Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Generalitat de Catalunya obre la convocatòria Art Jove 2019, formada per 16 premis i 6 beques per a projectes artístics de producció, mediació i intercanvi internacional

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

art jove

Els artistes seleccionats, d’entre 16 i 30 anys, desenvoluparan les seves produccions conjuntament amb centres d’art com el MACBA, el MNAC, Hangar o el HISK de Gant (Flandes)

L’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha obert el termini per participar a les convocatòries públiques Art Jove 2019, que aquest any arriben a la seva 14a edició.

La proposta consta d’un màxim de setze premis destinats a la producció de nous projectes artístics, quatre beques destinades a la mediació i educació en art, i dues beques d’intercanvi internacional i estan dirigides a joves d’entre 16 i 35 anys que vulguin fer un salt qualitatiu en la seva formació com a artistes i que necessitin un impuls en la professionalització de les seves carreres com a productors. En total, la convocatòria Art Jove 2019 està dotada amb un pressupost de 24.600 euros.

Gràcies als convenis de Joventut amb diferents centres d’art de referència d’arreu de Catalunya, els premiats i becaris podran vincular les respectives iniciatives amb l’activitat d’aquests museus: Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Hangar, Centre d’Art La Panera, Lo Pati Centre d’Art, Centre d’Arts Contemporànies de Vic (ACVic) i Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) de Gant (Flandes), a més de la pròpia Sala d’Art Jove.

A més d’aquestes col·laboracions, les propostes seleccionades tant en l’àmbit dels Premis com de les Beques podran rebre el suport per a la producció de part del prestigiós Hangar Centre de producció i recerca d’arts visuals de Barcelona. Aquest centre valorarà, en cada cas, la seva col·laboració amb el jove beneficiari de l’Art Jove 2019 tant pel que fa a l’assessorament per a la producció com en l’abastiment de recursos.

Segons ha destacat la nova directora general de Joventut, Norma Pujol, amb la convocatòria Art Jove 2019 “volem impulsar i ajudar els artistes emergents, tant en l’àmbit de la formació com en el seu salt als circuits professionals de primer nivell”. Segons ha recordat Pujol, diferents estudis sociològics indiquen que el consum cultural dels joves és superior al dels adults, tot i que es desenvolupa amb uns patrons diferents de comportament. “I malgrat aquest major consum cultural, i malgrat una millor preparació acadèmica, molts joves artistes no veuen recompensat el seu esforç a l’hora de professionalitzar-se. És una realitat que cal canviar, i amb la convocatòria Art Jove volem fer-ho possible”, ha conclòs.

Finalment, Pujol ha destacat que més de 300 joves artistes ja han pogut gaudir de la convocatòria Art Jove des dels seus inicis.

 Premis Art Jove de Producció

Els premis Art Jove de Producció s’atorgaran a joves d’entre 16 i 30 anys que resultin seleccionats amb les seves propostes artístiques en els àmbits de la creació, la investigació, l’edició, la intervenció en l’àmbit museístic i patrimonial, i la intervenció en relació amb la natura i el paisatge. L’import total d’aquests premis serà de fins a 16.200 euros, amb els quals els joves beneficiaris podran realitzar les seves intervencions tot comptant amb la tutoria i assessorament de l’equip gestor de la Sala d’Art Jove de la Generalitat mitjançant sessions de treball periòdiques.

  • Creació: premi per a projectes de creació amb temàtica i format lliures, que es desenvoluparan i presentaran a través de la programació de Sala d’Art Jove 2019. Se seleccionaran un màxim de 10 propostes. Dotació econòmica: 900 euros per proposta.
  • Investigació: premi per a projectes d’investigació a l’entorn de les arts visuals i la creació emergent basats en la recerca. Els projectes que es premiïn en aquesta modalitat compten amb el suport del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), que incorporarà la presentació dels projectes premiats com a programació pròpia, acompanyades de la difusió corresponent. Se seleccionaran un màxim de dues propostes. Dotació econòmica: 900 euros.
  • Edició: premi per a projectes d’edició a l’entorn de les arts visuals i la creació emergent en els quals s’experimenti amb l’edició d’artista, l’artist’s book, el grafisme o les maneres de desenvolupar i comunicar projectes artístics en qualsevol dels seus formats, impresos o digitals. Els projectes que se seleccionin en aquesta modalitat compten amb el suport del Centre d’Art La Panera (amb seu a Lleida), que facilitarà recursos per a la producció de les publicacions i incorporarà la presentació pública dels projectes en la programació del seu Centre de Documentació. Se seleccionaran un màxim de dues propostes. Dotació econòmica: 1.500 euros per proposta.
  • Paisatge: premi per a projectes d’intervenció en el context de les Terres de l’Ebre i en relació amb la natura i el paisatge. El projecte es durà a terme en col·laboració amb Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre (amb seu a Amposta), que té com a línia de treball la relació entre la cultura, la natura i el paisatge. Les iniciatives que es duguin a terme i les presentacions públiques del projecte seleccionat s’inscriuran en la programació del centre. Se seleccionarà un màxim d’una proposta. Dotació econòmica: 1.200 euros. 
  • Patrimoni: premi per a projectes d’intervenció en el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) relacionats amb l’àmbit museístic i institucional, aspectes patrimonials, així com elements de la seva col·lecció. Les presentacions públiques del projecte seleccionat tindran lloc al museu i s’inscriuran en la seva programació. Se seleccionarà un màxim d’una proposta. Dotació econòmica: 1.200 euros.

Beques Art Jove de Mediació

Les beques Art Jove de Mediació seran per a aquells joves d’entre 18 i 35 anys que siguin escollits amb projectes relacionats amb el procés de mediació de les produccions culturals, ja sigui en l’àmbit de l’educació i la reflexió sobre l’art, com en l’àmbit del comissariat i la programació d’activitats i exposicions públiques. La convocatòria Art Jove 2019 reserva per a aquestes beques un import total de 6.000 euros.

  • Mediació en Educació: beques per a la realització de projectes educatius a l’entorn de les arts visuals i la creació emergent que permetin articular escenaris per a la formació, el debat i la reflexió per mitjà del desenvolupament de processos de treball amb públics, organitzacions, centres educatius i sectors socials o culturals.

 

Els projectes que se seleccionin en aquesta modalitat comptaran amb el suport d’ACVic Centre d’Arts Contemporànies, que pot facilitar el suport en la mediació cap a les organitzacions educatives, així com també incorporar la presentació pública dels projectes en la seva programació d’activitats. Se seleccionaran un màxim de dues propostes. Dotació econòmica: 1.200 euros per proposta.

  • Mediació en Residència: beques per a joves agents culturals del sector de les arts visuals amb les quals els joves beneficiaris formaran els artistes seleccionats amb el premi Art Jove de Producció en la modalitat de Creació.

 

Entre d’altres tasques, col·laboraran amb el disseny i la realització de les presentacions, exposicions i activitats amb què es donaran a conèixer públicament els projectes en el marc de la Sala d’Art Jove. Se seleccionaran un màxim de dues persones o col·lectius per formar part de l’equip de treball. Dotació econòmica: 1.800 euros per proposta o col·lectiu.

 Beques Art Jove d’Intercanvi Internacional

Finalment, la convocatòria també contempla un màxim dues Beques Art Jove d’Intercanvi Internacional, a través de les quals els joves beneficiaris –d’entre 18 i 30 anys- faran una estada formativa a Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) de Gant (Flandes), un centre de referència a nivell europeu pel que fa a la formació de joves artistes.

Els artistes seleccionats disposaran d’un espai d’allotjament, un espai de treball, l’accés a recursos de producció del centre i participaran del programa oficial de formació de HISK durant l’estada. Atesa la modalitat d’intercanvi d’aquestes beques, un artista  vinculat a HISK viatjarà a Barcelona per treballar des d’un taller a Hangar durant el mateix període de temps. Se seleccionaran un màxim de dues persones, amb una dotació econòmica de 1.200 euros per l’estada d’un mes.

 Terminis de la convocatòria

Els joves interessats en aquesta convocatòria tenen de temps fins el proper 22 d’octubre per presentar les seves candidatures, que poden ser a títol individual o bé agrupades en col·lectius artístics. Cadascuna de les bases dels 16 premis i 6 beques requereix de la presentació de diferents proves i documents, que seran valorats per un jurat format per agents que gaudeixen d’un ampli reconeixement en la creació contemporània, com són el dramaturg Roger Bernat, l’artista visual Carles Congost, la historiadora de l’art Nancy Garín, la professora Ariadna Parreu, les artistes de l’Equipo Palomar Mariokissme i Marcos Mota, així com un membre de l’equip gestor de la Sala d’Art Jove, Txuma Sánchez.

El veredicte es donarà a conèixer el mes de novembre i els joves seleccionats podran desenvolupar els seus projectes al llarg de tot l’any 2019.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere