Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Reforçat el Programa “Vic, ciutat cuidadora”, dissenyat per la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

 vic

‘Vic, ciutat cuidadora’ se centrarà a identificar les persones més vulnerables gràcies a la col·laboració de les associacions ciutadanes

S’ha presentat  (29/10/2018) al Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la UVic-UCC la posada en marxa de la tercera fase del programa “Vic, ciutat cuidadora”, dissenyat per la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC i impulsat per l’Ajuntament de Vic amb el suport i participació d’una trentena d’entitats socials del territori. El projecte es proposa fer un pas més enllà i demana el suport de les associacions ciutadanes per identificar les persones que es troben en el darrer tram de la vida, pateixen malalties cròniques complexes i a més tenen necessitats de caire social.

El director de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC, Dr. Xavier Gómez-Batiste, ha volgut posar de manifest la col·laboració de les entitats i associacions ciutadanes. “Si fins ara el projecte tenia un vessant formatiu, informatiu i cultural, ara volem que sigui també assistencial”. Per aquesta raó es demana a aquestes entitats i associacions que estan més a la vora del teixit social, que ajudin a identificar les persones més vulnerables que, a més de trobar-se al final de la vida, puguin presentar problemes de solitud, pobresa extrema o bé dificultats d’accés a la llar. Per a Gómez-Batiste “és important detectar-les, oferir-los un sistema de voluntariat i connectar-les amb el sistema sanitari i social, si cal”. Una de les entitats que ja col·laboren en el projecte és l’associació de veïns Vic-Nord, presidida per Toni Matas, que han organitzat  per demà a les 20.15h, a la Fundació Privada Girbau, la xerrada “Dignitat i suport durant la vellesa”, a càrrec del mateix Dr. Gómez-Batiste , i que representa el tret de sortida d’aquesta nova fase del projecte.

Per la seva banda, el regidor de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic, Àlvar Solà, ha explicat que un 1,5% de la població pateix malalties cròniques avançades i una tercera part d’aquesta població necessita atencions socials d’acompanyament. Per això ha destacat la transversalitat del projecte “que no solament es dirigeix a les persones d’extrema vulnerabilitat, sinó a tota la ciutadania, perquè tothom pot haver d’atendre persones en aquesta situació en algun moment o altre”.

La Creu Roja formarà els nous voluntaris

La Creu Roja serà l’encarregada de portar a terme la formació dels voluntaris amb tres cursos bàsics que es portaran a terme durant el primer trimestre del curs. El primer, sobre acompanyament bàsic en el final de vida, tindrà lloc pel gener; el segon, sobre acompanyament en el dol es farà pel febrer, i l’últim, sobre voluntariat específic per participar en aquest projecte, s’impartirà pel març. “Són cursos que capaciten els voluntaris i representen una nova finestra d’oportunitats”, ha manifestat la coordinadora de Creu Roja Osona, Mar Espadaler, que no descarta oferir formacions més específiques en el futur, segons les necessitats dels voluntaris. La Creu Roja ja disposa de voluntariat format que atén aquest tipus d’usuaris, però gràcies a la participació a “Vic, ciutat Cuidadora” podrà eixamplar la base de col·laboradors.

El projecte “Vic, ciutat Cuidadora” va néixer l’any 2016 de la mà de l’Ajuntament de Vic i de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC. Ha estat un projecte pioner a Catalunya, exportable a altres ciutats interessades a apoderar la societat i les seves organitzacions cap a un canvi de perspectiva social i cultural sobre necessitats d’atenció a persones amb malalties avançades i en situació de vulnerabilitat social. El projecte compta amb el patrocini de l’Obra Social la Caixa, la Fundació Girbau i la Fundació Mémora.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere