Cicle de conferències “Fem front al canvi climàtic”
Des de la Fundació Catalunya Europa estant organitzant el cicle de conferències “Fem Front al Canvi Climàtic“.
Cada conferència d’aquest cicle abordarà un aspecte concret relacionat amb el canvi climàtic i els seus efectes: salut, aigua, energia, alimentació, desigualtats social, economia, política, etc. La finalitat de les conferències és donar a conèixer els efectes socials del canvi climàtic des de diferents perspectives i conscienciar sobre les seves conseqüències.
La següent i tercera conferència del cicle es durà a terme aquest dijous 15 de novembre a les 18h30 a la Fundació Antoni Tàpies:
“Les ciutats, motor del canvi climàtic?”. A càrrec de Prof. Koen de Ridder, Institut de Recerca VITO, Bèlgica. Moderat per Xavier Rodó, Investigador ICREA a ISGlobal.
L’entrada és gratuïta amb inscripció prèvia a: https://www.inscribirme.com/lesciutatsmotordelcanviclimaticconferenciaambkoenderidder
“Les ciutats, motor del canvi climàtic?”
Les àrees urbanes són molt vulnerables als impactes del canvi climàtic, a causa de la gran concentració de persones, infraestructures i activitats econòmiques. A més, les ciutats tendeixen a agreujar els extrems climàtics com les onades de calor (a causa de l’efecte de la calor a la ciutat) i les inundacions (relacionades amb la gran proporció de superfícies impermeables).
Quins grans compromisos, i a quina escala, calen per fer front a aquest grans escenaris? És possible impulsar-ho significativament des de l’àmbit metropolità? Com podem garantir que els compromisos adquirits resultin en actuacions efectives com les que fan falta?
En els últims anys, el centre de recerca belga VITO ha desenvolupat i validat un nou model informàtic per simular el clima urbà actual i futur, que explica els efectes microclimàtics com l’illa de calor urbana. Basant-nos en els resultats obtinguts amb aquest model, discutirem l’evolució esperada de l’estrès tèrmic a les zones urbanes per a diverses ciutats europees, considerant els escenaris del Panell Intergovernamental per al Canvi Climàtic (IPCC) fins a finals del segle XXI.
Finalment, discutirem breument les possibles mesures d’adaptació que impliquin la infraestructura verda urbana, tenint en compte els impactes de tota la ciutat i els impactes relacionats amb les mesures més localitzades, utilitzant indicadors adequats per fer-ho.
Dr. Koen De Ridder, doctorat en física del clima per la Universitat de Louvain-la-Neuve. Més de 15 anys d’experiència en modelització numèrica de l’atmosfera, modelització del clima urbà i simulació de la qualitat de l’aire urbà.♦