CSIC: Reduir la pesca podria no ser suficient per recuperar espècies sobreexplotades i ecosistemes en el futur
Els beneficis de reduir la pesca es poden veure eclipsats pels augments de temperatura previstos segons les hipòtesis intermèdies del canvi climàtic
Són resultats d’un treball internacional, liderat pel CSIC, que simula la resposta de la Mediterrània oriental a 11 possibles escenaris futurs
Els esforços actuals de reducció de la pesca podrien no ser suficients per recuperar els recursos pesquers d’espècies natives com el lluç si la temperatura del mar i les espècies invasores continuen augmentant. Així ho mostra un treball liderat per Xavier Corrales, de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, que s’acaba de publicar a Scientific Reports.
En l’estudi, els científics han avaluat els efectes de la reducció de la pressió pesquera a diferents possibles escenaris futurs. Per això han fet servir un model ecològic calibrat basat en el Mediterrani Oriental, i han avaluat la seva resposta a tres variables: augment de temperatura, canvis en la pressió pesquera i augment de les espècies invasores.
Primer han avaluat la resposta de l’ecosistema a cadascuna d’aquestes tres variables, de forma independent, i després les han combinat per simular un total d’11 escenaris futurs. Quan es redueix l’esforç pesquer amb la temperatura actual, expliquen els autors, el model prediu la recuperació d’algunes espècies altament explotades. Però a mesura que augmenta la temperatura futura, algunes espècies natives col·lapsen, mentre que les espècies invasores s’expandeixen.
Els resultats mostren que en un futur els beneficis de reduir la pesca poden ser eclipsats pels augments de temperatura previstos segons les hipòtesis intermèdies del canvi climàtic (és a dir, ni molt pessimistes ni molt optimistes).
“El nostre estudi planteja els límits de la sostenibilitat, de com els esforços actuals poden ser insuficients per a mitigar els efectes del canvi climàtic i les espècies invasores en un futur”, explica Xavier Corrales. “Un ecosistema, com més estressat està (per pesca, espècies invasores i temperatura) més vulnerable i menys resilient serà”.
Marta Coll, coautora i investigadora de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, afegeix:
“Atès que els efectes del canvi climàtic són els més difícils de gestionar, cal fer servir eines a nivell local, com reduir la pesca, i a nivell regional, com prevenir i controlar les espècies invasores.”
Els científics han fet servir com a model la Mediterrània oriental perquè és la zona on es veuen més accentuats alguns d’aquests impactes. Xavier Corrales explica: “Al Mediterrani oriental hi ha moltes espècies procedents del mar Roig que han arribat a través del Canal de Suez, hi ha un alt impacte de la pesca, les condicions ambientals són extremes i hi ha un major augment de la temperatura que en el Mediterrani occidental”.
I afegeix: “Aquest augment de la temperatura facilita l’entrada i expansió d’espècies invasores i impacta fortament les poblacions i els ecosistemes de tota la Mediterrània. La Mediterrània està patint un procés de meridionalització i tropicalització del nord i sud respectivament, a causa de l’expansió cap al nord d’espècies termòfiles i de la introducció d’espècies invasores (majoritàriament d’origen tropical)”.
“Actualment la Mediterrània oriental està patint un canvi important pel que fa a biodiversitat i estructura i funcionament de l’ecosistema. De fet, alguns científics creuen que aquesta zona pot esdevenir una extensió del mar Roig. Amb el continu augment de la temperatura, les condicions de la Mediterrània oriental poden ser les prediccions del que passarà a la Mediterrània occidental, perquè els impactes es van estenent cap al nord i l’oest”, afegeix.
El treball ha comptat també amb la participació de l’Institut de Recerca limnològica i Oceanogràfica d’Israel, l’associació científica Ecopath International Initiative (Espanya), l’Institut Marí Escocès (UK), l’European Marine Board (Bèlgica), la Universitat de Tel Aviv (Israel) i la Universitat de Haifa (Israel).♦
X. Corrales, M. Coll, E. Ofir, J. J. Heymans, J. Steenbeek, M. Goren, D. Edelist y G. Gal. Future scenarios of marine resources and ecosystem conditions in the Eastern Mediterranean under the impacts of fishing, alien species and sea warming. Scientific Reports. DOI:10.1038/s41598-018-32666-x
IMATGE: El ‘Marsupenaeus japonicus’ es una de las espècies invasores detectades en la Mediterrània oriental. / ICM-CSIC