Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

A Catalunya hi ha unes 24.000 entitats amb 510.000 persones voluntàries vinculades

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

entitats

El 28% té un objectiu social i el 25% està relacionat amb la cultura

A Catalunya hi ha unes 24.000 entitats i s’estima que 510.000 persones voluntàries hi estan vinculades. Els socis estimats se situen en els 1.550.000. Aquesta és una de les dades que es desprèn de l’Informe de l’Associacionisme i el Voluntariat a Catalunya 2018, un estudi realitzat a partir de les respostes de més de 3.000 voluntaris i 2.000 entitats. Els àmbits d’activitat més presents són el de l’acció social, amb un 28% de les entitats, i el de la cultura, amb un 25%. Una tercera part de les organitzacions només té entre 3 i 30 persones associades. Les més grans, que compten amb més de 250 socis, representen el 17%.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, ha elaborat aquest informe juntament amb l’Observatori del Tercer Sector i la col·laboració de les entitats. Es tracta d’un requeriment de la llei del 2015 que regula el model de l’associacionisme i el voluntariat de Catalunya. Des de 2001 no es feia cap treball d’aquestes dimensions. El 44% de les actuals entitats ja van ser creades durant el segle XXI, el que demostra, segons apunta Afers Socials en un comunicat, el dinamisme del sector, i a la vegada també planteja la necessitat del suport continu per a les entitats de nova creació. La forma jurídica predominant és l’associació (el 85% de les entitats ho són), mentre que el 8% són fundacions, el 3% es defineixen com a cooperatives i el 4% són altres formes jurídiques. En l’àmbit territorial, el 43% de les entitats desenvolupa la seva activitat només en el mateix municipi on té la seva seu. El 13% ho fa a la comarca, el 9% a la província i el 20% s’ocupa de tota Catalunya. La meitat de les organitzacions afirma haver comptat amb persones remunerades. El 55% dels contractes són indefinits, mentre que el 38% de les col·laboracions són autònomes. Entre els treballadors, el 62% són dones. En matèria de recursos econòmics, el 42% de les entitats no supera els 15.000 euros. Les fonts de finançament principals són els recursos propis, que representen el 46%, per davant del finançament públic, que suposa el 45%. Les fonts privades es queden en el 9% i el 31% de les entitats també rep aportacions en espècie. El 44% de les entitats té la seva seu en espais públics cedits, mentre que el 10% de les seus està en un domicili particular d’una persona membre. El 8% té el local en propietat.

El perfil del voluntariat

El temps de dedicació setmanal al voluntariat més freqüent és de fins a 5 hores setmanals, amb un 64%. Un de cada quatre dedica entre 6 i 10 hores setmanals. Per edats, són les persones més joves i les més grans les que més temps hi dediquen, els nascuts abans de la dècada dels 60 i després del 1990. El 60% dels voluntaris són dones. Pràcticament la meitat de les persones voluntàries compta amb estudis superiors. El 43% treballa i el 29% està jubilat.

Reptes

A més de recollir dades, l’informe també planteja una sèrie de reptes, com per exemple la necessitat d’adaptar-se a les diferents realitats territorials de les entitats. Algunes petites organitzacions també demanen que l’aplicació de la nova llei es faci a diferents velocitats per la càrrega burocràtica que els exigeix. Així mateix, el treball conclou que cal una millor visualització del rol i la importància del voluntariat i també clarificar el rol dels diferents perfils de persones que integren les entitats, perquè quedi clar què és voluntariat i què no ho és. Un altre dels reptes és la formació, el relleu generacional però alhora la consolidació del voluntariat. Malgrat tot, els participants creuen que el sector té un bon estat de salut, amb un constant creixement de les entitats.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere