Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

CRAG: Arrenca la Setmana de la Ciència

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

CRAG

El Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) oferirà el taller “Plantes mutants” a alumnes de primària i engegarà el projecte fotogràfic “La vida secreta dels investigadors”

Del 9 al 18 de novembre es celebra a Catalunya la 23a Setmana de la Ciència, deu dies dedicats a la divulgació científica amb una pila d’activitats arreu del nostre territori. El Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) participa en aquesta iniciativa amb dos projectes impulsats gràcies a la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

El taller experimental Plantes mutants, adreçat a estudiants de l’últim cicle primària, és un dels plats forts que ofereix el CRAG en aquestes dates. El disseny del taller és fruit d’un projecte de col·laboració iniciat fa dos anys entre una institució científica – el CRAG –, un equip d’experts en didàctica STEM – el Centre de Recerca per a l’Educació Científica i Matemàtica (CRECIM), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) –, i el professorat i l’alumnat d’una escola primària – l’Escola Joan Maragall de Sant Cugat del Vallès.

En aquest taller, els nens i les nenes hauran de treballar com autèntics científics per a descobrir quines mutacions amaguen unes petites plantes que observaran al microscopi. Ajudats pels mateixos científics del CRAG, els alumnes, treballant en equip, observaran  atentament, faran hipòtesis i hauran de treure conclusions basades en l’evidència.  Uns dos-cents cinquanta alumnes faran el taller Plantes mutants al CRAG durant aquest curs, cent dels quals durant la Setmana de la Ciència.

En aquestes dates també sortiran a la llum els primers resultats del projecte La vida secreta dels investigadors, una iniciativa que pretén donar més visibilitat a la biologia de plantes i trencar amb els estereotips sobre els investigadors i investigadores. Gràcies a un reportatge fotogràfic que retrata la vida de joves investigadors i investigadores dins i fora del laboratori, es donaran a conèixer els seus interessos tant científics com personals.

Aquest projecte vol contribuir a fomentar la cultura científica i a apropar la ciència a la societat tot donant-li una dimensió més humana. Per a fer-ho, a més de l’exposició fotogràfica itinerant, també comptarà amb entrevistes als investigadors i investigadores, on s’analitzaran els prejudicis més freqüents en què s’encasellen els biòlegs i biòlogues de plantes, i amb una pàgina web que recollirà el material fotogràfic i audiovisual enregistrat. Aquest projecte es podrà seguir a les xarxes socials Instagram i Facebook mitjançant l’etiqueta #secretlifeofaplantbiologist.

Sobre el finançament dels projectes

El projecte Plantes mutants ha estat finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FCT-17-12034) i pel Programa Severo Ochoa de Centres d’Excel·lència en R&D 2016-2019 (SEV-2015-0533), ambdós del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

El projecte La vida secreta dels investigadors ha estat finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FCT-17-12694) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats..

Sobre el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG)

El Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) és un centre que forma part del sistema CERCA de la Generalitat de Catalunya, i que es va establir com a consorci de quatre institucions: el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB). La investigació del CRAG s’estén de la investigació bàsica en biologia molecular de plantes i animals de granja, a les aplicacions de tècniques moleculars per la cria d’espècies importants per l’agricultura i la producció d’aliments en estreta col·laboració amb la indústria. El CRAG ha estat reconegut com a “Centre d’Excel·lència Severo Ochoa 2016-2019” pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere