Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Un estudi de la UVic-UCC demostra que la música genera records i connexió entre persones amb Alzheimer o discapacitat intel·lectual i els seus familiars

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

Divendres passat es va presentar a L’Auditori de Barcelona l’estudi La música i la cultura com a instruments de benestar i inclusió social, desenvolupat per investigadors del grup de recerca SaMIS (Salut Mental i Innovació Social) i de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC amb la col·laboració de l’ESMUC. L’estudi ha valorat l’impacte que l’activitat Un Matí d’Orquestra del programa Apropa Cultura de L’Auditori té en persones amb Alzheimer o discapacitat intel·lectual i en el seus cuidadors.

Aquesta activitat permet que aquestes persones i els seus educadors visitin L’Auditori, on tenen una trobada amb un o dos músics, assisteixen a una part de l’assaig de l’orquestra i fan un taller musical. L’estudi posa en valor els aspectes positius d’aquesta experiència musical que dona accés a persones que, de forma autònoma i regular no podrien assistir a la programació habitual de concerts de L’Auditori.

A la presentació dels resultats hi van intervenir Salvador Simó, codirector de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC i un dels autors de l’estudi; Jordi Tort, gerent de L’Auditori; i Sonia Gainza, directora d’Apropa Cultura. Les conclusions presentades per Simó posen en relleu que durant els tallers d’Un Matí d’Orquestra es crea “un alt nivell de participació i de gaudi” tant per part dels assistents com per part dels músics i professionals que fan els tallers, amb “moments d’humor i afecte”. A més, “a nivell cognitiu augmenten les seves capacitats d’atenció i concentració”. 

Segons l’investigador, per als musicoterapeutes “l’activitat és una font de motivació, satisfacció i benestar, amb un sentiment de privilegi perquè en són els conductors i també els primers a comprovar-ne els factors positius”. Els músics de l’ESMUC i l’OBC, recull l’estudi, també manifesten les seves sensacions de benestar, emoció, satisfacció i enriquiment personal per formar part de l’activitat.

Pel que fa als cuidadors i familiars, “constaten la tranquil·litat, el benestar, la relaxació i la satisfacció que genera l’activitat”. Per últim, les entitats socials participants també fan una valoració positiva de l’experiència, que consideren “una oportunitat que permet als participants manifestar lliurement les seves capacitats i emocions a través de la música”.

Segons Salvador Simó, al llarg de l’activitat es produeix una “alta qualitat d’interacció i comunicació” entre músics, musicoterapeutes, professionals, acompanyants i participants. L’experiència és una “gran generadora i evocadora de records personals amb un profund significat per als participants, especialment les persones amb demència”.

Dissenyat l’any 2012 per Sonia Gainza, Assumpció Malagarriga, Catherine Clancy i Claudia Torner, el programa Un Matí d’Orquestra s’adreça a persones amb demència (els dimarts al matí) i amb discapacitat intel·lectual (els dijous al matí).

Resum de l’estudi. 

UVic

 Lligat a tot això, el proper 17/10/2018, al DIXIT Vic, tindrà lloc la conferència “Musicoteràpia i qualitat de vida en l’Alzheimer”.

Durant la xerrada es definirà el concepte de musicoteràpia i s’explicarà com la música pot afavorir un procés d’envelliment saludable incidint en aspectes físics, cognitius i psicosocials.

L’acte anirà a càrrec de Mónica de Castro, que és musicoterapeuta especialitzada en demències i geriatria. De Castro compagina la intervenció clínica, la investigació i la docència treballant amb empreses i entitats com l’Hospital Clínic de Barcelona, la Fundació ACE, l’Institut Català de Neurociències Aplicades o la fundació Alzheimer Catalunya, entre d’altres.


Data: 
17 d’octubre de 2018 de 17 a 18.30h

Lloc: Sala Segimon Serrallonga de la UVic-UCC. C/ Perot Rocaguinarda, 17, Vic.
Inscripció: les places són limitades i cal inscripció prèvia emplenant el següent formulari
Organitza: DIXIT Vic Centre de Documentació de Serveis Socials♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere