Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La formació professional industrial, un sector amb projecció de futur

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

formació

S’ofereixen 72 itineraris formatius relacionats amb l’àmbit industrial

El Departament d’Ensenyament organitza una Jornada dedicada a l’FP industrial

  Els graduats en formació professional industrial tenen una inserció per sobre de la mitjana catalana fins a 24 anys. Per contra, menys del 30% dels alumnes d’FP estan matriculats en cicles de l’àmbit industrial

La formació professional industrial és un dels sectors productius amb major projecció de futur a Catalunya, i que demanda de professionals formats. És per aquest motiu que el Departament d’Ensenyament té com a objectiu incentivar els alumnes per tal que triïn els diferents cicles professionals vinculats al sector industrial com a opció formativa.

Per tal de donar a conèixer aquest àmbit, Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ha organitzat (18/06/2018) la Jornada de Formació Professional Industrial a Cosmocaixa. Així, prop de 200 docents i experts d’empreses col·laboradores del Departament han assistit a la segona edició de la Jornada. Es tracta d’un espai dedicat a la detecció de les necessitats de la formació dels nous professionals per a la indústria, a l’intercanvi d’experiències didàctiques i a l’exploració de les tendències en matèria de talent industrial, ciberseguretat, robòtica i automatització.

Més de 70 itineraris formatius de l’àmbit industrial

El Departament d’Ensenyament oferirà, el proper curs 2018-2019, 72 itineraris formatius per als joves que vulguin formar-se en professions lligades directament a l’àmbit industrial. Aquest esforç per diversificar l’oferta formativa, acostant-la a tots els territoris i adaptant-la a les necessitats dels entorns econòmics, suposa que més del 41% dels itineraris formatius oferts en FP tenen relació amb la indústria.

Els indicadors de la qualitat de la inserció laboral dels graduats en FP industrial -com el percentatge de contractes amb jornada a temps complet o el nivell retributiu- superen les mitjanes catalanes pel que fa a la franja d’edat fins a 24 anys. Però en canvi, dels 116.000 alumnes matriculats el curs 2016-2017 menys del 30% es van matricular en els cicles formatius relacionats amb la indústria.

Un altre dels aspectes a incidir és en la matriculació als cicles industrials per part de les joves. El curs 2016-2017 les dones ja suposaven més del 40% de l’alumnat dels cicles formatius de grau mitjà i el 45% de grau superior. En canvi, en els cicles relacionats amb la indústria, les dones representen només el 7% de l’alumnat dels cicles formatius de grau mitjà i el 10% de grau superior.

Per revertir aquesta realitat, Ensenyament promou, des de l’etapa de primària, l’orientació vocacional i professional a través del Pla STEMcat (Ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) . El projecte posa l’accent en els atractius laborals en aquest sector i en donar visibilitat als models d’èxit que influeixen en la presa de decisions dels joves.

Les diferents accions de promoció de la formació industrial s’emmarquen en el Pacte Nacional per a la Indústria, fruit de l’acord entre el Govern i les organitzacions empresarials i sindicals més representatives. Entre els diferents eixos d’actuacions s’inclou la formació professional com a eina clau, amb la millora de la capacitació de treballadors a través de l’FP i el foment de les vocacions industrials i emprenedores en els joves. Són elements destacats l’orientació educativa, el creixement de la formació professional dual i el Pla STEMcat.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere