Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

BARCELONA ACTIVA de l’Ajuntament de Barcelona reuneix l’equip docent que ha format 25.000 persones el darrer any

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Incuabdora_InteriorCreix_tcm78-24209

 

És la primera trobada feta amb l’objectiu de sensibilitzar formadors i formadores, que poden esdevenir claus en el futur de les persones que fan cursos i tallers

 Prop de 400 persones formen la xarxa de docents de Barcelona Activa i transmeten el seu “know-how” en àrees com l’economia digital, la innovació i l’ocupació

L’any 2017 Barcelona Activa va portar a terme més de 7.500 activitats formatives. Aquest volum va ser possible gràcies a una oferta àmplia de cursos des de nivells bàsics i introductoris a nivell ‘expertise’, en àmbits com l’economia digital, la innovació i l’ocupació. Aquestes formacions, obertes a tothom, gratuïtes, de contingut pràctic i adaptades a les necessitats dels usuaris i usuàries, tenen en compte els requeriments del mercat de treball actual. En el darrer any, 25.000 persones han participat en alguna d’aquestes activitats que es faciliten des de l’agència de desenvolupament econòmic i local de l’Ajuntament de Barcelona.

Barcelona Activa ha reunit, per primer cop, tot l’equip formatiu extern –prop de 400 persones– per estimular la seva cerca contínua de l’excel·lència i enaltir el sentit de pertinença a la institució. L’acte, a la seu de l’agència, ha estat moderat per la periodista Núria Riquelme, que s’ha dirigit al públic com “ambaixadors de coneixement” i ha destacat que “són una peça clau en la millora de nous aprenentatges i entomar reptes de futur”.

La directora general Sara Berbel ha subratllat que som immersos en un entorn “VICA”, que respon a les sigles de “Volàtil”, “Incert”, “Complex” i “Ambigu”, i és en aquest marc on la figura de la persona formadora és primordial per crear un arrelament i esdevenir palanques de canvi per a moltes persones. De la mateixa manera ha elogiat que “són multiplicadores de valors” per a les persones que volen rebre formació i necessiten adquirir les noves competències en el mercat de treball. En aquest sentit, també, ha convidat a fer la reflexió d’inspirar-nos en aquells que ens han format i ens han fet créixer en una societat plural i variable.

Lluita contra l’atur

Els experts i expertes de Barcelona Activa són, molt sovint, persones que en el seu dia a dia ja es dediquen a la matèria que imparteixen i apliquen els coneixements que transmeten. Per això, són conscients dels canvis ràpids que hi ha en el mercat i de la necessitat de reciclar i renovar les pràctiques adquirides constantment.

Avaluats amb una mitjana de 8,7 per part de les persones inscrites en els cursos, el conjunt de docents també ha conegut que una de cada dues persones que passen per una de les formacions troben feina al cap de sis mesos, la qual cosa contribueix a baixar les taxes d’atur de la ciutat. No obstant això, durant l’acte, s’han posat sobre la taula les desigualtats entre els barris i territoris de la ciutat. Barcelona és la 5ª ciutat més innovadora d’Europa, però, a la vegada arrossega més de la meitat de persones més grans de 45 anys a l’atur, amb una incidència desigual a la població. L’aposta per la innovació i la sostenibilitat de Barcelona Activa significa un avenç cap a un model inclusiu i amb igualtat d’oportunitats.

Indústria 4.0

Un altre dels punts destacables d’aquesta trobada ha estat compartir quines són les dades d’evolució del mercat de treball i l’evolució dels sectors estratègics de Barcelona. Per exemple, per als propers anys, s’espera que el sector industrial requereixi perfils per a la indústria 4.0, tot i que ara per ara no hi hagi una demanda significativa en formació d’aquest àmbit. Això és rellevant pel coneixement de les persones formadores per tal que puguin orientar i advertir de noves trajectòries professionals.

Quant a l’emprenedoria, també n’ha tingut un pes important. S’ha assenyalat que el 95% del teixit empresarial a Barcelona està conformat per microempreses, per la qual cosa es generen ajudes per a startups, molt nombroses a la ciutat. Per exemple, el 8,5% de la població adulta es va implicar en un procés de creació d’empreses durant el 2017.

“I avui, què aprenem?”

Només l’any 2017, Barcelona Activa ha dedicat prop de 50.000 hores de formació en l’àmbit de l’ocupació. Els cursos, tallers i workshops que n’ofereix són en alguns casos de curta durada i que es repeteixen en el temps, per donar cobertura a diferents persones que els necessiten, i, en d’altres, són formacions professionalitzadores, amb obtenció de certificats. Per exemple, durant la jornada orientada a l’equip docent, la responsable d’un curs sociosanitari, Esperanza Fombella, ha volgut subratllar la importància de seguir actualitzant-se constantment i adaptar-se als canvis continus de les empreses. A més a més, l’agència també capacita en matèries especialitzades d’alt nivell mitjançant la reorientació professional, com és el cas de la IT Academy, amb hores dedicades a la programació i a noves tecnologies.

La sessió s’ha dut a terme de forma amena i emotiva amb casos i situacions que viu el professorat durant el seu dia a dia. La companyia Impro Barcelona s’ha encarregat d’escenificar aquestes anècdotes, cosa que ha fet riure i aplaudir l’audiència, sense obviar la pregunta obligada per a aquells que ensenyen coneixements als altres: “I avui, què aprendrem?”

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere