Presenten les primeres beques Eduard Puig Vayreda dotades amb 5.000 euros per a estudiosos del vi de l’Empordà
Des del Consell Regulador D.O Empordà esperen que serveixin per poder “promocionar i impulsar” encara més la marca
El Consell Regulador de la D.O Empordà ha presentat aquest dijous les primeres beques Eduard Puig Vayreda. Es tracta d’una ajuda dotada amb 5.000 euros i col·laboració amb la Universitat de Girona (UdG), que busca “impulsar i promocionar encara més” el món del vi. Els aspirants a la beca tenen temps fins el proper 15 de febrer per presentar un esquema del seu projecte. Serà el 8 de març quan un jurat format per diverses personalitats del món vitivinícola decidirà qui s’emporta l’ajuda. A partir d’aleshores, hi haurà un seguiment durant un any i mig abans de la publicació i presentació de l’estudi. El president del Consell Regulador D.O Empordà, Xavier Albertí, destaca que han volgut obrir a tothom la possibilitat d’aspirar a la beca per tal d’”eixamplar el ventall de projectes”.
El món del vi i la universitat tornen a trobar-se. En aquest cas per presentar les primeres beques per a qui vulgui tirar endavant un projecte a l’entorn del vi de l’Empordà. “El que es pretén amb aquesta col·laboració és poder arribar un pas més enllà, i per què no, potenciar encara més la marca”, ha reblat el president del Consell Regulador de la D.O Empordà, Xavier Albertí. Es tracta d’una ajuda dotada amb 5.000 euros que ha de servir per poder finançar un estudi “inèdit” sobre aquest producte. L’objectiu és que durant un any i mig es faci seguiment sobre aquest estudi, i un cop acabat, es publiqui i se’n faci difusió. “Volem que hi hagi una difusió important, perquè no té sentit que quedi en un àmbit reduït”, assenyala Albertí. La beca porta el nom de qui havia estat exalcalde de Figueres i director de la càtedra relacionada amb el vi i l’oli, Eduard Puig Vayreda. A la presentació hi ha estat present el seu fill, Oriol, que ha agraït en nom de la família l’esforç que s’ha fet, i s’ha mostrat “molt orgullós” de “la petjada” que ha deixat el seu pare. La concessió de la beca té com a principals objectius aprofundir en camps que encara no han estat prou explorats, d’aquí que es tingui en compte de manera singular a aquelles propostes més “inèdites”. “Som conscients de la gran amplitud de matèries que giren al voltant de la vinya i el vi, la quinta essència de la nostra economia tradicional, que ha tingut una transcendència històrica molt rellevant i avui també suposa una oportunitat de negoci i projecció turística de primer ordre per a les nostres comarques”, ha concretat Albertí. Des de la universitat han posat en valor la “rellevància cabdal” de notícies com aquesta i recorden que la cultura del vi i la investigación “han d’anar de la mà”. De fet, Vayreda havia estat director de la càtedra que actualment treballa per l’estudi del vi i l’oli.
Fins el 15 de febrer
El projecte de recerca i les candidatures es poden presentar fins el 15 de febrer de 2019 a la seu del Consell Regulador de la DO Empordà. Les bases de la convocatòria estan publicades al web de la DO Empordà (www.doemporda.cat). a resolució de la beca es farà públic, el 8 de març de l’any vinent. Es tracta d’una ajuda que es convocarà de manera biennal. “Esperem que més endavant hàgim de fer-ho cada any. Voldrà dir que l’ambició dels participants és important i tots hi guanyarem”, ha conclòs Albertí.♦