Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Curs: Com minimitzar l’ús d’animals d’experimentació / CUIMPB – Centre Ernest Lluch

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

curs

Un curs amb experts europeus actualitzarà el principi de 3R en l’experimentació animal

Amb l’objectiu de difondre coneixements sobre el principi de 3R per augmentar la consciència sobre l’ús d’animals d’experimentació, es farà durant les tardes dels propers dilluns 26 i dimarts 27 de novembre el curs Recerca en ciències de la vida al segle XXI: La reducció, el refinament i el reemplaçament dels animals de laboratori, dirigit per Maria Pilar Vinardell, catedràtica de Fisiologia de la Universitat de Barcelona, i inclòs en la programació acadèmica del Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo Barcelona (CUIMPB) – Centre Ernest Lluch. 

El principi de 3Rs: reemplaçament, reducció i refinament va ser definit al 1959 per Russell i Burch en el llibre “Principis d’Experimentació Humanitària”. El reemplaçament o substitució es refereix a l’ús de tècniques in vitro i altres metodologies sense animals per abordar una qüestió científica. La reducció expressa el concepte d’utilitzar el menor nombre d’animals possible sense comprometre la solvència científica, i esta centrada en els dissenys experimentals, i el refinament es refereix a l’ús de tècniques eliminen o disminueixen el dolor i l’angoixa experimentada pels animals de laboratori utilitzats per finalitats científiques. Russell i Burch també van assenyalar que la bona ciència i el benestar animal haurien d’anar de la mà. Aquest concepte ara és generalment acceptat i impulsa dissenys d’experimentació adequats.

La inauguració d’aquest curs es farà dilluns, 26 de novembre, a les quatre de la tarda, a la Sala Mirador del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Montalegre, 5, Barcelona, amb la intervenció de María José García Celma, directora acadèmica del CUIMPB-Centre Ernest Lluch i Maria Pilar Vinardell, directora del curs. Com a ponents intervindran, a més de Maria Pilar Vinardell, Jordi Cantó, membre de la Comissió d’Experimentació Animal CEA de la Generalitat de Catalunya; Mariana Crespo, Portuguese Society for Humane Education, Portugal; Chantra Esckes, directora de Swiss 3Rs Competence Center (3RCC); Guillermo Repetto, professor Titular. Àrea de Toxicologia. Universidad Pablo de Olavide, de Sevilla- President de la Red Española de Métodos Alternativos (REMA); Teresa Rodrigo, presidenta de la Sociedad Española para las Ciencias del Animal de Laboratorio (SECAL); i Rosa Villa, investigadora de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).

El programa del curs serà el següent:

Dilluns, 26 de novembre

16.00-16.10h Inauguració

María José García Celma, directora acadèmica del CUIMPB-Centre Ernest Lluch

Maria Pilar Vinardell, directora del curs

16.10-17.10h Introducció: Animals a la ciència i el concepte 3Rs. Jordi Cantó

17.10-18.10h La legislació europea sobre els animals de laboratori. Teresa Rodrigo

18.10-18.20h Pausa

18.20-19.50h La recerca de les 3Rs. Guillermo Repetto

Dimarts, 27 de novembre

16.00-17.00h Bones pràctiques i alternatives a l’experimentació amb animals en educació i formació

Mariana Crespo

17.00-18.00h Erradicació de l’ús d’animals de laboratori en els estudis de seguretat de cosmètics

M. Pilar Vinardell

18.00-18.10h Pausa

18.10-19.10h Organ-on-a-chip. Rosa Villa

19.10-20.10h Validació de mètodes alternatius. Chantra Esckes (Videoconferència)♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere