Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Una exposició al Palau Robert de Barcelona reivindica el llegat del folklorista Aureli Capmany

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

feb03ba1-4512-43a1-872a-0e22b211ff78

Una exposició al Palau Robert reivindica el llegat que va deixar el folklorista autodidacta, escriptor i promotor Aureli Capmany en la cultura catalana a partir del personatge d’en Patufet, protagonista de la revista infantil dirigida per Capmany. L’exposició és una de les activitats programades pel Govern de Catalunya amb motiu de la commemoració del 150è aniversari del seu naixement.

“Patufet, on ets?” es pot visitar del 21 de setembre al 20 de gener a la Sala 4 del Palau Robert. La comissària de l’exposició i també de l’Any Capmany és Montserrat Garrich, autora del llibre Aureli Capmany, l’obra d’una vida i experta en la cultura catalana i en la història de la dansa popular.

La directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, M. Àngels Blasco, inaugurarà l’exposició “Patufet, on ets?” el 20 de setembre, a les 19 h. També hi intervindran el el director general de Difusió, Jordi del Río; la comissaria Montserrat Garrich i , des de Brussel·les, el director de Promoció Internacional de la Cultura, Lluís Puig.

La tasca d’Aureli Capmany (1868-1954) a favor de la cultura catalana el va portar a publicar la col·lecció titulada Cançoner popular (1901-1913), que conté més de 100 cançons populars il·lustrades pels millors dibuixants de l’època. També cal destacar el Calendari de llegendes, costums i festes tradicionals catalanes (1951). Va ser un dels fundadors de l’Orfeó Català (1891) i de l’Esbart de Dansaires (1907), i va dirigir l’Esbart Català de Dansaires (1909). Per altra banda, fou el fundador i el primer director de la revista infantil En Patufet (1904) i va col·laborar en d’altres publicacions infantils. També és una figura cabdal per a l’estudi de la ciutat de Barcelona.

Capmany, de formació autodidacta, va portar a terme una tasca pedagògica important donant eines als mestres i professors per al reconeixement de l’ús de la cançó, la dansa, el teatre, la rondalla i la llegenda com a eines pedagògiques.

L’exposició s’estructura en deu apartats: Aureli Capmany i FarrésEn PatufetCançons, crits, orfeons i coralsRondalles, contes, romanços i llegendesBalls,danses, imatgeria festivaFestes, costumsSants, santes i mares de déu; Jocs, joguines; BarcelonaGremis, confraries, oficisTeatres, espectacles i titelles.

A l’exposició també es projecta un audiovisual que recorda la vida i la trajectòria de Capmany en diverses facetes. Tota la informació sobre el tema es recull en el catàleg de l’exposició.

Web commemoratiu de l’Any Capmany
http://cultura.gencat.cat/ca/anyaurelicapmany/inici/

El Palau Robert depèn del Departament de la Vicepresidència, Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, a través de  la Direcció General de Difusió.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere