anys. Però en canvi, dels 116.000 alumnes matriculats el curs 2016-2017 menys del 30% es van matricular en els cicles formatius relacionats amb la indústria.
Un altre dels aspectes a incidir és en la matriculació als cicles industrials per part de les joves. El curs 2016-2017 les dones ja suposaven més del 40% de l’alumnat dels cicles formatius de grau mitjà i el 45% de grau superior. En canvi, en els cicles relacionats amb la indústria, les dones representen només el 7% de l’alumnat dels cicles formatius de grau mitjà i el 10% de grau superior.
Per revertir aquesta realitat, Ensenyament promou, des de l’etapa de primària, l’orientació vocacional i professional a través del Pla STEMcat (Ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) . El projecte posa l’accent en els atractius laborals en aquest sector i en donar visibilitat als models d’èxit que influeixen en la presa de decisions dels joves.
Les diferents accions de promoció de la formació industrial s’emmarquen en el Pacte Nacional per a la Indústria, fruit de l’acord entre el Govern i les organitzacions empresarials i sindicals més representatives. Entre els diferents eixos d’actuacions s’inclou la formació professional com a eina clau, amb la millora de la capacitació de treballadors a través de l’FP i el foment de les vocacions industrials i emprenedores en els joves. Són elements destacats l’orientació educativa, el creixement de la formació professional dual i el Pla STEMcat.♦