Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

XI Simposi de Neurobiologia de la Societat Catalana de Biologia

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Neurobiologia 2

Biologia i medicina, eixos de la trobada biennal de neurobiòlegs de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià

L’onzena edició del Simposi de Neurobiologia de la Societat Catalana de Biologia tindrà lloc a l’Institut d’Estudis Catalans

Els pròxims dies 12 i 13 de novembre se celebrarà l’onzena edició del Simposi de Neurobiologia, la trobada biennal més important d’investigadors de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, organitzada per la Secció de Neurobiologia Experimental de la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC.

Durant dos dies, l’Institut d’Estudis Catalans acollirà més de dos-cents científics experts en diferents camps de la neurobiologia que explicaran els resultats obtinguts en els seus grups de recerca per mitjà de ponències i pòsters. Un total de quatre conferències plenàries, seixanta-cinc presentacions orals curtes i seixanta-quatre treballs en format pòster conformen el programa del Simposi.

Tothom coneix, en major o menor mesura, les malalties d’Alzheimer, Parkinson, Huntington o l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA); són les quatre malalties neurodegeneratives més comunes, però no són pas les úniques. Juntament amb les mentals són les malalties cerebrals amb més incidència a la nostra societat. Tant per a desenvolupar els tractaments que es donen a aquests pacients com per a crear nous fàrmacs que puguin curar les malalties o millorin la qualitat de vida dels qui les pateixen, cal una intensa activitat investigadora que actualment es produeix en múltiples laboratoris de tot el món. A Catalunya hi ha molts grups de recerca dedicats a l’estudi d’aquestes malalties, tant en universitats com en centres de recerca.

L’edició d’enguany s’ha volgut centrar en els futurs avenços tècnics en la recerca en neurobiologia. Per això, tres reconeguts investigadors de l’àmbit internacional han estat convidats i impartiran les conferències plenàries, com ara Lluís Montoliu del CSIC, que parlarà sobre l’edició de gens amb la tècnica CRISPR-Cas; Nathalie Rouach del Collège de France, que parlarà sobre la utilització de tècniques d’imatge per a entendre com les neurones es relacionen amb les cèl·lules del voltant; i Andrea Volterra de la Universitat de Lausana, que explicarà l’estudi en 3D dels corrents de calci dins el cervell.

La darrera conferència del Simposi serà a càrrec de Jesús Pujol, guanyador del 4t Premi Ramon Turró en honor a la publicació més citada en neurobiologia de Catalunya durant els últims vint-i-cinc anys. En la conferència «Quan finalitza el desenvolupament del cervell humà?», explicarà la troballa que va descriure l’any 1993, amb la qual posava de manifest que una estructura que connecta els dos hemisferis cerebrals i que possibilita un gran nombre de connexions neuronals creix fins a l’edat adulta.

Ramon Turró, veterinari de formació i un dels fundadors de la SCB l’any 1912, dona nom al premi, recordant el caràcter transversal d’aquesta Societat des dels seus orígens.

El Simposi s’acabarà amb l’entrega de premis als millors pòsters i la intervenció de Carles Saura, coordinador de la Secció de Neurobiologia Experimental de la SCB.

Una festa amb música posarà punt final a dos dies dedicats a l’intercanvi de coneixements en el camp de la neurobiologia, que volen contribuir a fer avançar la recerca en malalties del sistema nerviós.♦

 Programa i resums de les comunicacions … CLICAR AQUÍ

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere