Workshop Art Rupestre i Neolitització / Museu d’Arqueologia de Catalunya, dijous 22 a les 10h
El workshop d’Art rupestre i neolitització es concep com una jornada d’exposició i debat de l’estat actual de la recerca en art rupestre a Catalunya, Aragó i València tant pel que fa a les seves manifestacions artístiques com al procés de neolitització en el que s’inscriuen.
Aquesta activitat s’emmarca en els actes del 20è aniversari de la inscripció de l’art rupestre de l’arc mediterrani de la península Ibèrica en la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO.
Àmbit temàtic
S’organitzarà el debat al voltant de vuit sessions científiques, cadascuna de les quals té uns coordinadors que integraran sota una única presentació contribucions d’aquelles persones i equips que treballen sobre les respectives temàtiques. Es vol potenciar una dinàmica inclusiva, reunint un nombre significatiu de participants a cada presentació, i integradora, facilitant una visió conjunta per part de totes les persones participants sobre la temàtica en qüestió.
Programa
10,00 h. Presentació de la jornada, a càrrec de Jusèp Boya, director del Museu d’Arqueologia de Catalunya.
10,15 h. Sessió marc “Art rupestre i neolitització”, a càrrec de Josep Bosch, director del Museu de Gavà.
10,45 h. Sessió “Actuacions sobre els conjunts d’art rupestre a Catalunya”, a càrrec de Maite Miró, Cap del Servei d’Arqueologia i Paleontologia, Generalitat de Catalunya.
11,15 h. Pausa – cafè
11,45 h. Sessió “El fons documental d’art rupestre del Museu d’Arqueologia de Catalunya”, a càrrec d’Àngels Casanovas, conservadora del MAC.
12,15 h. Sessió “Redefinint l’art Llevantí des de la interdisciplinarietat”, a càrrec d’Inés Domingo, professora associada / Investigadora ICREA, Universitat de Barcelona.
12,45 h. Sessió “Estat actual de la problemàtica en les datacions”, a càrrec de Ramon Viñas, investigador a l’URV-IPHES, i Albert Rubio, investigador al SERP-Universitat de Barcelona.
13,15 h. Sessió “Art rupestre i paisatges sonors”, a càrrec de Tommaso Mattioli, investigador a la Universitat de Barcelona.
13,45 h. Sessió “Noves tecnologies aplicades a patrimoni art rupestre”, a càrrec de Manuel Bea, investigador a la Universidad de Zaragoza.
14,15 h. Pausa – dinar
16,00 h. Sessió “Espais patrimonials (Valltorta, Cogul, Ulldecona, Montblanc, Matarranya)”.
- Agustí Vericat, Centre d’Interpretació d’Art Rupestre dels Abrics de l’Ermita (Ulldecona)
- Joan Pau, Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre, Muntanyes de Prades (Montblanc)
- Marina Miquel, Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre de la Roca dels Moros (El Cogul)
- Rafael Martí, Dpto. Patrimonio Cultural de la Comarca del Matarraña/Matarranya
- Pilar Vidal, Parc Cultural Valltorta-Gasulla
17,15 h. Taula rodona
18,00 h. Cloenda
19,00h. En el marc del workshop s’ha organitzat la conferència oberta al públic “Arte rupestre levantino”, a càrrec de Manuel Bea, investigador a la Universidad de Zaragoza.
Inscripció gratuïta a: Museu d’Arqueologia de Catalunya. macvisites.acdpc@gencat.cat | Places limitades. Els participants podran demanar un certificat d’assistència.♦