Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Consell de Govern aprova el Codi ètic d’integritat i de bones pràctiques de la Universitat de Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

codi

El Consell de Govern va aprovar ahir, amb 32 vots a favor i 6 vots en blanc, el Codi ètic d’integritat i de bones pràctiques de la Universitat de Barcelona, després d’incorporar-hi les observacions i modificacions dels diferents col·lectius de la UB. El catedràtic i president del Comitè d’Ètica, Norbert Bilbeny, ha recalcat que el nou document no té caràcter de normativa legal, sinó que vol orientar els drets i les obligacions dels col·lectius de la Universitat i donar-hi suport. «És una declaració de caràcter general dels principis que regeixen la UB i una suma de bones practiques», ha dit Bilbeny.

El nou Codi ètic entén per bones pràctiques el conjunt de regles, recomanacions i compromisos que els col·lectius de la UB han de tenir en compte per afavorir l’excel·lència en diferents àmbits de la Universitat i prevenir problemes d’integritat en l’exercici personal de les seves activitats. L’àrea d’aplicació del codi abasta els àmbits de la recerca, la docència, l’aprenentatge, les publicacions, la comunicació o la gestió, entre d’altres.

La llibertat acadèmica, la responsabilitat professional, la integritat científica i acadèmica, l’honestedat, la igualtat de drets, el respecte, la privacitat i confidencialitat, la sostenibilitat i les relacions solidàries, i les possibles conductes de risc són els apartats que componen el Codi ètic, la interpretació del qual correspon al Comitè d’Ètica de la UB.

Per exemple, en l’apartat 3, sobre la Integritat científica i acadèmica, l’article 3.4 recull: «El plagi és la forma més greu d’apropiació de l’autoria intel·lectual. El plagi és considerat a la Universitat una mala pràctica, independentment de les responsabilitats legals que pot comportar. És igualment una mala pràctica permetre que una altra persona es beneficiï d’un treball sense ser-ne coautora o deixi signar com a coautor d’un treball a qui no ho ha estat».

Dins de la secció d’Igualtat de drets, l’article 5.3 apunta que «les autoritats acadèmiques han de defensar i garantir el dret a la igualtat i el respecte per la diversitat, prenent les mesures necessàries per evitar en el si de la Universitat la discriminació, la intolerància o les traves al lliure debat». A l’apartat 9, relatiu a Conductes de risc, l’article 9.1 apunta que «no és admissible la compravenda de treballs acadèmics com ara exàmens, exercicis, assaigs, treballs finals de grau o màster o tesis doctorals».

Després de l’aprovació del Codi ètic, es preveu impulsar normatives específiques en diferents àmbits de la institució i garantir la difusió i aplicació d’aquest document.

En un altre punt de l’ordre del dia, el vicerector de Personal Docent i Investigador, Josep Batista, ha informat dels nous criteris i requisits per a l’ordenació del professorat acreditat a càtedra. Batista s’ha mostrat confiat que de cara al 2020 ja s’haurà buidat la borsa d’aquest professorat.

El Consell de Govern també ha donat el vistiplau al reglament de la Facultat d’Educació i de la Unitat de Formació i Recerca de Treball Social. 

Nova edició del bkUB

Durant el seu informe, el rector Joan Elias ha volgut abordar els diferents casos de mala praxi que s’han succeït en el sistema universitari espanyol. Elias ha remarcat que es tracta de casos puntuals i que la UB manté i mantindrà una posició de condemna davant de qualsevol acció d’aquest tipus.

La vicerectora d’Estudiants i Política Lingüística, Mercè Puig, ha informat de la nova convocatòria d’ajudes bkUB, que aquest any incorpora, com a novetat principal, una partida destinada a donar suport als estudiants de màster universitari a qui s’hagi denegat la beca general per no haver assolit la nota mitjana exigida. La Universitat de Barcelona va ser pionera en la creació d’un programa general de beques que complementés les convocatòries públiques. Cada any, més de 500 estudiants reben ajut econòmic per part de la Universitat de Barcelona. ♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere