Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Els estudiants denuncien una pujada encoberta de la matrícula d’enginyeria i reclamen una rebaixa general del 30%

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

ceucat

El Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes es queixa que el Govern actua sense comunicació ni negociació

El Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes ha denunciat una pujada encoberta de més de 225 euros de la matrícula d’enginyeria sense comunicació ni negociació prèvia. Els estudiants exigeixen al Govern una negociació imminent per rebaixar un mínim del 30% dels preus públics com a mesura inicial per revertir les tarifes “exagerades” que pateixen els estudiants. En un comunicat, es queixen que les titulacions de coeficient C són les que tenen menys equitat pel que fa a les rendes baixes, i insten la comunitat universitària a defensar-se davant l’augment de les taxes. També reclamen al Parlament que doni suport als dels estudiants i al dret a l’educació.

 

NOTA OFICIAL:

El CEUCAT denuncia una pujada de taxes encoberta a l’estudiantat d’enginyeria per part del Govern de Catalunya

Arran de l’aprovació del Decret de Preus 2018-19 es ve emetre la Resolució EMC/1500/2018, de 29 de juny, per la qual s’estableixen, per al curs acadèmic 2018-2019, els procediments per a l’obtenció de l’acreditació del tram de renda familiar i de les beques Equitat per a la minoració dels preus dels crèdits dels estudis universitaris i l’acreditació de caràcter econòmic a l’efecte de formalitzar la matrícula com a becari o becària condicional, s’ha suprimit de forma sorprenent i sense previ avís, ni al CEUCAT, ni als Equips de Direcció de les Universitats Catalanes l’article 4.2 de la mateixa resolució del 2017-2018 on figura:

“4.2 Per a l’estudiantat d’enginyeria que sol·licitin una beca Equitat, compleixi els requisits que preveu la base 2 i els estudis del qual hagin quedat afectats, en el curs acadèmic 2012-13, pel canvi de nivell del B al C de coeficient d’estructura docent, les universitats apliquen una reducció de 3,76 (tres amb setanta-sis) euros per crèdit matriculat per primera vegada, abans d’aplicar el percentatge de minoració corresponent.”

És a dir, un estudiant d’enginyeria a temps complert (60 crèdits) cursant crèdits en primera convocatòria obtenia una bonificació de 225,60 euros per la discriminació arbitrària que va patir el curs acadèmic 2012-13. Aquesta bonificació, tot i que s’ha de sol·licitar mitjançant el procediment de la Beca Equitat, no és un ajut lligat a la renda. El que significa que les titulacions d’enginyeria han augmentat el preu respecte l’any 2017-2018 suposant una pujada de taxes, amb l’agreujant que ja són els estudis més cars del Sistema Universitari Català (SUC).

El curs passat el CEUCAT ja va denunciar que el Decret de Preus (DdP) no es va negociar amb l’estudiantat. De fet, no va ser fins 24 hores abans de la Conferència General del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) que el vam tenir disponible. Així doncs, a part de no escoltar la veu de l’estudiantat no es va informar per part de la Secretaria d’Universitats i Recerca ni per part del Director General d’Universitats l’eliminació de l’article 4.2 tal com disposava  la Resolució EMC/1872/2017, de 27 de juliol. Un fet que qualifiquem d’inèdit.

Per lo exposat, el Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes:

  • Denuncia de forma enèrgica la pujada encoberta de més de 225 euros a l’estudiantat d’enginyeria sense

comunicació ni negociació prèvia amb el sector estudiantil.

  • Denuncia que les titulacions de coeficient C són les que disposen de menys equitat respecte les rendes

baixes per les continues barreres socioeconòmiques que s’imposen. Agreujat per aquesta situació.

  • Insta a la comunitat universitària a defensar els interessos de l’estudiantat, un col·lectiu vulnerable que en la seva majoria no disposa de renda pròpia i que ha d’assumir despeses de transport, habitatge, manutenció i material per la carrera universitària que està sustentant gran part de la infraestructura universitària
  • Insta al Parlament de Catalunya i als grups parlamentaris que el conformen a defensar el drets de

l’estudiantat i el dret a l’educació.

  • Exigeix al Govern de Catalunya una negociació imminent amb l’estudiantat per la rebaixa d’un mínim del 30% dels preus públics com a mesura inicial per revertir els preus exagerats dins de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) que pateix el SUC.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere