Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La (in)seguretat com a negoci, tema d’una conferència internacional / UB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

ub

L’Observatori ShockMonitor, impulsat per l’Institut Internacional per a l’Acció no Violenta (NOVACT), el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i la Fundació Solidaritat UB organitzen aquest dijous, 22 de novembre, a l’Aula Capella de l’Edifici Històric, la conferència internacional «Confrontant la privatització de la guerra i la seguretat». L’objectiu és doble: d’una banda, analitzar l’impacte que té la creixent participació d’empreses militars i de seguretat privada (EMSP) en contextos de conflicte armat, ocupacions i seguretat nacional, i de l’altra, identificar vies alternatives i estratègies per garantir la seguretat humana, la justícia i el respecte pels drets humans. Les inscripcions continuen obertes.

Actualment, ciutadans d’arreu del món estan fent front a un escenari internacional cada vegada més complex, en què els interessos dels negocis i la política estan revolucionant les guerres modernes, en permetre l’entrada de noves corporacions privades. Gràcies a la proliferació i la fragmentació d’actors no estatals, aquestes noves corporacions involucrades en conflictes i guerres es beneficien de la (in)seguretat, establint-la com a un nou model de negoci. Tenint en compte aquest escenari, és urgent promoure la recerca conjunta per poder conscienciar i treballar en les implicacions que tenen la privatització de la guerra i de la seguretat en el control democràtic de les polítiques de seguretat, la seguretat humana i el respecte dels drets humans.

El programa del congrés consta de quatre sessions, que es desenvoluparan al llarg de tota la jornada (de 9 a 18.30 h). S’hi abordaran des de les polítiques migratòries i de control ciutadà a Europa, fins a la situació de desestabilització a Líbia, l’ocupació de Palestina, l’espoli de recursos naturals al Sàhara Occidental, el procés d’estabilització a l’Iraq o, a Catalunya, l’expropiació il·legal d’habitatges. Hi participaran experts locals i internacionals procedents del món de la recerca, l’acadèmia, els drets humans i el periodisme. Entre els ponents, destaquen Krmanj Othman, assessor legal de la Comissió Independent per als Drets Humans del Kurdistan Iraquià, que parlarà sobre l’impacte de les EMSP en el procés d’estabilització de l’Iraq; l’investigador Lahcen Dalil, director de l’Associació per al Control dels Recursos i la Protecció del Medi Ambient al Sàhara Occidental (AMRPEWS), que tractarà sobre la complicitat de les EMSP en l’espoli de recursos naturals al Sàhara Occidental, o Mark Samander, analista de polítiques corporatives i investigador d’Al-Haq (a Palestina), que abordarà l’ús de les EMSP per part d’Israel en l’ocupació de Jerusalem est.♦

Podeu consultar el programa complet de la conferència en aquest enllaç.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere