Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Universitat d’Alacant : Dissenyen la primera eina en línia per a calcular l’eficiència energètica d’immobles

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

ua

Centrada a analitzar els incentius i costos que impliquen les obres de renovació en habitatges de lloguer, està oberta a tota la població en set idiomes

Forma part del projecte europeu H2020 RentalCal, en el qual participa la Universitat d’Alacant, al costat d’una desena d’institucions d’Alemanya, Dinamarca, República Txeca, França, Polònia, Regne Unit i Països Baixos

Aconseguir l’eficiència energètica d’una casa obtenint la major rendibilitat econòmica. Aquest és l’objectiu de l’eina en línia RentalCal, dissenyada per la Universitat d’Alacant juntament amb experts de vuit països europeus. Es tracta del primer instrument, obert a tota la població, dissenyat per a calcular incentius i costos que impliquen les obres de renovació en habitatges orientats a augmentar l’eficiència energètica.

La majoria de blocs de cases europeus són immobles de lloguer que necessiten reformes importants per a aconseguir criteris de sostenibilitat d’acord amb la normativa que marca la Unió Europea. Gràcies a aquesta eina en línia, a partir de dades com les característiques de l’habitatge, consum energètic, tipus d’intervenció i perspectiva de finançament, qualsevol empresa o particular pot avaluar la rendibilitat d’una intervenció, independentment del seu coneixement sobre eficiència energètica.

RentalCal és un projecte europeu H2020, en el qual participa la Universitat d’Alacant al costat d’economistes, aparelladors, sociòlegs, urbanistes i experts en noves tecnologies d’onze institucions d’Alemanya, Dinamarca, República Txeca, França, Polònia, Regne Unit i Països Baixos. El seu principal objectiu és desenvolupar models i eines per a avaluar la viabilitat comercial de la modernització de l’eficiència energètica al parc d’habitatges de lloguer.

«Després de tres anys de treball hem aconseguit dissenyar un complet i complex instrument en línia per a recolzar la presa de decisions i incentivar la inversió en models immobiliaris energèticament eficients», explica la professora de la UA i investigadora principal del projecte a Espanya, Paloma Taltavull.

 Eina

L’eina de càlcul de rendibilitat RentalCal proporciona una comparació oberta i objectiva de les oportunitats d’inversió disponibles en el mercat de lloguers. Adopta metodologies establides i paràmetres per a avaluar diverses modernitzacions d’energia i costos d’oportunitats d’inversió. En aquest sentit, disposa d’una completa base de dades sobre costos de renovació energètica que inclou tant sistemes d’ús energètic (aparells elèctrics, calderes…), com despeses d’obra i mà d’obra per a aïllar els habitatges.

A més, s’ha realitzat una completa anàlisi de models immobiliaris, financers i de consum energètic per àrees climàtiques (continental, atlàntica i mediterrània) de tots els països europeus participants en el projecte per a poder calcular automàticament deduccions i beneficis fiscals.

Però l’eina no solament tracta el càlcul de l’eficiència econòmica. «RentalCal calcula el green premium, o valor verd, del teu habitatge, és a dir, l’increment potencial del preu d’un immoble després de les reformes aplicades a la residència. En el mercat de lloguers el preu d’un habitatge energèticament eficient és més elevat», explica Taltavull.

La professora de la Universitat d’Alacant insisteix que l’eficiència en el consum d’energia, a més de representar un valor afegit per a la propietat immobiliària, és un factor decisiu per a fer front a les expectatives d’un «cost energètic creixent». A parer seu, la renovació dels habitatges amb criteris d’eficiència energètica no ha d’implicar per força un desemborsament important.♦

 Fotografia: Paloma Taltavull.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere