Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El rector de la UdG exigeix més finançament per contractar professors i alerta de l’envelliment de la plantilla

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

rector

Quim Salvi ho ha dit durant la inauguració del curs acadèmic on el discurs inaugural ha anat a càrrec de l’activista Òscar Camps

El rector de la Universitat de Girona (UdG), Quim Salvi, ha aprofitat la inauguració del curs acadèmic 2018-2019 per reclamar un millor finançament per a la institució gironina. Salvi ha assegurat que cal fer una aposta per incrementar el nombre de professors, i ha advertit de l’envelliment de la plantilla actual.

El rector ha explicat que per tal d’assegurar una “excel·lència en l’educació” que ofereix la UdG “és necessari” augmentar, també, el personal investigador. A més, Salvi ha reclamat una “major autonomia” pels docents, i una rebaixa de les taxes que paguen els alumnes. “Són mesures necessàries per tal de caminar cap a un sistema igualitari”, ha reblat davant de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que ha reconegut la “necessitat” d’abaixar els preus de les matrícules.

El discurs inaugural del curs ha anat a càrrec de l’activista i director de la ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, que ha arrencat un sentit i llarg aplaudiment.

L’Aula Magna de la Universitat de Girona ha vist com el rector Quim Salvi inaugurava el 27è curs acadèmic de la institució. Un acte marcat per un discurs inicial a càrrec del director de l’ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, que ha colpit els prop de 400 assistents a l’acte. Camps s’ha assegut al costat de Salvi, de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón i de la presidenta del Consell Social de la UdG, Rosa Maria Aleixandre, que ha reconegut “l’esforç” que s’ha fet al centre per millorar la plantilla docent. I és que aquest any la universitat comença el curs amb 15.399 estudiants entre els de grau, màster i programes de doctorat. Uns estudiants que per a Quim Salvi suposen “el centre” de la UdG i pels quals “cal treballar i dedicar tot l’esforç”. En aquest sentit, Salvi ha destacat la necessitat de “generar il·lusió” entre l’alumnat i que, un cop surtin, hagin “superat les expectatives” amb les quals varen començar la carrera. Un altre aspecte que Salvi ha posat sobre la taula és la importància d’acompanyar els alumnes durant els primers anys de la seva vida professional. “Cal generar un teixit fort que permeti assegurar que l’alumne té un ventall ampli d’opcions un cop acabats els estudis”, ha concretat el rector. El màxim responsable de la UdG ha deixat clar que tot això passa per incrementar el finançament de la universitat. L’esforç econòmic se centra concretament en la contractació de personal docent i investigador, i en la supressió de la norma que no permet la reposició de personal. En aquest aspecte, Quim Salvi ha deixat clar que “seguiran exigint” que s’elimini aquesta restricció i ha alertat de “l’envelliment” que pateix la plantilla de la UdG, en bona part com a conseqüència d’aquesta norma. “Hem de tenir en compte que ara es va jubilant tota aquella gent que va tirar endavant la UdG a l’inici”, ha recordat Salvi.

Vinculat a la millora educativa

El rector ha assegurat en el seu discurs que la contractació de nous investigadors i docents serviria per “millorar la qualitat” de l’educació que ofereix la Universitat de Girona. A més, Salvi ha reclamat “més autonomia” per a professors i facultats, un aspecte que ha compartit la titular d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. On Govern i universitat també han coincidit ha estat en la “necessitat clara” de rebaixar el preu de les taxes que paguen els alumnes. Chacón ha assegurat que la Generalitat “hi està compromesa” però ha demanat que “es tinguin en compte” les dificultats. Tot i això la consellera ha assegurat un “sistema d’ajudes” que permeti als estudiants amb problemes econòmics poder accedir a la universitat. Salvi, per la seva banda, ha posat en valor les beques salari impulsades des de la pròpia UdG i que han permès que 33 alumnes amb dificultats poguessin estudiar sense necessitat de treballar. “Ha estat un gest, però és un camí”, ha concretat Salvi. Una de les novetats d’aquest any ha estat la lectura d’un discurs col·lectiu elaborat per més d’un centenar de persones de la comunitat universitària. L’escrit, que no ha fet cap referència als preus de les matrícules, l’ha llegit el representant del Consell d’Estudiants, Isaac Coronas.

Ovació per a Òscar Camps

Abans de tots els parlaments ha estat el moment del discurs inaugural a càrrec d’Òscar Camps. L’activista ha volgut “interpel·lar” els assistents amb un relat que ha emocionat bona part dels assistents i que ha provocat una llarga ovació per part del públic. Camps ha recordat les dades de persones que han mort al Mediterrani els darrers anys i ha lamentat l’actitud d’Europa i dels governs que “han aconseguit” fer fora les ONG del Mediterrani. “Ara no sabem què passa allà”, ha conclòs visiblement emocionat.♦

Imatge: el Rector de la UdG

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere