Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Neix el certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra, amb la col·laboració de l’Agència Catalana de la Joventut i l’Institut Balear de la Joventut

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

art

La iniciativa, organitzada per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, vol articular un espai de formació horitzontal entre escriptors de 16 a 30 anys.

El termini per presentar els treballs és obert fins el proper 15 d’octubre.

Amb el nom de Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), amb la col·laboració i l’impuls de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) i l’Institut Balear de la Joventut (IBJ), han organitzat per primera vegada un certamen per promoure la producció literària, la formació, la interrelació i la professionalització entre escriptors joves dels diferents territoris de parla catalana.

La nova iniciativa consta d’un concurs de poesia adreçat a joves escriptors i escriptores en llengua catalana que tinguin entre 16 i 30 anys, i a la vegada  també pretén articular un espai de formació horitzontal que faciliti dinàmiques de coneixement, d’interrelació i de debat amb altres escriptors amb diversos nivells de trajectòria professional. En aquests espais formatius hi participaran els finalistes del certamen que, a més a més, viatjaran durant el mes de desembre a Palma de Mallorca per assistir a la final del concurs on es donarà a conèixer el nom de les persones guanyadores.

Amb la voluntat de ser una eina de professionalització, a més de les aportacions monetàries (2.000 euros pel primer premi i 500 pel segon), el certamen preveu que una editorial de reconegut prestigi publiqui el poemari guanyador, que es presentarà a diferents territoris de parla catalana amb l’assistència de la persona premiada.

Per la directora general de Joventut, Marta Vilalta, amb col·laboracions com la del Certamen Salvador Iborra es vol refermar el compromís de l’administració de la Generalitat i del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, amb l’accés dels joves als circuits culturals professionals. “Tal com reflecteixen les enquestes, un dels principals problemes dels joves és la seva dificultat per accedir als circuits professionals malgrat els seus alts nivells de formació. I sense experiència laboral, massa sovint no són tinguts en compte per part de l’empresa o del públic, tampoc en l’àmbit de la creació literària. Trencar aquest cercle viciós és vital per donar-los l’empenta que necessiten”, ha argumentat Vilalta.

En aquest sentit, l’ACJ té en marxa altres iniciatives per promoure la professionalització dels joves en l’àmbit de la cultura, com són les convocatòries Art Jove (en les modalitats de  creació, investigació, edició, paisatge i patrimoni), la plataforma expositiva Inund’ART, així com l’activitat vinculada a la Sala d’Art Jove de la Generalitat de Catalunya, destinada a la producció i difusió de pràctiques artístiques emergents. Amb aquest nou certament de poesia es cobreix un dels camps culturals, el de la poesia, que fins ara no comptava amb una iniciativa institucional específica per a joves.

Finalment, la directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha posat de relleu la col·laboració entre els Governs de la Generalitat i de les Illes Balears i ha posat en valor l’homenatge que suposa el certamen a la figura de Salvador Iborra.

Salvador Iborra i Mallol va ser un poeta, periodista i docent valencià que va treballar com a corresponsal literari per al Diari de Balears i com a docent a instituts de Cerdanyola del Vallès i de Matadepera. Va publicar tres obres poètiques: Un llençol per embrutar (2003), Les entranyes del foc (2005) -que va rebre el premi Domènec Perramon de poesia- i Els cossos oblidats (2009), guardonada amb el premi Jaume Bru i Vidal. L’any 2011, quan només tenia 33 anys, va morir apunyalat davant del seu pis a Barcelona, a causa d’una discussió pel robatori d’una bicicleta a un amic seu.

Requisits de participació

El concurs està obert a joves escriptors que tinguin entre 16 i 30 anys el 31 de desembre de 2018, els quals tenen temps per inscriure’s al certamen fins el proper 15 d’octubre.

El treball és de temàtica lliure, ha de ser original i inèdit, i s’ha de presentar anònimament mitjançant pseudònim. Pel que fa a l’extensió de l’obra, ha de ser similar a la d’un llibre convencional de poesia i ha d’estar escrita en llengua catalana.

Els membres del jurat, designats per l’organització, es reuniran durant el mes de novembre per deliberar i donaran a conèixer la seva decisió durant la setmana del 17 a 23 de desembre de 2018.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere