Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) creu que un augment pressupostari inferior a 500 MEUR seria “inacceptable”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

muce

Les entitats es reuniran l’11 de desembre amb el Conseller Bargalló i avisen que continuaran les mobilitzacions si no hi ha una resposta política

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) considera que un augment inferior a 500 MEUR en el pressupost per a educació seria “inacceptable”. Aquesta xifra suposaria un increment del 10%, el mateix que va haver fa dos anys, segons ha dit el portaveu del sindicat majoritari USTEC-STEs (IAC), Ramon Font. Les entitats que formen part de la plataforma en defensa de l’educació pública han confirmat que es reuniran l’11 de desembre amb el conseller d’Educació, Josep Bargalló, i han avisat que continuaran les mobilitzacions si el Govern no dona resposta a les seves demandes. A banda de l’augment pressupostari, el MUCE, que ha convocat una manifestació aquest dissabte per exigir que es destini el 6% del PIB català a educació, ha reclamat al Govern que millori l’atenció als alumnes i que es tingui en compte l’opinió del personal docent a l’hora de prendre decisions.

Font ha assegurat que el fet que el Govern “revertís les retallades” del 2010 seria un “bon començament” perquè suposaria que el sistema educatiu augmentaria la capacitat de servei. Per tal de “revertir les retallades”, el portaveu d’USTEC ha dit que calen 7.200 dotacions de professorat més. La responsable polítiques educatives de CCOO, Teresa Esperabé, ha destacat la necessitat de “continuar insistint” perquè les “retallades” no s’han “revertit” i per tal que l’educació sigui inclusiva i de qualitat. Amb l’objectiu de donar una millor atenció als alumnes amb necessitats especials, Esperabé ha defensat que s’han de reduir les ràtios i augmentar el personal de suport educatiu. La representant de la UGT Sílvia Martínez ha denunciat la “manca de democràcia real” en el sistema educatiu. Ha criticat que les decisions depenguin dels equips directius i ha demanat que es tingui en compte l’opinió dels docents a l’hora de prendre decisions. Per la seva banda, el representant de la CGT Josep Riera ha alertat que no s’està combatent la “segregació” en el sistema educatiu. Ha remarcat la necessitat de tenir uns pressupostos per “combatre” aquesta qüestió perquè augmenta la desigualtat. “S’ha perdut el concepte d’interculturalitat”, ha lamentat també Riera. La presidenta de la FaPaC, Xènia Amorós, ha fet una crida a les famílies i a tota la ciutadania a mobilitzar-se aquest dissabte. A més, ha demanat que els menjadors formin part dels drets educatius i que estiguin directament gestionats pel departament d’Ensenyament. Amorós ha assenyalat que aquesta mesura no té cap cost econòmic i que és una qüestió de “voluntat política”. Maria Vinuesa, de Rosa Sensat, ha subratllat que l’educació “no és només dels docents i de les persones que tenen fills”. “És de tota la societat, si no ho entenem tenim un problema com a societat”, ha remarcat. Vinuesa ha reclamat més inversió en l’etapa de 0 a 3 anys perquè el departament d’Ensenyament “passa olímpicament”. Finalment, Jordi Jiménez, de Fapaes, ha alertat que la majoria de pares i mares perceben que la tutorització i l’acompanyament dels alumnes no es fa com caldria. “Els professors no tenen prou temps i són pocs tenint en compte la quantitat d’alumnes que hi ha”, ha apuntat com a causa de la manca d’acompanyament als alumnes.

Pressupostos, participació i igualtat d’oportunitats

La comunitat educativa es manifestarà aquest dissabte per demanar un increment del pressupost per a educació, més participació a l’hora de prendre decisions i acabar amb la segregació en el sistema. Segons han apuntat les entitats, les mobilitzacions tenen l’objectiu que els partits polítics “prenguin consciència que s’han de fer canvis”. “Des del 2010 no es planifica res i s’ha de planificar”, ha reclamat el representant de la CGT. La presidenta de la FaPaC també ha demanat al Govern un “compromís polític” i de “diàleg” amb la comunitat educativa per millorar el sistema i ha remarcat que actualment aquest “compromís” no existeix.

Els estudiants exigeixen la reducció de les taxes

Els sindicats d’estudiants també s’han sumat a la mobilització. A banda de la resta de demandes, els estudiants han exigit al Govern la reducció de les taxes universitàries. La membre del SEPC Clàudia Plana ha reclamat al Govern que es “posicioni” i ha avisat que no “permetran” uns pressupostos que no incloguin la reducció de les taxes. En la mateixa línia, la representant de l’AEP Joana Bregolat ha apuntat que la rebaixa de les taxes universitàries ha de “suposar un canvi cap a la gratuïtat”. “Ens trobem amb una educació de classe”, ha dit, després d’indicar que la “precarització” dels docents també perjudica els estudiants.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere